Ciasto:
* 150 g maku
* 100 g wiórków kokosowych
* 100 g mielonych migdałów
* 100 g cukru
* 8 białek
* 4 żółtka
Krem:
* 2 budynie śmietankowe
* 350 ml mleka UHT
* 200 ml soku cytrynowego (ze świeżych cytryn)
* 200 g cukru
* 4 żółtka
* 200 g miękkiego masła
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy po łyżce cukier. Miksujemy do chwili, aż masa stanie się gęsta i mocno błyszcząca. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy, przez około 5 minut.
Mak łączymy z kokosem i migdałami. Dodajemy do piany jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką do chwili połączenia się składników.
Dwie foremki o wymiarach 24x28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy 20 minut (ciasta nie można przesuszyć?).
Ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a w tym czasie przygotowujemy krem.
Mleko łączymy z sokiem z cytryny (musi być?? to mleko UHT, a nie np. pasteryzowane czy świeże, ponieważ po dodaniu soku z cytryny inne niż UHT się zważy). Odlewamy pół szklanki, a resztę zagotowujemy z cukrem. Z odlanym mlekiem mieszamy budynie i żółtka. Wlewamy na gotujące się mleko i przygotowujemy budyń intensywnie mieszając, by nie powstały grudki. Budyń odstawiamy do wystygnięcia.
Miękkie masło miksujemy na białą, puszystą masę. Do masła dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy do chwili utworzenia się gładkiego kremu.
Krem rozsmarowujemy na placku makowo kokosowym i przykrywamy go drugim ciastem. Dociskamy i wstawiamy do lodówki aby masa zastygła (co najmniej 3-4 godziny).
Ciasto można udekorować? polewą z białej czekolady.
Smacznego
