Kuchenne improwizacje Moni

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Makowa Panienka

Ciasto:

* 150 g maku
* 100 g wiórków kokosowych
* 100 g mielonych migdałów
* 100 g cukru
* 8 białek
* 4 żółtka

Krem:

* 2 budynie śmietankowe
* 350 ml mleka UHT
* 200 ml soku cytrynowego (ze świeżych cytryn)
* 200 g cukru
* 4 żółtka
* 200 g miękkiego masła

Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy po łyżce cukier. Miksujemy do chwili, aż masa stanie się gęsta i mocno błyszcząca. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy, przez około 5 minut.
Mak łączymy z kokosem i migdałami. Dodajemy do piany jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką do chwili połączenia się składników.
Dwie foremki o wymiarach 24x28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy 20 minut (ciasta nie można przesuszyć?).
Ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a w tym czasie przygotowujemy krem.
Mleko łączymy z sokiem z cytryny (musi być?? to mleko UHT, a nie np. pasteryzowane czy świeże, ponieważ po dodaniu soku z cytryny inne niż UHT się zważy). Odlewamy pół szklanki, a resztę zagotowujemy z cukrem. Z odlanym mlekiem mieszamy budynie i żółtka. Wlewamy na gotujące się mleko i przygotowujemy budyń intensywnie mieszając, by nie powstały grudki. Budyń odstawiamy do wystygnięcia.
Miękkie masło miksujemy na białą, puszystą masę. Do masła dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy do chwili utworzenia się gładkiego kremu.
Krem rozsmarowujemy na placku makowo kokosowym i przykrywamy go drugim ciastem. Dociskamy i wstawiamy do lodówki aby masa zastygła (co najmniej 3-4 godziny).
Ciasto można udekorować? polewą z białej czekolady.
Smacznego :)
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Ciasto Pijak
Pijak to wielowarstwowe ciasto składające się z biszkoptu i ciasta makowo- kokosowego. Przełożone jest powidłami lub dżemem i masą budyniową. Górna warstwa to mocno pijane biszkopty zalane polewą czekoladową. Ciasto jest bogate, wielosmakowe i alkoholowe. 

Składniki na ok. 30 sztuk:

Biszkopt:


4 jajka
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki lub skrobi ziemniaczanej
0,75 szklanki cukru
2 łyżki wody

Poncz:

20ml wódki
20ml wody

Ciasto makowo- kokosowe:

6 białek
130g cukru pudru
150g suchego maku
150g wiórków kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

6 żółtek
80g cukru
25g mąki pszennej
25g mąki ziemniaczanej
375ml mleka
250g masła

Polewa czekoladowa:

100g masła
50g kakao
120g cukru pudru
4 łyżki mleka

Dodatkowo:

400- 450g powideł śliwkowych
ok. 200g biszkoptów okrągłych (lub herbatników)
ok. 200- 250ml likieru pomarańczowego (lub rumu, wódki)
wiórki kokosowe (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować ciasto makowo- kokosowe.
Mak, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia wymieszać w miseczce. Odstawić na bok.
Białka ubić na sztywną pianę.
Następnie dodawać stopniowo cukier. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką wymieszany mak z wiórkami i proszkiem do pieczenia.
Piec w tej samej formie co biszkopt, wyłożonej papierem do pieczenia, ok. 30 minut w w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować poncz.
Wódkę wymieszać z wodą i nasączyć biszkopt. Następnie rozsmarować powidła śliwkowe. Na powidła położyć ciasto makowo- kokosowe.
Przygotować masę budyniową. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując dodać obie mąki.
W międzyczasie zagotować mleko.
Dalej miksując masę jajeczną wlewać cienkim strumieniem gorące mleko. Następnie postawić garnek z masą na piecu i ciągle mieszając, zagotować. Gotować ok. 1 minuty, aż budyń zgęstnieje.
Gotowy budyń ściągnąć z pieca i przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch).
Pozostawić do ostygnięcia.
Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę.
Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
Masę budyniową rozsmarować na cieście makowo- kokosowym.
Likier pomarańczowy (lub inny alkohol) nalać do głębokiego talerza lub miseczki.
Biszkopty moczyć z obu stron w alkoholu i układać rzędami na masie budyniowej.
Przygotować polewę czekoladową.
Masło roztopić. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać i nie gotować. Polewę rozłożyć na biszkoptach.
Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie można posypać z góry wiórkami kokosowymi.

Smacznego.

