Różyczka w gaju...

Zablokowany
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Różyczka w gaju...

Post »

;:3

Zaraz, zaraz, po kolei, bo zapomnę :roll:

Po pierwsze, dzięki za Chopina, piękny jest jak sam Frycek (było takie opowiadanie o Frycku). :wink:

Po drugie: Fredensborg cudowna, zmysłowa i ... zabrakło mi słów. Chyba zacznę robić listę, podejrzanie dużo tych róż mi się podoba :roll:

Po trzecie: w serii "obrazki ogólne i szczegółowe" - drugie zdjęcie (prawe) w pierwszym rzędzie (taka liliowa kitka) - co to jest? Mam ogromny krzaczor w ogrodzie i nie wiem co to jest, a chcę wiedzieć. ;:108
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Helios pisze:Po trzecie: w serii "obrazki ogólne i szczegółowe" - drugie zdjęcie (prawe) w pierwszym rzędzie (taka liliowa kitka) - co to jest? Mam ogromny krzaczor w ogrodzie i nie wiem co to jest, a chcę wiedzieć. ;:108
Tawuła Billarda :D
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewcia, zaznaczam Twój watek, bo chociaż byłam tu już nie raz, to jeszcze się nie wpisywałam. Mam zaległości, poczytam później, a teraz widzę tylko, że u Ciebie też Fredensborg Castle na tapecie - właśnie parę dni temu Gosia-Deirde mi ja rozpoznała na moim wątku.
No i to "świętokrzyskie" w stopce... ja i mój M. jesteśmy ze świętokrzyskiego (do matury) i tam mieszka moja mama... :)

No i po przeczytaniu wpisuję się jeszcze raz. Sówki! Jakie śliczne sówki masz w ogrodzie :) Czy nadal są, mimo wykwaterowania z dachu studni? Marzę, żeby pojawiły się w moim ogrodzie.
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu - jak to miło, że jesteś ze świętokrzyskiego :D
To wprawdzie moja "adoptowana" ojczyzna, no ale mieszkam tu już od około 30 lat :D A urodziłam się...na Pomorzu :;230
Co do sówek - niestety obawiam się, że ich już nie ma i to nie likwidacja dachu studni je wypłoszyła, bo tam tylko siadywały, co raczej wymiana dachu w ubiegłym roku :( Gniazda robiły sobie właśnie pod dachem - to były sowy pójdźki, które co rok na okres lęgu robią nowe gniazdo i u nas po zdjęciu dachu okazało się, że było takich pustych gniazd mnóstwo. Młode w ubiegłym roku zdążyły się jeszcze wykluć, dorosnąć i nauczyć latać, jednak sowy tego roku pod dach już nie wróciły, chociaż mam nadzieję, że są gdzieś w pobliżu, bo w sadzie widzieliśmy wypluwki...

Co do nowości...muszę zeznać, że znowu popełniłam grzech ciężki ;:108 ...kupiłam różę :lol:
Po prostu uznałam, że nie wypada nie mieć Rosarium Uetersen - miałam rację, prawda? Po prostu sama wpadła mi w ręce w bardzo przyzwoitej cenie i w dodatku bardzo ładny egzemplarz :D
Obrazek

To po pierwsze. A po drugie - zaczęłam robić kolejną rabatę, a właściwie - powiększać istniejącą (może jutro wkleję zdjęcia "przedtem" i potem", bo dziś wyładował mi się aparat).
A - jak wiadomo- większa rabata = więcej roślin = więcej róż :)
Zamówiłam więc w R. kilka - Big Purple, dwie Heidi Klum i dwie Home&Garden.

No i jeszcze z ostatnich zakupów - już nie różanych, ale za to niezwykle okazyjnych - dwie forsycje Maluch i pęcherznica Luteus. Wszystkie rośliny spore, rozrośnięte, chociaż lekko podmęczone...i stąd chyba cena - jak leci po 6,99 sztuka :D

A teraz - może ktoś rozpozna różyczkę, kupioną w ubiegłym roku jako miniaturowa (w Lidlu)?

Obrazek Obrazek
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
Maddy77
500p
500p
Od: 2 maja 2012, o 18:48
Kontakt:

Post »

Grzechem byłoby jej nie kupić :;230 Bardzo ładny krzaczek :D
U mnie minie jeszcze trochę czasu zanim zacznę powiększać rabaty, bo najpierw muszę zapełnić te co mam ;:224
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Prace idą na całego,dzięki forum przemysł trawowy bedzie miał się gorzej,bo każdy uszczupla trawnik dla roslinek.
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43

Post »

gajowa pisze:Małgosiu - jak to miło, że jesteś ze świętokrzyskiego :D
To wprawdzie moja "adoptowana" ojczyzna, no ale mieszkam tu już od około 30 lat :D A urodziłam się...na Pomorzu :;230
Ewciu, to się nazywają Wędrówki Narodów :)
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Przepiękne róże i rozmach w pracach ogrodowych! ;:138
Zapytam wprost - co trzeba zrobić Chopinowi, żeby tak kwitł ;:oj ?
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3

