Jesienno-zimowe pogawędki ..... z widokiem :-)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jesienno-zimowe pogawędki ..... z widokiem :-)

Post »

Powiada się, że św. Marcin na białym koniu przyjeżdża,
Marcina było wczoraj, więc ten pierwszy śnieg wcale nie dziwi.
Ja jestem z kopczykowaniem dopiero w 1/3 a kompostu sporo ubyło,
jestem chyba bardziej szczodra dla swoich róż, taczką załatwiam 3, góra 4 :wink: ,
Wydaje mi się, że u Ciebie więcej liści, u mnie berberysy gołe, właściwie prawie wszystko gołe :roll: .
Te bordowe listki to na jakiej roślinie?
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Elu jeszcze bardziej szczodra ;:224 wiadomo Twoje różyczki potrafią się odwdzięczyć :uszy
U mnie wiele jeszcze młodziutkich, z gołym korzeniem zakupinych, więc jak widać krótko ciętych ;:108
Ten bordo listek to wiciokrzew japoński /Lonicera japonica Aureoreticulata/
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jolu, mam taką refleksję, że jak sobie zechcę sprawdzić na bieżąco, co by tak warto posadzić, żeby przyciągało spojrzenie o danej porze roku, to nie muszę szukać w katalogach szkółek, wystarczy zajrzeć do ogrodu Pamelki ;:196
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Ja też kopczykowanie mam juz za sobą, niestety nie kompostem, bo nie posiadam jeszcze ale ziemią a na wierzch rozsypałam kwrowi, suszony obornik. Wiosną będzie różom jak znalazł :wink:
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Piekne jesienne kolorki :tan Musze sobie sprawic kompostownik ,tyle dobra sie marnuje :roll: A do Munstead Wood zapałałam wielką miłością ;:167 Jest piekna !!!
Za Twoją namowa przejrzałam podane iglaczki i faktycznie najbardziej podobaja mi sie 'zapłakane' okazy ...mam cała zime na przemyslenia i decyzje ;:108 dziękuję za podpowiedź ;:180
Milej niedzieli ;:196
marzenia się spełniają! Dana
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Pamelko, róże które będą towarzyszyć Munstead Wood wspaniale dobrane! przecudne odmiany - gratuluję... powiem Ci, że bardzo mnie tym wyborem zainspirowałaś i przeglądając katalog róż D.Austina dochodzę do coraz mocniejszego wniosku, że taką rabatę z ciemnymi, wyrazistymi różami po prostu muszę mieć! dzięki!
piękne zdjęcia z poprzedniej strony...ja też mam już wszystko zakopczykowane :)

czy u Ciebie nie spadł przypadkiem śnieg?
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55

Post »

Moje kopczyki przy twoich to pchełki szkoda mi było wszystkiego kompostu będzie jeszcze potrzebny wiosną.Ale muszę im jeszcze dosypać.Rabaty różane robisz z samych róż czy coś dosadzasz?
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Muszę i ja wziąć sie powolutku za kopczykowanie różyczek....kompost czeka 8-) :lol:
Munstead Wood przepiękna.....taki głęboki kolor i kształt kwiatu.....naprawdę piękna....
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Jolu, już śnieg :shock:
U mnie na razie przymrozek, dobrze, że zdążyłam z kopczykami.
Za późno doczytałam o końskim oborniku :oops: Da łam kompost, a na niego obornik ze słomą. mam nadzieję, ze nie zaszkodzi.
Munstead Wood cudna. To moja kolorystyka róż. Twoja nowa rabata różana pokrywa się z moimi chciejstwami ;:108
Kolorki jesienne bardzo energetyczne. Tego nam trzeba w tej szarej porze.
Chyba zaczynają mnie kusić igiełki. Patrzę na ogród i brakuje mi koloru, formy i faktury, którą można uzyskać dzięki nim.
Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