Porada: Nóż zanurzyć w wodzie przed krojeniem, wówczas polewa nie będzie się mocno do niego kleić.
x-p-11
---
Posty: 3496
Od: 20 lut 2015, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

tija a co Ty nam tu pokazujesz za popękany placek? :lol:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Nie rozumiem :?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 12150
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Moniko zrobiłam babeczki prawie bezcukrowe, ale wszystkim smakowały wyjątkowo. ;:108
Za chleb nie mogę się zabrać, bo dzieciaki ciągle siedzą u mnie i czekają żeby dostać kawałek chleba do domu. Takiego małego nie ma jak podzielić na 6 dorosłych osób i jeszcze dla Karola kawałek. ;:306
Miłego sylwestra, niech kolejny rok przyniesie dużo dobra dla całej rodziny. ;:4
Awatar użytkownika
stefcia
500p
500p
Posty: 679
Od: 2 gru 2012, o 18:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Sudeckie

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

pelikano11 pisze:tija a co Ty nam tu pokazujesz za popękany placek? :lol:
Aż założyłam okulary :roll: - kochana jest to przepyszny chlebek ;:108
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Sałatka Gyros

Składniki:

1 mała kapusta pekińska
3 pojedyncze piersi z kurczaka (ok. 900g)
2 duże czerwone cebule (ok. 400g)
6-7 ogórków konserwowych (ok. 300g)
2 duże papryki czerwone
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 opak. przyprawy do Gyrosa
oliwa z oliwek do smażenia
majonez
ketchup pikantny

Wykonanie:
Kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, na rozgrzaną oliwę lub olej. Smażyć mięso chwilkę, następnie doprawić przyprawą gyros i smażyć dalej, aż mięso będzie dobre.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę.
Poszatkować kapustę pekińską.
Ogórki konserwowe (w sezonie polecam zrobić swoje ogórki wg przepisu: Ogórki konserwowe na zimę). Pokroić w kosteczkę.
Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę.
Kukurydzę odsączyć z zalewy, przepłukać.

Do miski, najlepiej przezroczystej układać warstwami sałatkę w kolejności:
kurczak, ketchup, cebula, kukurydza konserwowa, papryka, majonez, ketchup, ogórki konserwowe, majonez, kapusta pekińska.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Sałatka z pora

Składniki:
2 sztuki pora (tylko białe części ? ich waga to ok. 300g)
4 jajka (klasa M)
1 duże jabłko ? najlepiej słodka odmiana (ok. 280g)
7 średnich ogórków konserwowych (ok. 300g)
1 puszka kukurydzy konserwowej (285g po odsączeniu zalewy)
2 łyżeczki musztardy delikatesowej
4 czubate łyżki majonezu (ok. 210g)
1 płaska łyżeczka cukru
sól, pieprz do smaku
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2203
Od: 24 maja 2013, o 08:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpacie-prawie Rzeszów

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Alania pisze:Sałatka Gyros

Składniki:

1 mała kapusta pekińska
3 pojedyncze piersi z kurczaka (ok. 900g)
2 duże czerwone cebule (ok. 400g)
6-7 ogórków konserwowych (ok. 300g)
2 duże papryki czerwone
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 opak. przyprawy do Gyrosa
oliwa z oliwek do smażenia
majonez
ketchup pikantny

Wykonanie:
Kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, na rozgrzaną oliwę lub olej. Smażyć mięso chwilkę, następnie doprawić przyprawą gyros i smażyć dalej, aż mięso będzie dobre.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę.
Poszatkować kapustę pekińską.
Ogórki konserwowe (w sezonie polecam zrobić swoje ogórki wg przepisu: Ogórki konserwowe na zimę). Pokroić w kosteczkę.
Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę.
Kukurydzę odsączyć z zalewy, przepłukać.

Do miski, najlepiej przezroczystej układać warstwami sałatkę w kolejności:
kurczak, ketchup, cebula, kukurydza konserwowa, papryka, majonez, ketchup, ogórki konserwowe, majonez, kapusta pekińska.
To ulubiona sałatka mojej rodziny !
Robię podobnie, jedyna różnica to papryka konserwowa zamiast świeżej.
Pozdrawiam, Marta.
Awatar użytkownika
AGA Z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3777
Od: 14 paź 2009, o 11:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Ta sałatka jest pyszna, to jedyne danie, które nie zostaje po imprezie. Miseczka jest prawie wylizana. :D
W rodzinie krążą 2 wersje. Ta z kapustą pekińską i moja.
Ja nie daję papryki, zamiast ogórka konserwowego daję kiszonego a na wierzch wykładam kapustę czerwoną konserwową.
Smak jest troszkę inny ale nadal pyszny.
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Awatar użytkownika
stefcia
500p
500p
Posty: 679
Od: 2 gru 2012, o 18:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Sudeckie

