Cztery pory roku w moim ogrodzie cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Cztery pory roku w moim ogrodzie cz.2

Post »

Dziękuję Geniu ;:180 ;:180 Nazwa pasuje do niej. ma w wyglądzie coś mistycznego. ;:224
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Janusz u mnie pierwsze róże mają mniejsze kwiaty niż przed rokiem,
na razie obserwuję to na starej "babcinej" róży. Inne jeszcze w pączkach.
Zawsze miała kwiaty mocno wypełnione płatkami a teraz znacznie ich mniej.
W tym roku jest dużo mniej wilgoci w glebie i sądzisz, że to jest przyczyną?
Przed kilku laty była bardzo sucha jesień i następnej wiosny bzy miały maleńkie kiście.
Mówiłeś, że przyginasz pieńki róż, bałabym się je połamać.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gosiu. Może żałowałaś je wiosną i słabo przecięłaś i dlatego są takie "nieujarzmione"
Jolu. Największa trawa to Miscanthus Giganteum. Mam ją już kilka lat i coraz dostojniej wygląda. Trawę w paski kupiłem pod nazwą Miscsnhus sinensis "Zebrinus Strictus"drugą na zdjęciu niewidoczną przywiozłem od córki i to prawdopodobnie "Goldbar" ale trzeba znawcy by je odróżnił. Obydwie dopiero wybarwiają się. Na razie nie planowałem dzielenia, bo im większa kępa to prezentuje się ładniej ale nie znaczy,że z nich nie mogę coś uszczknąć - tylko to teraz nie pora.
Tadeuszu. Nie będę się już powtarzał. Dodam,że to ulubiona róża Geni. :D i jest trochę kapryśna. U mnie u jednej usechł jeden szczep z drugiej strony jeszcze żyje. Miałem krzaczastą (fakt,że słabiutką kupiłem) i po dwóch latach zginęła.
Kupione jesienią w Końskowoli przezimowały ładnie. Jesienią też ukorzeniłem gałązkę zobaczymy czy nie będzie lepiej rosła na własnych korzeniach, bo na razie rośnie ładnie i już ma pąki na kwiat.
Elu. Pewnie wszędzie jest tak gdzie dokuczają upały. Babciowe róże są niezastąpione i teraz prawie nie do osiągnięcia. Moja Pnąca 'Sympatia" zmarzła do wysokości kopczyka i teraz nadrabia a miała być taka wytrzymała.
Zła jakość kwiatów przypuszczam,że jest spowodowana upałami. U mnie ziemia nie wysycha i w głębi ziemi też jest wilgoć a kwiaty nie takie jak powinny być.
Z przyginaniem róż nie jest tak źle w pierwszych dwóch latach póki pień jest wiotki. Gorzej później jak pień jest grubszy, to przed taką operacją trzeba z jednej strony podkopać korzenie i dopiero przyginać. Przy takim sposobie trzeba dokładnie korzenie okopczykować.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

piękne róże Janusz , kiedyś też tak chciałem mieć , niestety zostały po nich tylko wspomnienia i uśmiech na pyszczku karczownika ;:223
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

Tak , tak ,, małopolska bogata w takie istoty .. mnie wciągnęły całą jukę - pozostały tylko 2 liście .. no i wiele innych roslin- ale najbardziej zadziwiając była ta juka - myślałam , że to nietykalne :(

Janusz cudna ta róża Hokus - Pokus ..
A roślinki od Ciebie rosną cudnie .. rutewka zakwitła już , języczka zbiera się do kwitnienia .. dla mnie to niesamowite ..
Jestem Ci taka wdzięczna :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Witaj Januszu. :wit
Cieszę się bardzo, że penstemon się rozsiewa.
Bardzo lubię większe skupiska roślin w ogrodzie. Od Ciebie mam także pierwiosnka omszonego, który bardzo ładnie kwitł.
Do Tadeusza się wybieramy.
Pozdrawiam serdecznie. :)
Awatar użytkownika
gggabulka
200p
200p
Od: 22 mar 2011, o 12:43

Post »

lemka77 pisze:Tak też się z tym zgadzam. A już przebywanie na forum grozi różnymi roślinnymi chorobami :;230 Róze, liliowce, hosty, żurawki, irysy, powojniki.....itd, itp. Moża pójść z torbami o ile się człowiek w porę nie opamięta ;:14

