Chcę mieć życie usłane różami
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Chcę mieć życie usłane różami
Na wielkiej okrągłej rabacie przed wejściem 10 Clair, kilkanaście Aspirin i zielone bukszpany. Już się nie mogę doczekać jak to wszystko zakwitnie, ale będzie widok. 

- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
Imponująca perspektywa 

- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Na razie sadzę po jednej
Będzie tego niedługo setka, a chcę mieć więcej. Po prostu prawie każda mi się podoba (napisałam, że prawie każda, ale nie widziałam żadnej, której nie chciałabym mieć
).

Wandziu, podobnie jak Ty, jestem zakochana w angielkach i na nie głównie się nastawiam... wiosną na pewno jeszcze kilka sztuk przygarnę
póki co, planuję skrzynie na tarasie, a w nich... róże, odmiany patio... zobaczymy, co mi z tego planu nie inwestowania w jednoroczne wyjdzie:)
dobrej niedzieli!

dobrej niedzieli!
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Pamelka, Alutka, Ewamaja, Edulkocie niech żyją angielki, bo cudne są
Ja na razie też kupuję po jednej róży z jednej odmiany. Jest ich tak dużo i tak są wspanaiłe, że szkoda nie mieć rozmaitych piękności. Gdy będę chciała mieć więcej z jednej odmiany i gdy znajdę miejsce na nie, to zacznę zabawę z ukorzenianiem patyczków. Po prostu
Agunia, róże w skrzyniach to brzmi świetnie. Ale jak dla mnie to jest zbyt odważne przedsięwzięcie na razie. Chodzi mi oczywiście o kwestię przezimowania tych róż. Bałąbym się, że bidulki zginą w takiej skrzyni, że po prostu ich nie zabezpieczę wystarczająco skutecznie. No nie wiem. Może kiedyś spróbuję z jakąś jedną w donicy. Ciekawa jestem, jak to będzie wyglądać u ciebie.

Agunia, róże w skrzyniach to brzmi świetnie. Ale jak dla mnie to jest zbyt odważne przedsięwzięcie na razie. Chodzi mi oczywiście o kwestię przezimowania tych róż. Bałąbym się, że bidulki zginą w takiej skrzyni, że po prostu ich nie zabezpieczę wystarczająco skutecznie. No nie wiem. Może kiedyś spróbuję z jakąś jedną w donicy. Ciekawa jestem, jak to będzie wyglądać u ciebie.
Wandziu, taras mam od strony południowo-zachodniej, bardzo zaciszny i słoneczny... przy starannym zabezpieczeniu (wiem, że donica powinna być głęboka) skrzyń i roślin powinno być dobrze... bardzo, ale to bardzo chciałabym, żeby róże w pojemnikach mi się udały
będę królikiem doświadczalnym - jeśli mnie się powiedzie, to 'sprzedam' Ci wszelkie moje doświadczenia

będę królikiem doświadczalnym - jeśli mnie się powiedzie, to 'sprzedam' Ci wszelkie moje doświadczenia

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
Aguniu, dzięki ci bardzo. Tylko wybierz może na początek jakieś mniej cenne odmiany, tak żeby w razie czego było mniej szkoda. I chyba to jakoś od dołu trzeba zabezpieczyć szczególnie. Tak przynajmniej słyszałam.
Sorry, ale muszę tu wkleić kilka zdjęć technicznych, które nie są może zbyt urodziwe, lecz stanowią potrzebną dokumentację, gdybym zapomniała co gdzie posadziłam. Chcę mieć takie zapiski w kilku miejscach. Tak na wszelki wypadek. Różyczki na tych fotkach rosną na różnych rabatach w różnych miejscach ogrodu.

Sorry, ale muszę tu wkleić kilka zdjęć technicznych, które nie są może zbyt urodziwe, lecz stanowią potrzebną dokumentację, gdybym zapomniała co gdzie posadziłam. Chcę mieć takie zapiski w kilku miejscach. Tak na wszelki wypadek. Różyczki na tych fotkach rosną na różnych rabatach w różnych miejscach ogrodu.

- Jule
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Z tego co widze, to ja zostawiam za duzo miejsca miedzy rozami
a tyle by mi sie jeszcze zmiescilo.
W donicowych najwazniejsze jest polozenie styrodoru, lub innego twardego styropianu pod donicami-skrzyniami. U mnie jest on w srodku w donicach, zeby nie bylo go widac.

W donicowych najwazniejsze jest polozenie styrodoru, lub innego twardego styropianu pod donicami-skrzyniami. U mnie jest on w srodku w donicach, zeby nie bylo go widac.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
Jule, myślisz, że za ciasno
Może faktycznie. No ale w rzeczywistości to trochę luźniej wygląda. Kurczę, najwyżej będę potem przesadzać. Najważniejsze, żeby się na razie przyjęły 

Wandziu, jestem zdumiona odległościami między nasadzeniami! ja zdecydowanie zbyt dużo zostawiam miejsca pomiędzy poszczególnymi różami... w takim razie, mam jeszcze całkiem sporo luzu na nowości ;)
Julka, dzięki, pamiętam o warstwie styropianu(doru)... koncepcja coraz mocniej mi się rysuje i jestem coraz bliższa różanych wyborów
Julka, dzięki, pamiętam o warstwie styropianu(doru)... koncepcja coraz mocniej mi się rysuje i jestem coraz bliższa różanych wyborów

- Jule
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Mnie sie zdaje ze ciut ciasno, chociaz ja wole jak sie roze do siebie przytulaja tz ladniej wyglada optycznie. Tylko ze ja zawsze mam obawy czy przewiew bedzie i dlatego wole wieksze odstepy zostawic.... chociaz nie wiem czy potrzebnie.
-
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
Zestawy róż fajne. Piszecie że zbyt ciasno, może i prawda ale jak mają rosnąć w swoim towarzystwie to może być, chyba. 

- klarysa
- Od: 11 mar 2011, o 17:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam Wandziu w różanym świecie
Oj szalejesz
. Królewny różnej maści i pochodzenia
. Będzie się działo w przyszłym roku.
Zgadzam się z dziewczynami, co do odległości między krzewami. Moje mają więcej przestrzeni życiowej (na razie), ale ja mam raptem 22 krzaczki.
Pozdrawiam
ps. Może podpowiedź, jak umieszczasz napisy na fotkach.
To super pomył na moją galopującą sklerozę

Oj szalejesz

Zgadzam się z dziewczynami, co do odległości między krzewami. Moje mają więcej przestrzeni życiowej (na razie), ale ja mam raptem 22 krzaczki.
Pozdrawiam
ps. Może podpowiedź, jak umieszczasz napisy na fotkach.
To super pomył na moją galopującą sklerozę

Justyna
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...
Za miedzą...i troszkę dalej.
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...

- gajowa
- Od: 11 maja 2011, o 07:34
Wanda - rewelacyjny pomysł na katalogowanie róż
Chyba "zaczerpnę"; muszę się tylko przegryźć przez technologię...
Ja do tej pory opisywałam sobie w stylu: rabata pod świerkami, pierwszy rząd od lewej itp.

Chyba "zaczerpnę"; muszę się tylko przegryźć przez technologię...
Ja do tej pory opisywałam sobie w stylu: rabata pod świerkami, pierwszy rząd od lewej itp.

pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Moje wątki