300 m2 frajdy
- zwkwiat
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 lut 2011, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: 300 m2 frajdy
Mariolu, trochę niepokoi mnie sposób obsypania pnia drzewa ziemią dość wysoko, nie wiem co to za drzewo, ale niektóre reagują na taką wysoką obsypkę chorobami kory, pomysł dobry na te zioła a smagliczkę po wzejściu zawsze możesz przenieść.
- Ruda2011
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
Składzik otrzymał nowa podłogę. Ponieważ nie mam zamiaru inwestować w obecny domek ani jednej złotówki - wszystko jest tak " z partyzanta " Za kilka lat doczekam się wnuków i wtedy postawimy domek holenderski, żeby moim skarbom miło było drzemać.

Posadziłam tytułem próby kilka poziomek - rosły na drodze - będzie coś z tego ?????

Clematisy dają w górę. Widać już ze są dwa w kupie i to zupełnie różne

Róże otrzymały szerszą miejscówkę. Ta malutka na dole to ukorzeniony w zeszłym roku patyk różany. Cząsteczki czosnku ( już rośnie) - podobno przeciw mszycom

Niezapominajki - kwiatki z bajki.

Kwitnie pigwowiec sadzony jesienią

W tym roku pelargonie będą rosły tak

Smagliczka wschodzi

Hosta popryskana jesienią "Roundupem" przez sąsiadkę też przeżyła ale dostała inne miejsce ( wolę nie ryzykować ). Obawiam się, że będzie rachityczna przez jakiś czas - przeżyła traumę

No i na koniec mój trawnik
- jest tu wszystko a najmniej trawy

Posadziłam tytułem próby kilka poziomek - rosły na drodze - będzie coś z tego ?????
Clematisy dają w górę. Widać już ze są dwa w kupie i to zupełnie różne

Róże otrzymały szerszą miejscówkę. Ta malutka na dole to ukorzeniony w zeszłym roku patyk różany. Cząsteczki czosnku ( już rośnie) - podobno przeciw mszycom
Niezapominajki - kwiatki z bajki.

Kwitnie pigwowiec sadzony jesienią

W tym roku pelargonie będą rosły tak
Smagliczka wschodzi
Hosta popryskana jesienią "Roundupem" przez sąsiadkę też przeżyła ale dostała inne miejsce ( wolę nie ryzykować ). Obawiam się, że będzie rachityczna przez jakiś czas - przeżyła traumę

No i na koniec mój trawnik

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Mariolko bardzo podoba mi się kwietnik z pnia lubię te klimaty. Trawnik mam taki sam. Biedna funkia, ale Cię lubi i przetrwa
-
- 500p
- Od: 26 sie 2010, o 15:39
Mariolciu mój "trawnik" wygląda prawie identycznie prawie bo trawy jest jeszcze mniej 

- Ruda2011
Masko, Davussum dzięki za wizytę - miło, że zaglądacie.
Trzy tygodnie temu wysiałam w doniczkach pomidorki i ogórki. Wzeszły i to w takiej ilości

Co ja mam zrobić z tym gąszczem
Dziś je przepikuję do doniczek. Zasugerowałam się postami forumków, którym z paczki nasion wschodzi kilka roślinek i o..... - mam
To jedna część - w górnej części foty widoczna jest następna taca z doniczkami. Mało - źle, dużo - źle, ...... jak takiej babie dogodzić 
Trzy tygodnie temu wysiałam w doniczkach pomidorki i ogórki. Wzeszły i to w takiej ilości
Co ja mam zrobić z tym gąszczem

- Maska
- Kontakt:
Mariolko piękne uprawy parapetowe, ale uważaj bo ogórki nie lubią przesadzania. Raczej sieje się je pojedynczo ew. dwa trzy nasiona i pozostałe mniej żywotne obrywa. Pomidory są bardzo wdzięczne jak chodzi o kiełkowanie - to niezawodna roślina.
- Ruda2011
No to się wygłupiłam na maxa
Trudno. Jutro je rozsadzam. Albo polubią przesadzanie albo pogibną.
Dzięki Masko za przestrogę - będę przynajmniej mniej waliła głową w ścianę jeżeli padną.