Januszu śliczny czosnek - taki okrąglutki :D

Wykopałam wczoraj szachownice i za ciosem poleciałam już po tulipanach. A czy czosnki też sie wykopuje bo jeden już mi przekwitł i widzę, że liście ma zaschnięte.
a myślicie że przez kogo ja tak choruję i zakochuję się co chwila 8-) przez Wasze piękne zdjęcia hihi :wink:
ale zamieszczajcie zamieszczajcie ja chociaż oko nacieszę :D :wit
Przepiękne róże Januszu!!! napatrzeć się nie mogę :D :D mój D nawet coś przebąkiwał że może w róże pójść a jak zapytałam gdzie je umiejscowić to już nie był taki skory do wymyślania :wink:
Nasz kawałek raju z mieście http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=41942" onclick="window.open(this.href);return false;
Beata0410
200p
200p
Od: 5 wrz 2008, o 23:34

Post »

Januszku

U Ciebie wszystkie rośliny pięknie kwitną. Piwonie zachwycają dostojną urodą. Wyróżniają się nie tylko wspaniałymi kwiatami, lecz również imponują swoją długowiecznością. Perfekcyjne piękno.
"Kwiaty są pięknymi słowami natury, którymi daje nam ona poznać, jak bardzo nas kocha"
Każdy dzień jest piękny !
Pozdrawiam Beata.
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiem czy uda się coś napisać wstawić. Komputer mi coś blokuje jakieś śmiecia się nazbierały i nie mogę pozbyć się ich.
Mareczku. Dziękuję bardzo za ocenę moich róż. Myślałem,że dzisiaj wstawię więcej ale jak wspomniałem awaria komp.
Szczerze współczuje tej niechcianej hodowli podziemnych futrzaków. Musi ich być w terenie mnóstwo,że nie możecie sobie z nimi dać rady. Pokazują się i u mnie ale NORAT załatwia sprawę.
Bernadetto. Cieszę się,że rośliny ode mnie są w dobrych rękach. Odpłacą się na pewno ładnym kwitnieniem.
Tajeczko. Nie wiele przypadło Ci w udziale roślinek ode mnie. Dobrze,że przynajmniej polubiły nowe miejsce. Postaram się to niedopatrzenie naprawić u Tadeusza i coś dowiozę oby tylko coś nie wypadło nieprzewidzianego. Ja i te nieprzewidziane wydarzenia to jak dwa konie w zaprzęgu - idą w parze.
Gabi. Chorować to nie ale kochać się - cóż w tym złego. Róże mogą być na górze a inne rośliny na dole i sprawa miejsca rozwiązana :wink:
U mnie dalej sucho. Już dzisiaj użyłem swojego zaklęcie - złożyłem huśtawkę i przeważnie wtedy pada deszcz. Zanosiło się i dzisiaj. Grzmiało już dość dobrze ale chmura się "wypięłą" i poszła "bokiem" :(
Wstawię kilka zdjęć, bo pewnie znowu będą problemy z komp.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Hokus pokus i jest na krzaku żółta i to nie fotomontaż.

Obrazek
x-U-ie
---
Od: 23 cze 2009, o 16:09

Post »

Brak mi słów, te róże łotry nie kwitły podczas naszzego spotkania a szkoda.
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko Dziękuje za słów miłych tyle... Kwiaty chyba nie chcą mi sprawić przykrości i na przekór spiekocie pokazują swoje piękno. Oby jak najdłużej....

Ula. Przy dobrej organizacji można je obejrzeć. Za parę dni będzie wysyp kwiatów
beatann
500p
500p
Od: 18 wrz 2010, o 09:32
Kontakt:

Post »

Januszku nie podpuszczaj Uli bo z nią nigdy nic nie wiadomo. A róże cudne jak wszystko w Waszym ogrodzie. ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko. I o to chodzi....... Dziękuję za to - cudne wszystko..
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55

Post »

Róże naprawdę cudne a mnie zaintrygowała ta żółta w hokusie.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Janusz a u mnie znowu ulewa , jakoś tak nie sprawiedliwie , łatwiej podlewać mały ogród to u Ciebie powinno tak popadać jak u mnie .

Na tej hokus pokus masz jedną gałązkę żółtej róży .

A róże masz rzeczywiście piękne , u mnie pojawiła się mszyca i dziś z nią powalczyłam .

Genia
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”