U Przemka w ogrodzie cz.II

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: U Przemka w ogrodzie cz.II

Post »

A ja się nie zmieściłam przed odpowiedzią :wink: miałam napisać, że nie ogród to, a park już :uszy
Pięknie u Ciebie ;:108
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p
Od: 9 sty 2010, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jolu jest i odpowiedź, :wink: a w tamtym poście już mi emotikon zabrakło :;230 przyjemnie czytać że się podoba to nad czym się spędza każdą wolnną chwilę, chociaż trochę konstkuktywnej krytyki tez by się przydało, na park to chyba za mały areał, a ogródek robię od chyba już dwudziestu lat, to pierwsze rośliny miały czas aby sie rozrosnąć :D oczywiście na początku było mało roślin i każdego roku przybywało zaledwie po kilka, a jako dziecko nie miałem nawet świadomości że istnieje tyle pięknych roślin do zdobycia i to nie tylko drzew i krzewów, no i nie było internetu :lol: teraz ogród zapełnia się wręcz lawinowo. ;:224
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemku, a ja jako osoba dorosła pracująca w innej zupełnie branży nie miałam pojęcia w dorosłym powiedzmy sobie wieku :oops: , że jest taka roznorodność roślinek. Zwykle w ogrodkach standard.
Teraz dzięki forum i wizytom w szkołkach odkrywam świat na nowo i powiem Ci ;:224 że mi się to podoba :uszy
Najbardziej jednak lubię, gdy roślinki zdrowo rosną ;:108
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Boziulku,jak pięknie u ciebie.Tak bardzo żałuję,że Bożenka nie chciała jechać wtedy i nie mogłam zobaczyć tego osobiście.
x_Adasko

Post »

przemekg pisze:Adam chyba nie będzie tak źle nic nikomu nie odpadnie.
Już nie bądź taki skromny :D Sądząc po zdjęciach to będzie co oglądać :wink:
A Ty jak zwykle zalatany... Jeszcze trochę i będziesz miał nieco więcej spokoju :)
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nawet po roztopach bardzo mi się podobało. A teraz to już będzie normalnie bajka ;:136
Teraz przytaszczę Ci jeszcze coś ode mnie , a że będę miał pomocnika , to można trochę więcej napchać do torby :P :;230
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p

Post »

Jolu to prawda że nawet dość zwyczajne rośliny jak ładnie i zdrowo rosną bardziej cieszą jak chorowite rarytasy :)

Małgosiu pewnie jeszcze będzie okazja a w rzeczywistości jest trochę gorzej, jak pisałem na zdjęciach łatwiej uktyć to i owo :wink:

Adam póki co to czasu będzie jeszcze mniej, a od pażdziernika to będę miał całe mnóstwo czasu :wink:, oby zima aby za wcześnie nie przyszła to będzie czas na ogrodowe poprawki i udoskonalenia :D teraz na ogólny wygląd ogrodu negatywnie wpływa remontowy bałagan :? , ale jak remont to remont i goście muszą zrozumieć że w takich okolicznościach trochę bałaganu musi być :wink: , może nawet więcej jak trochę :;230

Marcin tylko żeby pomocnik się nie zbuntował :wink: , bo i na drogę powrotną pełne obciążenie zapewne będzie :D

Obrazek
Amadeus

Obrazek
Tip Top

Obrazek
Nostalgie

Obrazek
Graham Thomas

Obrazek
Pomponella

Obrazek
kolejny nowy liliowiec tylko trochę niedorobiony ten pierwszy kwiatek, ale kolorek może być

Zaczynają kwitnąć lilie azjatyckie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Ogródek :;230 Żartowniś z Ciebie :lol:
No to śpieszę z konstruktywna krytyką ;) Nie staraj się robić zbyt wiele naraz, bo się zaharujesz i zniechęcisz. Najlepiej się pracuje, wyznaczając sobie bliskie cele i realizując je od razu.
A poza tym sądzę, ze masz dar pięknego zagospodarowywania przestrzeni ;:63
Jak chodzi o ściółkowanie, to ostatnio spędzało mi to sen z powiek, bowiem doszłam do wniosku, że niedostatek wody nie szkodzi tak moim roslinom, jak nagrzewający się w czasie upałów piasek, czy tez ziemio-piasek. Wiem, ze można ściółkować nie przerobionym do końca kompostem, ale ja go jakoś nie mam nigdy za wiele. Za to wpadłam na pomysł, zeby ściółkować kompostem liściowym!
Jeszcze nie wprowadziłam tego w zycie, ale moze to jest dobry pomysł? ...
x_Adasko

