ogród Agaty (sure)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: ogród Agaty (sure)

Post »

Anetko, Kasiu, Agatko - pewnie macie rację, trawnik szybciej mi się zmniejszy, sądząc po tym, co już zamówiłam, a czego nie bylo w planach! :;230

Asiu, witaj i u mnie. To co piszesz mnie trochę podbudowuje. Zastanawiam się, jakie jeszcze rośliny oprócz róż dobrze się czują na glinie. Z tych, które posadziłam - część na pewno.Mam nadzieję, że i wrzosy sobie jakoś poradzą?

Iwo, własnie sama nie wiem, gdzie posadzić tego Pusha, sadzonka będzie malutka, ale kiedy przyjdzie, będę ja "przymierzać" w różne miejsca, zobaczymy, co wyjdzie. Zależy mi na takim, gdzie docelowo będzie czuł się dobrze, żeby nie przesadzać, jak coś go zasłoni...

Izo, dzięki za mile słowa, też ta wizualizacja mi pomaga. Ale to jeszcze sporo lat, zanim osiągnę taki efekt, pod warunkiem, że wszystko będzie dobrze rosło...

Zaglądajcie do mnie i podtrzymujcie mnie na duchu - dobrze mi to robi na samopoczucie! :D
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
dez_old1
1000p
1000p
Od: 10 maja 2009, o 08:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Agatko ja kiedyś oglądając piękne ogrody byłam nieco przerażona iż wieki będę czekała na podobne efekty...teraz wiem że najciekawszy okres to właśnie ten jak planujemy ,sadzimy-przesadzamy.
Agatko już niedługo się zacznie ;:108
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agatko, u mnie doskonale rosną wszelkie kaliny (angielskia, japońska, koreańska, burkwooda, wonna, praska, koralowa i "Escimo")
trawy ozdobne, guzikowiec, kielichowiec, ambrowiec, dąb błotny, oczary, fotergilla, derenie, grujecznik, leszczyny. Rh i azalie też mają się dobrze, tylko im przygotowałam ziemię, rozluźniając ją kwaśnym torfem. To z liściastych. Iglaste to cisy, cyprysiki, sosny (o dziwo), choiny i świerki.
No i nie daję dużo nawozów, bo w ciężkiej glinie nie wypłukują się tak szybko. Daję 1/2 a nawet 1/3 ilości podanych na opakowaniu.
Rozrzucam za to kompost, który "się robi" w kącie ogrodu. To podobno najlepszy sposób na ciężką ziemię (a najlepiej jakby były do tego dżdżownice - wtedy robota z mieszaniem sama się zrobi :D )
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06

Post »

Gratuluję zakupu Puscha. Na pewno nie zawiedziesz się na nim :D
No i podzielam opinie o tym, że trawnik zniknie szybciej, niż zakładasz :lol:
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, wygląda na to, że gra jest lepsza od samej wygranej? ;)
No wiem, wiem, że z ogrodem to co innego, bo tu jeszcze jest twórczość. Ale i tak nie mogę doczekać się efektu końcowego, albo może raczej - jakiegoś dalszego etapu, nie tylko te początki i początki. Czas strasznie dłuży się, jak za oknem biało... :roll:

Asiu, dzięki za porady i spis roślin. Zauważam, że kilka z nich już u mnie rośnie, oczywiście cisy, choiny, sosny, świerki. Mam tez oczar, derenie i grujecznik Pendula (jeśli przetrwał). Ostatni z posadzonych to guzikowiec... a ostatnio zamówiona też fotergila :D
miło pomyśleć, że choć część ich będzie miała się u mnie dobrze!
Z wiosną zabieram się za ten kompostownik, koniecznie...

Pawle, Push podobał mi się od dawna, tylko ciągle nie wiem, gdzie będzie godne dla niego miejsce. Jakoś widzę go w spokojnym otoczeniu, a nie na kolorowym wrzosowisku... :roll:

jutro jadę do Łodzi, mam nadzieję, że gdy wrócę, będzie już wiosna!!! ;:3
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Właśnie niedawno rozmawiałam z jedną forumką na temat rh. Stwierdziła, że po zalaniu jej działki przepięknie rozrosły się w ciągu sezonu. Czyli u Ciebie po prostu sadzić, a ja muszę je moczyć latem.
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie zalewa tylko te niższe rejony, jeśli sadziłabym rh, pasują u góry. Ale tam dla odmiany jest lepsza ziemia, bardziej próchnicza, chyba tez bardziej kwaśna.

co z tego, kiedy tu zima i śnieg, w przyszłym tygodniu nadal zapowiadają mróz... w centralnej Polsce było lepiej! :roll:
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
kasiatt
200p
200p
Od: 16 lut 2011, o 12:58

Post »

O dziwo najlepiej się mają(na wyglad) moje rh na południowej ścianie budynku, gdzie w ciągu dnia operuje juz silne słonce.
U mnie o 8.00 tylko - 2
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam
Kasia
Początki ogrodnicze Kasi
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja nawet nie jestem pewna, ile u nas stopni, bo termometr mam na szybie, zimą tam jest cieplej. Ale własnie słyszałam w TV, że od 10 marca będzie znaczne ocieplenie! :D
Czyli może posadzę rh od północy działki, ale tak, żeby dom nie zasłaniał słońca. Zresztą większość ogrodu mam nasłonecznioną, bo duże drzewa są po stronei północnej...
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Famelia
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 lut 2011, o 10:05

Post »

Oj, z pewnością idzie wiosna - nasza kocia znajda ma rujkę. A w przyszłym tygodniu miała mieć sterylkę :(

A oczar Ci kwitnie, czy już po kwitnieniu?
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fam, nawet nie wiem, czy kwitnie, wczoraj wróciłam około północy i jeszcze nie robiłam przeglądu ogrodu, z okna nie widać. Ale zaraz się pozbieram i pospaceruję po tzw. ogrodzie... ;)
Miejmy nadzieję, ze koty wiedza lepiej. W końcu i tak wiosna przecież musi nastać, tylko strasznie się to dłuży... :roll:
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
kasiatt
200p
200p
Od: 16 lut 2011, o 12:58

Post »

Ja też mam 3 oczary i mnie oszukali bo mam ta odmianę co kwitnie na jesieni :( A chciałam tą zimową ;:14
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam
Kasia
Początki ogrodnicze Kasi
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na moim wcześniej pojawiły się jakieś pączki, tylko nie wiem, czy kwiatowe. Przed chwilą obejrzałam przez okno, coś tam widać..
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Famelia
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 lut 2011, o 10:05

Post »

Coś tam? Chwytaj aparat i biegnij sprawdzić! 8-)
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
Kasia1972
500p
500p
Od: 18 paź 2008, o 19:48

Post »

Pospacerowałam Agatko po Twoim ogrodzie i moją uwagę przyciągnęła mięta jabłkowa :shock: nie słyszałam nigdy o takiej mięcie - jak to to smakuje? Jak zimuje? Gdzie ją można kupic? Chyba muszę się o nią postarac, tylko gdzie ja ją posadzę? ;:223
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”