Kalendarz biodynamiczny
Re: Kalendarz biodynamiczny
Do tej pory wysiewałam rośliny dość przypadkowo, z różnym efektem, głównie kierując się informacjami na opakowaniu i na słowo Pani z ogrodniczego. Wczoraj na forum szukając informacji kiedy siać kobeę ktoś napisał,że czeka na dni kwiatowe na początku lutego, poczytałam w sieci i teraz mam na co zwalić winę za nieudany wysiew koleusów jesienią. Dziś kupiłam kalendarz biodynamiczny i biorę się do pracy bo do środy są dni kwiatowe.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Też czekam na wysiew pomidorów do przyszłego poniedziałku.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Tak szybko ?ekopom pisze:Też czekam na wysiew pomidorów do przyszłego poniedziałku.
Kiedy zamierzasz je do gruntu wsadzić ?
Doświetlasz je później ?
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
- romix
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 paź 2010, o 21:45
Też tak czuję, że trochę wcześnie
.
Ja poziomki wysiewałem dopiero w połowie marca.
Pomidor to na pewno nie poziomka, ale jednak .....
Młode roślinki dobrze jest wystawiać na powietrze, żeby podkarmiły się promieniami słonecznymi, zahartowały, a w lutym trochę o to ciężko. Chyba, że masz szklarnię.
Z tego co słyszałem (pomidorów nie uprawiam) to przełom lutego i marca jest dobrym terminem na wysiew nasion.
Pozdrawiam

Ja poziomki wysiewałem dopiero w połowie marca.
Pomidor to na pewno nie poziomka, ale jednak .....
Młode roślinki dobrze jest wystawiać na powietrze, żeby podkarmiły się promieniami słonecznymi, zahartowały, a w lutym trochę o to ciężko. Chyba, że masz szklarnię.
Z tego co słyszałem (pomidorów nie uprawiam) to przełom lutego i marca jest dobrym terminem na wysiew nasion.
Pozdrawiam

Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
OT .... ale po wątku z dzdzownicami Twoje motto zwróciło moją uwagę
"Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir). "
Tak trzymać !
"Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir). "

Tak trzymać !
Pozdrawiam Tomek
- romix
Po wątku z dżdżownicami
Sorry, ale nie bardzo kumam?

Sorry, ale nie bardzo kumam?

- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Może ma ktoś z was skany kalendarza na 2013 i zechciałby się podzielić?
Pozdrawiam, Jacek
-
- 200p
- Od: 24 maja 2009, o 23:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
http://www.rytmnatury.pl/kalendarz-biod ... -luty-2013
Może to Ci się przyda?
Może to Ci się przyda?
Pamiętajcie o ogrodach...
- romix
Ekopom to taka całkiem przemysłowa produkcja dlatego tak wcześnie sieje a potem dźga po oczach i zazdrość budzi takimi pięknymi z wczesnymi pomidorkami.Ja w ubiegłym roku siałam 24 lutego w tym roku chce kilka dni wcześniej ,wszak wiosna już puka do drzwi.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Aż taka przemysłowa nie jest, bo w minionym sezonie nie stosowałem środków chemicznych i udało się, może pod koniec trochę było już widać zarazę, ale tylko tam gdzie krzaki pomidorów były mokre z powodu dziurawej folii. Posiałem kilka dni temu odmianę VP-2, jednak ma słabszą siłę kiełkowania od VP-1, która wzeszła już w trzecim dniu.
pozdrawiam Ludwik
W ubiegłym roku ktoś wstawił skany kalendarza gdzie były dni "niby dobrych "brań ryb ,może macie i na ten rok nie mogę takiego znaleźć .
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Wystarczy wpisać chociażby : kalendarz brań ryb i dużo stron jest, takie jak http://www.fishing.pl/kalendarz-bran
pozdrawiam Ludwik
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Zaopatrzyłem się w kalendarz biodynamiczny działkowca i mam jedną wątpliwość dotyczącą posługiwania się nim.
Mianowicie chcę wysiać nasiona, przykładowo papryki kiełkując je uprzednio. Wiadomo, że od wyłożenia nasion na ligninę do wypuszczenia przez nie kiełków, a tym samym przeniesienia do doniczki z ziemią mija jakiś czas, powiedzmy około 5 dni.
Pytanie w jaki sposób mam dobrać datę siewu, to znaczy czy liczy się moment wyłożenia do kiełkowania, czy wsadzenia w ziemię??
Mianowicie chcę wysiać nasiona, przykładowo papryki kiełkując je uprzednio. Wiadomo, że od wyłożenia nasion na ligninę do wypuszczenia przez nie kiełków, a tym samym przeniesienia do doniczki z ziemią mija jakiś czas, powiedzmy około 5 dni.
Pytanie w jaki sposób mam dobrać datę siewu, to znaczy czy liczy się moment wyłożenia do kiełkowania, czy wsadzenia w ziemię??
Pozdrawiam, Jacek