Ewuś, rozkręcasz się niewiarygodnie. Większości zamówionych przez Ciebie róż nie znam, ale Heidi Klum - cudo. Wzdycham do niej.
Miniaturka Lidlowa prześliczna, oczywiście nie wiem kto ona.
Ewuś, dydybys tak przy okazji "cyknęła" Tawułę Billarda w całości i przekwitające kwiatostany też, byłabym wdzięczna. Rośnie taki krzaczor przy płocie i był już przed naszym przybyciem. Na pewno nie posadził go poprzedni właściciel, bo on nie uznawał kwiatowej rozrzutności. ;:224
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Ewciu, nowa rabatka ;:oj , RU ładna sadzonka, dobrze, że Ci się trafiła. No właśnie co dajesz Chopinowi :;230 :;230 .
Piękny okaz ;:215 Czy pod lupa coś znalazłaś.
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Ale zmiany zauważyłam - nowa pergola, nowa ścieżka, powiększające się rabaty co wiąże się z zakupem nowych roślin ;:215
Ewciu ślicznie masz i robisz wszystko żeby było jeszcze śliczniej. ;:215
Mój Chopin ma aż 4 pędy zakończone pąkami i zaczyna wyglądać ślicznie a tak broniłam się przed nim. :;230
Też się zapytotywuję co znalazłaś bo ja mam podobnie z listkami i z opadającymi pączkami. :?:
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczyny - poszłam wreszcie z ta lupą i ...przeraziłam się ;:oj

Pod liściami nie ma pajęczynek, pajączków, nic się nie rusza, ale są bardzo drobne, srebrne punkciki, jakby nalot, głównie wzdłuż nerwów liścia...jednym słowem wychodzi mi, że to może być mączniak rzekomy!
Nie brałam tego pod uwagę, bo nie było na liściach brązowych plam, tylko żółkły i opadały, ale teraz na niektórych już są...
Czytam, że te zmiany zaczynają się od górnych liści, no i to się nie zgadza...u mnie zdecydowanie problem dotyczy dolnych liści.
Ratujcie...czytam, że trzeba spalić...nie wyobrażam sobie tego!

Przed chwilą zerwałam trochę liści, w rożnych fazach zmian - spójrzcie.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wink: Ewciu, nie panikuj, tylko wieczorem rób oprysk od grzybów, czy tam mączniaków.
Tylko nie pytaj czym, bo każdy lubi inne środki. Ja zastosowałam Dithane, to mam biały nalot na liściach.
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majeczko, dzięki za szybka reakcję i przywrócenie przytomności umysłu ;:196
Właśnie wróciłam z ogrodu, pozrywałam wszystkie felerne listki na wszystkich różach - zajęło mi to prawie 2 godziny :roll: a teraz przystąpił do dzieła Naczelny Specjalista d.s. Oprysków :D
Nie mam wprawdzie tych najbardziej polecanych środków (a sklepy były już pozamykane), ale znalazłam Polyram, który w opisie ma mączniaka rzekomego; za tydzień pewnie powtórzę czymś innym.

Uff! ;:333

Dziewczyny, pytacie co się robi, żeby Chopin tak ładnie kwitł :D
Ba, żebym to ja wiedziała...
Przedwczoraj była u mnie sąsiadka; również się nim zachwycała i dowiedziałam się, że u poprzedniej właścicielki (bo to róża odziedziczona) kwitł bardzo słabo, kilkoma kwiatami. Jedyna rzecz, która zrobiłam, to przesadzenie go, bo miał zdecydowanie za mało miejsca :)

Małgosiu - tak jest, uszczuplanie trawnika na rzecz rabat to moja specjalność :D Dzisiaj ubolewałam, że wciąż tyle trawiastego placu i że pewnie za jakieś 3 lata uda mi się to zmienić, na co M :;230 :;230 :;230 że jest pewny, iż nastąpi to do jesieni...

Helenko, oczywiście cyknę tawułę, natomiast pewnie się zawiedziesz materiałem porównawczym, bo to świeżyna, kupiona na wiosnę i wcale nie wygląda na przyszły krzaczor:lol:

Magda, a Tobie bardzo dziękuję za rozgrzeszenie z wybryków zakupowych ;:196

Dzisiaj zrywaliśmy czereśnie i z tej okazji pomyślałam, że zaserwuję kilka zdjęć z sadu - to "własność" i pole do popisu i eksperymentów M :D

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
Alutka102
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2011, o 09:06

Post »

:wit
Och Ewo, ależ u Ciebie pyszności. Niestety moje czereśnie pożarły szpaki Obrazek a borówki dopiero pierwszy sezon owocują więc jest ich tylko troszkę.
Z pozdrowieniami Ala
Zapraszam do moich wątków
Marzenia nigdy nie przechodzą na emeryturę
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”