Dzięki Masko za przestrogę - będę przynajmniej mniej waliła głową w ścianę jeżeli padną.
- lora
- Od: 25 maja 2010, o 13:43
Mariola super pomysł kwietnik z pnia...chyba zmałpuję...
... warzywnik na parapecie
... warzywnik na parapecie

- nika28
- 500p
- Od: 11 lip 2011, o 19:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pięknie tu
Dużo fajnych pomysłów do zgapienia
Pozdrawiam i życzę

Pozdrawiam i życzę

Moje "chciejstwa" domowe i działkowe.
Marzenia to niczym nie zmącona rozkosz, a oczekiwanie aż się spełnią to prawdziwe życie. Victor Hugo
Marzenia to niczym nie zmącona rozkosz, a oczekiwanie aż się spełnią to prawdziwe życie. Victor Hugo
- Helios
- Od: 15 cze 2010, o 18:56

Ogrodniczka pełną gębą, jak to wszystko wsadzisz do gruntu, to będziesz miała większy warzywnik niż ja

Naprawdę pięknie sobie poczynasz, aż trudno uwierzyć, że to początki

Hosty to żelazne roślinki, miałam 2 (słownie: dwie) w poprzednim miejscu. Były świetne, nie wymarzały, nie grymasiły, bardzo je lubiłam.
Na marginesie, co to za pomysł pryskać randapem na takich małych działkach

Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
- Maska
- Kontakt:
Mariolko ja bym ich nie ruszała dopiero do ziemi szybko wsadzić z bryłką ziemi i bardzo dużo podlać, bo jak rak je rozsadzisz potem drugi to mogą się obrazić...
- Ruda2011
Maśko kochana - za późno na dobre rady. Wczesnym rankiem ( o 05 obudziła mnie burza nad Warszawą
) rozsadziłam towarzystwo.

Na wszelki wypadek kupię dziś paczkę ogórków i posieję raz jeszcze - tym razem już bezpośrednio do gruntu
Heliosku jak widzisz, lwia część tych pożal się Boże rozsadek zasili kompostownik. Szkoda moich młodych mięśni na walkę o utrzymanie wszystkich mizerot. Survival - najsilniejszy przetrwa
Robię sobie notatki z błędów, które popełniłam w I roku ogrodowania.
1. Siać po 3-4 nasiona do doniczki wypełnionej do połowy wysokości ziemią - później zostawić najsilniejszą siewkę, dosypać ziemi po liścień i już, po rozsadzaniu
Nika28 miło mi. Ależ to dziwne
, rok temu robiłam takie dokładnie wpisy
Misiu pochlebiasz mi
Dziękuję.

Na wszelki wypadek kupię dziś paczkę ogórków i posieję raz jeszcze - tym razem już bezpośrednio do gruntu
Heliosku jak widzisz, lwia część tych pożal się Boże rozsadek zasili kompostownik. Szkoda moich młodych mięśni na walkę o utrzymanie wszystkich mizerot. Survival - najsilniejszy przetrwa

Robię sobie notatki z błędów, które popełniłam w I roku ogrodowania.
1. Siać po 3-4 nasiona do doniczki wypełnionej do połowy wysokości ziemią - później zostawić najsilniejszą siewkę, dosypać ziemi po liścień i już, po rozsadzaniu

Nika28 miło mi. Ależ to dziwne

Misiu pochlebiasz mi

- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Mariolu - te ogórki już powinny być w gruncie.
Pomidorki teraz powinny zacząć ładnie rosnąć, widzę że masz ładną i nie powyciąganą rozsadę.
Pomidorki teraz powinny zacząć ładnie rosnąć, widzę że masz ładną i nie powyciąganą rozsadę.

- Ruda2011
Mariolko a przymrozki " na ogrodników " ? 

- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Ani u mnie ani u Ciebie w tym roku ich nie będzie.
Ja w 2011 roku wysiałam ogórki w połowie kwietnia, majowy śnieg i mróz pobielił im liścienie ale zebrały się w sobie i rosły dalej.
Ale w tym roku wysiałam jednak dopiero kilka dni temu.
Bardziej wrażliwe są pomidorki.
Ja w 2011 roku wysiałam ogórki w połowie kwietnia, majowy śnieg i mróz pobielił im liścienie ale zebrały się w sobie i rosły dalej.
Ale w tym roku wysiałam jednak dopiero kilka dni temu.

Bardziej wrażliwe są pomidorki.