Witam miłych gości po małej przerwie i cieplutko pozdrawiam.

Z domowym siewem wczesną wiosną często są problemy ale i tak warto bo sadzonki coraz droższe.
W ub roku kupowałam sadzonki Majeranku i chcieli po 1,50 za sztukę . Całe szczęście,że obok jakaś normalna Babcia miała po 80 gr i kupiłam nawet więcej niż planowałam.
W tym roku sama posieję ale jeszcze nie czas.
W marcu posiałam tradycyjnie do doniczek Por i Trawę cytrynową -już wszystko jest na wierzchu.
reszta to jak wcześniej pisałam idzie po kolei do podkiełkowywania w woreczkach strunowych.
ewamaj66 No widzisz Ewciu - nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło...
Powiadasz,że coś wychodzi w doniczce gdzie siałaś nasiona Hibiskusa a nie wygląda na Hibiskusa ?
Czyli będzie niespodzianka - u mnie tez bo nasionka mam od Ciebie.
Dancysia Ostródzianko napisałam PW i czekam na wieści.
JAKUCH Jadziu niebieski kolor w różnych odcieniach jest piękny.
Ja też powoli powiększam ilość roślinek a szczególnie zależy mi na krzewach kwitnących w takim kolorze. W ub roku kwitła mi pięknie Barbula i ścięłam pędy zdrewniałe aby ukorzenić sobie bo 1 krzaczek takiej piękności to mało. Chce dokupić Niepokalanek pieprzowy bo on też kwitnie na niebiesko i o podobnej porze jak Barbula.
Napisz jak i z jakich butelek robisz te mini szklarenki ?
Tosia1 Tosiu jak Ty mogłas mnie stracić z oczu ... aż na płacz mi się zebrało ...
Pęcherznica kalinolistna - jeśli jest krzewem zasłaniającym coś czyli w ramach żywopłotu to tniesz 2 razy tak jak Ci pasuje.
Pęcherznica to bardzo piękny krzew z racji liści i kwiatów a że kwitnie na pędach zeszłorocznych więc cięcie wykonujemy dopiero po przekwitnięciu. Tym bardziej ,że ona z tej grupy co płaczą gdy są cięte wiosną - ważne gdyż 'płacze' (wyciekają soki) na wiosnę .
Barbula w naszym klimacie lubi podmarzać dlatego należy ja kopczykować.Wiosną bez strachu tnij wszystkie zmarznięte pędy tuz przy ziemi bo ona pięknie odbija od korzeni.
Kwitnie na pod koniec lata na pędach tegorocznych wiec nie ma strachu.
Budleji Chipa nie mam ale jest u mnie na liście chciejstw ale wiem,że ją tnie się podobnie jak pozostałe czyli wczesna wiosna po rozgarnięciu kopczyka przycinamy na wys ok 20 do 30 cm.
Pędy przycięte te najgrubsze jeśli nie przemarzły wykorzystaj do rozmnożenia bo to piękny krzew.
tu.ja Izo ... byłam u Ciebie i podziwiałam a także leciutko pozazdrościłam ale cóż Wiosna ma prawo chodzić własnymi ścieżkami.
ilona2715 Z tego co piszesz to faktycznie ładna kompozycja wyszła.
Mam nadzieję,że następne zakupy zwiększą ilośc "nieba" u Ciebie....
szyszunia Iwonko budź się .... czas już bo potem nie zdążysz z wieloma sprawami.
ursulka Urszulko u mnie zbyt szybko wiosny nie zobaczysz - Mazury nadal skute lodem i chłodem a mróz nie chce odpuścić.
Noce około - 7 st a miejscami jeszcze więcej a dni wietrzne i ledwo +1 st albo kręci się koło zera.
Do tego wiat daje większe odczucie chłodu.