Post »

Nostalgie i Graham Thomas mnie oczarowały - są prześliczne. Moje śliczności dopiero pokazują swoje prawdziwe oblicze, jeszcze dzień lub dwa i odbędzie się prawdziwy pokaz :D
Ja taki bałagan rozumiem, miałem dokładnie to samo więc z mojej strony nie ma obaw - poprzypominam sobie trochę jak to było :D
przemekg pisze:tylko żeby pomocnik się nie zbuntował
Pomocnik może się nie zbuntuje, no, chyba że coś przy okazji zarekwiruje :;230 ;:136
Awatar użytkownika
mis20
1000p
1000p
Od: 6 lis 2010, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przemku ależ piękne kwitnienia u Ciebie ;:224 .
Cudowne róże, wspaniały liliowiec ;:63
Cudowne lilie ;:138
Adam12222
1000p
1000p
Od: 30 maja 2011, o 15:50
Kontakt:

Post »

:wit :wit Przemku.
Ale masz przepiękny ogród nawet nie wiem co mam powiedzieć .
Masz tam nawet swój własny stawik???
A bażant twój ???
Jaką masz powierzchnie tego odrodku???
Moje roślinki:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=44666" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

Przemku zdjęcie Amadeusa idealne! :wit
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

kolejny nowy liliowiec tylko trochę niedorobiony ten pierwszy kwiatek, ale kolorek może być
Genia, podała, że jest to odmiana 'Cute As Can Be' (może masz go od niej?) i myślę, że to ten (porównałem w necie).
Tak, miskanty są delikatne. Pamiętasz, jeden miskant u mnie był suchy ale pod ziemią żył? Jednak nie odbił. Inne mają się dobrze.
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tip Top ma ciekawy ksztalt kwiatka :uszy Nostalią ieustanie zachwycam się tu i tam :D Jesienią poszukam koniecznie, a i Pomponelli też :wink:
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p

Post »

Łukasz Nostalgie to jedna z moich faworytek, nie bez powodu mam ich aż 5 :D , widziałem że i Twoja lilia już kwitnie i pachnie, pełen sukces w uprawie :wink:

Izo te moje plany to nie tak wszystko od razu, ale są to zadania nad którymi dużo myślę aby być zadowolonym z efektu :wink: A ściółkowanie jest konieczne, każda materia organiczna poprawia z czasem wierzchnią warstwę gleby no i chroni zarówno przed przegrzewaniem się latem jak i mrozem zimą no i zatrzymywanie wilgoć co też bardzo ważne, zastanawiam się tylko jak to jest z wysypywaniem rabat żwirem lub kamieniami, jak to wpływa na rośliny i czy wszystkim gatunkom odpowiada.

Adam dla Nostalgie powinno się znaleźć miejsce u każdego ;:108 to zdrowa, piękna, nie wyłamująca sie róża, która kwitnie do samej zimy :D

Asiu dziękuję za miłe słowa :D

Adam ogródek mam kilkanaście arów więc nic nadzwyczajnego, bażanty żyją na polach, a zimą dość często bywały w ogrodzie, bardzo przyjemnie było je widzieć w szarym zimowym ogrodzie, ale niestety tak grzebały że trzeba było je wypłoszyć :wink:

Magdo bardzo dziękuję :D jakoś trudno nauczyć mi się obsługi aparatu i robienia poprawych zdjęć, a jak czasem wyjdzie trochę ciekawsze to bardzo cieszy :D

Jacek Liliowiec kupiony gdzieś jest nazwa tylko teraz nie znajdę ale to inna odmiana, bo takiej nie mam w moim wykazie, wiele odmian ma bardzo zbliżony wygląd, zauważyłem że siewki sprzedawane przez naszych forumowych hodowców tych roślin są często dużo piekniejsze niż te odmianowe kupowane w necie. A jeśli chodzi o miskanty to faktycznie jakos w tym roku kiepsko rosną i wyglądają, chyba zbyt wysoko je oceniłem.

Jolu Tip Top warto mieć kształt kwiatu piekny, a i kolor niepowtarzalny, taki pomarańczowy przełamany różem, jesienią nie brak szukać, wystarczy zamówić w Rosarium :wink:
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”