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Moniczko Twoja "Sałatka Gyros "pyyyyyyyyyycha ;:108 ;:196
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Dzisiaj pokażę Wam mój piękny
sernik OREO
Obrazek

Spód ciasta:
45-50 g masła
1 opakowanie ciastek oreo (ok.175g) - wyrzucić masę, a ciastka zmiksować malakserem do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę (szczelną) o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.
Boki i dno tortownicy owinąć podwójną warstwą folii aluminiowej (szczególnie ważne owinięcie dna i łączenia dna z bokami).

Składniki na masę serową:
900 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
250 ml śmietany kremówki 36%
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3 jajka
2 żółtka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 opakowanie ciastek Oreo ok. 175 g, połamanych na połowę lub na ćwiartki

W misie miksera umieścić wszystkie składniki, oprócz ciasteczek. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej (napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie). Sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.
Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać. W masę powciskać połówki ciasteczek Oreo, zatapiając je w masie (zostawić 4-5 ciasteczek na dekorację zewnętrzną sernika po upieczeniu).
Sernik będzie pieczony w wodnej kąpieli, więc w tym celu należy tortownicę położyć na innej, większej brytfannie i włożyć do ciepłego piekarnika. Wlać wodę do większej brytfanny, na której postawiliśmy sernik - woda ma sięgać max.do 0,5 wysokości tortownicy.
Piec w temperaturze 150?C przez około 50 ? 60 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Po upieczeniu można jeszcze gorący sernik wyjąć z pieca- nie ma potrzeby studzenia w piekarniku, ponieważ ten sernik nie opada.

Na schłodzony sernik wylałam polewę wykonaną z tabliczki mlecznej czekolady roztopionej z 5-7 łyżkami mleka i 1 łyżeczką żelatyny.
Dekorację wykonałam z masy z mascarpone:
100ml śmietany 36%
2 łyżki mascarpone
1 łyżka cukru pudru
Ozdobiłam połówkami oreo.
Zamiast polewy można zrobić więcej masy mascarpone i tym posmarować ciasto z wierzchu i po bokach.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Gruzińskie Chinkali - sakiewki z mięsem
Chinkali to tradycyjne gruzińskie pierożki z mięsem.
Ciasto na pierożki przygotowujemy dzień wcześniej, gdyż powinno poleżeć przez noc w lodówce.

Składniki na ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
1 jajko
0,5 szklanki mleka
2 łyżki oleju
0,5 łyżeczki soli

Składniki na farsz:
300g mięsa mielonego wieprzowego
300 mięsa mielonego wołowego
3 cebule
2 ząbki czosnku
0,5 szklanki bulionu
1 pęczek kolendry świeżej lub 1 łyżka kolendry mielonej
1 pęczek natki pietruszki
sól, pieprz i ostra papryka do smaku

Przesiać mąkę, dodać jajko, mleko, olej i sól. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Następnie owinąć w folię i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie znów wyrabiamy i ponownie schładzamy w lodówce. Proces wyrabiania i schładzania powtarzamy trzy razy, po czym pozostawiamy ciasto w lodówce na noc.
Następnego dnia przygotowujemy farsz. Cebulę i czosnek ścieramy na tarce. Oba rodzaje mięsa mieszamy razem, dodajemy cebulę z czosnkiem, posiekane zioła i bulion. Doprawiamy do smaku.
Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy krążki o średnicy około 15 cm (jako szablon może posłużyć talerzyk deserowy). Trzymając krążek ciasta na dłoni, nakładamy na niego około 1 łyżkę farszu. Brzegi fałdujemy w zakładki i zlepiamy na czubku, tworząc sakiewkę. Pierożki wrzucamy do osolonej gotującej się wody. Od czasu do czasu delikatnie mieszamy, aby nie przywarły do dna. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze kilka minut i wyławiamy.

Chinkali spożywa się na ciepło, chwytając palcami za koniuszek sakiewki i lekko nadgryzając podstaw. Wypija się znajdujący się wewnątrz bulion i dopiero wtedy zjada się resztę.
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3711
Od: 10 maja 2010, o 15:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Sernik piękny,a chinkali chodzą za mną od dawna,tylko dla mnie samej nie warto robić,ale może kiedyś trafi się okazja.
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
stefcia
500p
500p
Posty: 679
Od: 2 gru 2012, o 18:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Sudeckie

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Sernik - pyyyyycha ;:138
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”