No rzeczywiście Twój kompost wzorcowy! Wygląda na to, że etap kupowania worów ziemi po to, by posadzić rośliny masz już za sobą! No i tu trzeba jednak przyznać, ze jakiś pożytek z chwastów jest! :;230 Kopczykowałaś też clematisy. dobrze widzę? No, no, jaka zapobiegliwość! :)
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu bardzo miłe słowa :oops: dziękuję, ale mogę podać jeszcze kilka co najmniej adresów :wink: Zapraszam serdecznie ;:196
Dorotko u mnie kompost robił sie prawie dwa sezony, trzeba było opróżnić kompostownik, jak widać pora dobra. Wiosną nie będę zbierała kopców, tylko rozciągnę po rabatach i dodam nieco końskich,przekompostowanych zimą kulek. Myslę, ze różyczki sie odwdzięczą :D
Teraz jednak myślę o tym, aby mocno nie przemarzały ;:224 U Ciebie przymrozki, które u nas już od kilku dni były, a u nas pierwszy śnieg ;:182
Danuś mam taki dwukomorowy kompostownik. Znalazłam tylko fotkę historyczną nieco :roll: Moja sunia na szczycie spogląda na działeczkę :;230
Obrazek
Jest bardzo funkcjonalny, jedna komora kompostuje, drugą zapełniamy.
Wyjmowane deski umożliwiają wybieranie w odpowiednim czasie.
MW jest cudną angielką pięknie przy tym pachnącą, jeśli lubisz takie kolorki zerknij na Astrid Grafin von Hardenberg :wink:
Oglądaj iglaczki, oglądaj ;:63
Aguś spadł śnieg, a jakże. Nawet do 12-tej utrzymywal sie jeszcze. Teraz już szaro i buro, ale chociaż wody troszkę ze śniegu roślinki dostały.
Taką rabatkę z ciemnymi różyczkami wymyśliłam sobie na tle murku, aby nieco urozmaicić /tu lewa strona/
Obrazek
Pomiędzy różyczki wetknęłam cebule czosnków i innych wiosennych kwiatów, na kratkach clemki Josphine i Crystal Fountain ;:108
Zastanawiałam się też nad obsadzeniem dołu, wśrod kamieni ciemnolistkowymi żurawkami, ale zobaczymy wiosną, jak to bedzie wyglądało, bo murek to twór tegoroczny ;:108
Gosiu napisałam trochę powyżej o moich pomysłach. U mnie różyczki rosną na kilku rabatkach, każda nieco inaczej wygląda.
W ubiegłym roku siałam jednoroczne kosmosy i driakiew. Na rabacie przy ogrodzeniu dodatkowo wetknęłam ostróżki, czasem lawendę, bodziszki.
Rabata na poprzedniej stronie ma w tle puszczone po ogrodzeniu clemki i kilka berberysów ;:224 jak widać zostoło nieco miejsca na niskie bylinki.
Aga najwyższy już czas, jak widać u nas było ostatniej nocy. Ciężko kopczykować zamarzniętą ziemią, czy kompostem ;:224 Nocne przymrozki -7 stopni myślę, że już zahartowały nasze królewny, teraz trzeba je już trochę zabezpieczyć.
Aga nie zamawiałaś MW podczas mojego wyjazdu? Nie Twoje kolorki zdaje się jeszcze wtedy były 8-)
Justynko śnieg właśnie.
Kolory różyczek różne do mnie przemawiają, etapami. Tak więc na rabatach różniste są, nawet ostatnio skusiłam się na Grahama Thomasa, uwierzysz? Zółta już trzecia chyba w mojej kolekcji. Igiełki kuszą .... zaraz kolejne.
Marta pożytek z przekompostowanych chwastów jak najbardziej. Najgorzej, jak miejsca w kompostowniku brak i wysypują się na zewnątrz.
Część clemków okopcowania, właśnie dumam o tych, które wśród kamyczków. W ubiegłym roku okręcałam, ale cóż za sens, jak wiosną tnie się na różnych wysokościach.
W ramach wspominkowo-porównawczych dzisiaj Picea pungens Maigold /świerk kłujący/
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

i Picea abies Cranstonii /świerk wężowy/
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

jeszcze wspominkowy Sambucus racemosa Tenuifolia /bez koralowy/
Obrazek

Obrazek
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Piękne roslinki pokazujesz. Po prostu cudo! A te Twoje "murowane pomysły" :shock:
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06

Post »

Po Twoich zdjęciach chyba jeszcze raz zaryzykuję z Tenuifolią. Na początku pomyślałem, że to jakaś pokręcona wejmutka :lol: Zimował już u Ciebie?
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Jolu, czy Pinus strobus Tiny Curls i Green Twist rośnie duże?
Ja potrzebuję czegoś takiego jak poniżej. Pięknie to zdjęcie wyszło.
pamelka pisze:
Obrazek
Ja nie mogę się odczekać widoku Twojego rozrośniętego ogrodu. Jak to wszystko bujnie :roll:
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

:wit
Chwilkę mnie nie było i z przyjemnością obejrzałam zaległe fotki ;:138
Spadł już pierwszy śnieg już u Ciebie :shock: echhh... cóż pozostaje powiedzieć... oby do wiosny :lol:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”