Chcę mieć życie usłane różami

ODPOWIEDZ
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Chcę mieć życie usłane różami

Post »

Na wielkiej okrągłej rabacie przed wejściem 10 Clair, kilkanaście Aspirin i zielone bukszpany. Już się nie mogę doczekać jak to wszystko zakwitnie, ale będzie widok. :shock:
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Imponująca perspektywa ;:108
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Na razie sadzę po jednej :oops: Będzie tego niedługo setka, a chcę mieć więcej. Po prostu prawie każda mi się podoba (napisałam, że prawie każda, ale nie widziałam żadnej, której nie chciałabym mieć :;230 ).
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Wandziu, podobnie jak Ty, jestem zakochana w angielkach i na nie głównie się nastawiam... wiosną na pewno jeszcze kilka sztuk przygarnę :) póki co, planuję skrzynie na tarasie, a w nich... róże, odmiany patio... zobaczymy, co mi z tego planu nie inwestowania w jednoroczne wyjdzie:)
dobrej niedzieli!
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Pamelka, Alutka, Ewamaja, Edulkocie niech żyją angielki, bo cudne są :!: Ja na razie też kupuję po jednej róży z jednej odmiany. Jest ich tak dużo i tak są wspanaiłe, że szkoda nie mieć rozmaitych piękności. Gdy będę chciała mieć więcej z jednej odmiany i gdy znajdę miejsce na nie, to zacznę zabawę z ukorzenianiem patyczków. Po prostu :D

Agunia, róże w skrzyniach to brzmi świetnie. Ale jak dla mnie to jest zbyt odważne przedsięwzięcie na razie. Chodzi mi oczywiście o kwestię przezimowania tych róż. Bałąbym się, że bidulki zginą w takiej skrzyni, że po prostu ich nie zabezpieczę wystarczająco skutecznie. No nie wiem. Może kiedyś spróbuję z jakąś jedną w donicy. Ciekawa jestem, jak to będzie wyglądać u ciebie.
x-ag-a
---

Post »

Wandziu, taras mam od strony południowo-zachodniej, bardzo zaciszny i słoneczny... przy starannym zabezpieczeniu (wiem, że donica powinna być głęboka) skrzyń i roślin powinno być dobrze... bardzo, ale to bardzo chciałabym, żeby róże w pojemnikach mi się udały ;:167
będę królikiem doświadczalnym - jeśli mnie się powiedzie, to 'sprzedam' Ci wszelkie moje doświadczenia :)
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Aguniu, dzięki ci bardzo. Tylko wybierz może na początek jakieś mniej cenne odmiany, tak żeby w razie czego było mniej szkoda. I chyba to jakoś od dołu trzeba zabezpieczyć szczególnie. Tak przynajmniej słyszałam.

Sorry, ale muszę tu wkleić kilka zdjęć technicznych, które nie są może zbyt urodziwe, lecz stanowią potrzebną dokumentację, gdybym zapomniała co gdzie posadziłam. Chcę mieć takie zapiski w kilku miejscach. Tak na wszelki wypadek. Różyczki na tych fotkach rosną na różnych rabatach w różnych miejscach ogrodu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Z tego co widze, to ja zostawiam za duzo miejsca miedzy rozami :;230 a tyle by mi sie jeszcze zmiescilo.
W donicowych najwazniejsze jest polozenie styrodoru, lub innego twardego styropianu pod donicami-skrzyniami. U mnie jest on w srodku w donicach, zeby nie bylo go widac.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Jule, myślisz, że za ciasno ;:24 ;:24 Może faktycznie. No ale w rzeczywistości to trochę luźniej wygląda. Kurczę, najwyżej będę potem przesadzać. Najważniejsze, żeby się na razie przyjęły :)
x-ag-a
---

Post »

Wandziu, jestem zdumiona odległościami między nasadzeniami! ja zdecydowanie zbyt dużo zostawiam miejsca pomiędzy poszczególnymi różami... w takim razie, mam jeszcze całkiem sporo luzu na nowości ;)
Julka, dzięki, pamiętam o warstwie styropianu(doru)... koncepcja coraz mocniej mi się rysuje i jestem coraz bliższa różanych wyborów :)
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Mnie sie zdaje ze ciut ciasno, chociaz ja wole jak sie roze do siebie przytulaja tz ladniej wyglada optycznie. Tylko ze ja zawsze mam obawy czy przewiew bedzie i dlatego wole wieksze odstepy zostawic.... chociaz nie wiem czy potrzebnie.
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Zestawy róż fajne. Piszecie że zbyt ciasno, może i prawda ale jak mają rosnąć w swoim towarzystwie to może być, chyba. :uszy
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam Wandziu w różanym świecie :wit
Oj szalejesz ;:108 . Królewny różnej maści i pochodzenia ;:224 . Będzie się działo w przyszłym roku.
Zgadzam się z dziewczynami, co do odległości między krzewami. Moje mają więcej przestrzeni życiowej (na razie), ale ja mam raptem 22 krzaczki.
Pozdrawiam

ps. Może podpowiedź, jak umieszczasz napisy na fotkach.
To super pomył na moją galopującą sklerozę :oops:
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

Wanda - rewelacyjny pomysł na katalogowanie róż ;:138
Chyba "zaczerpnę"; muszę się tylko przegryźć przez technologię...
Ja do tej pory opisywałam sobie w stylu: rabata pod świerkami, pierwszy rząd od lewej itp. :;230
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Justynko, Ewo pw :D
ODPOWIEDZ