Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))

Zablokowany
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))

Post »

Grażynko- ale Byś się Uśmiała, jak prosiłam Pania Sprzedawczynię o wymówienie wazonu. Bo chciałam zmierzyć korzonki roślinki, oczywiście zaczęłam rozmowę o storczykach i...Pani Sprzedawczyni chętnie Słuchała opowieści o storczykach rosnących bez "ziemii" :) Miałam jeszcze wymówiony, wyższy wazon, ale ten świetnie pasował i jest szerszy od tego drugiego ;:108

Dusiu- dziękuję. Teraz będę się uczyć pielęgnacji dorosłej vandowatej. Mam nadzieję, że się uda ;:224 Muszę co nieco o Vandach poczytać, bo nadal wydaje mi się, że to bardzo trudne storczyki ;:108

Aniu- marzę o takim widoku "łabędzi" szyi w drugim rzędzie. Może za 2,3 lata marzenie się spełni ;:224 A do Ascocendy zagląda pędzik "Bożej krówki" :D A maluszki mają się świetnie. Wczoraj, ze względu na skręcanie półeczki, nie zajrzałam do nich, tylko przykryłam szczelnie pojemnik, żeby spagnum nie wyschło i...dziś zauważyłam, że Tetraspsikowi najmniejszy listeczek urósł z 1 mm :D Cieszę się bardzo :tan

Może zrobię fotki moich pędzików....jak czzas pozwoli ;:224
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p
Od: 15 mar 2010, o 14:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Justynko to świetnie że urósł tetraspsikowi listeczek,pozwól że pocieszę się z Tobą,może i mój urośnie :tan :tan :tan
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.:)

Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu- dodajmy otuchy Twojemu, niech też rośnie :D ;:108
parapetowce
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p
Od: 15 mar 2010, o 14:18

Post »

Pocieszające jest to, że nic złego ,się z nim i resztą nie dzieje.Zaraz pójdę mu nagadać żeby brał się do roboty :D W każdym razie będziemy o nie dbać i je dopingować.Może nam kiedyś razem w tym samym czasie zakwitną ;:79
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.:)

Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16

Post »

Justynko, piękny nowy wazon dla Ascocendy, ja mam identyczny :D
Zobaczysz, jak jej będzie teraz dobrze :)
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Awatar użytkownika
nieinna
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 15:31

Post »

Bardzo ładnie się prezentuje ta Ascocenda w wazonie. W dodatku za taka cenę ;:224
Pozdrawiam, Agata
Moje storczykowe skarby
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Justynko :shock: ale się u Ciebie pozmieniało przez te kilka dni ;:224 tyle nowych pędzików, okazów ;:224 no i półeczka ;:138 ;:138
Ascocenda pięknie się prezentuje w tym wazonie ;:108 to też moje ciche marzenie na kiedyś :wink: ;:224
Awatar użytkownika
bool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2010, o 22:49
Kontakt:

Post »

justus27 pisze:Obrazek
załapałem się !? :)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Dusiu- dziękuję. Teraz będę się uczyć pielęgnacji dorosłej vandowatej. Mam nadzieję, że się uda Muszę co nieco o Vandach poczytać, bo nadal wydaje mi się, że to bardzo trudne storczyki
Vandy nie są strasznie trudne, tylko trzeba się z nimi obchodzić trochę inaczej niż z innymi storczykami, bo się kąpie i trzyma w wazonie lub wisząco, bez kory. Na pewno sobie poradzisz. A jaki kolor bedzie mieć twoja Ascocenda?
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Justynko, na pewno Ci się uda z vandą! Wg mnie one nie są wcale takie trudne. Moja mała rośnie bardzo dobrze, teraz bardzo ruszyła z korzonkami i listeczek jej idzie.
Fajny ten wazon wyhaczyłaś za taką cenę.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Justynko świetnie się prezentuje i faktycznie ma piękne korzenie. Na pewno z powodzeniem doprowadzisz ją niebawem do kwitnienia ;:215 Asdcocendy mają to do siebie, że potrafią kwitnąć kilka razy w roku. Vandy raczej tylko raz. Tak więc trzymam kciuki i czekam na pędzika ;:65
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pani_Storczyk- Dbaj o maleństwa :D Hihi, ja czasami zapominam ich spryskać i chyba delikatne przesuszenie spagnum im służy. Ty Myślisz już o kwiatach...hmm, ja marzę o tym, by maluszków nie zabić ;:108 A na kwiaty to sobie poczekamy jeszcze długo...

Haim- czasami warto odwiedzać fajne sklepiki z "chińszczyzną". Zastanawiam się, jak ją moczyć. ALe, chyba do wazonu będę po ściance wlewać wodę, a po paru godzinach będę wylewać. Mam nadzieję, że ten sposób się sprawdzi ;:108

Nieinna- choroba storczykowa powoduje to, że człowiek uczy się szukania tanich "akcesoriów", by zaoszczędzone pieniążki móc wydać na...kolejną orchideę :;230 ;:224

Arlet- jeszcze tylko w przyszłym roku przerobię długą skrzyneczkę nad oknem na dwurzędową. A potem będę odpoczywać i podziwiać moją kolekcję. A Ascocendę polecam. Warto zacząć z jedną< ja mam miejsce na dwie sztuki, posiadam też sadzonkę Vandzi>. Kup z przeceny. Co prawda na kwiaty trzeba będzie troszku poczekać, ale roślinka, mając zdrowe korzonki, na pewno kiedyś zakwitnie.
Dziękuję w imieniu półeczki...ależ marzą mi się tam sabotki...cały rząd sabotków ;:224

Bool- niestety, nie :) Paczuszka pojechała do Warszawy :P

Dusiu-nie jestem pewna, czy sobie poradzę. Nie wiem czemu, ale nadal się "boję" uprawy Vandowatych....Chyba, brak "ziemii", w których rosną inne stroczyki wpływa negatywnie na moją psychikę. Ale...bardzo mi się podobają. Dlatego chcę spróbować ich uprawy. Kolor fioletowo-niebieski. Była kupiona przekwitająca, ale niestety do dnia przyjazdu do mnie, już przekwitła ;:224

Mala_Mi- mi też sadzonka <tfu, tfu odpukać> rośnie bardzo dobrze. I dlatego właśnie się skusiłam na drugą Vandowatą. Ale dorosłej roślinki chyba bardziej się "boję" zabić ;:108 A wazon..hmm..Pepco i sklepy typu za "5zł...wszystko" trzeba czasami odwiedzać. Są tam tanie doniczki, szkło, pojemniki i inne przydatne akcesoria dla Storczykomaniaków. Dlatego polecam rozglądania i szukania. A nie kupowania po 40zł, z atą cenę można mieć drugą Ascocendę :D

Kasiunieczka- ale mnie Pocieszyłaś :D Chciałabym bardzo, żeby pokazała swoje kwiatuszki...ale obawiam się, że zanim nauczę się jej hodowli troszku czasu minie. Jeśli chodzi o pędzik, to będę liczyć na niego może gdzieś na lato przyszłego roku ;:108
parapetowce
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś zajrzałam do maluszków i mam świetną wiadomość dla Trzynastki <Celinki>.
Otóż Twoje keiki dendrobium Anna Green < zielono-bordowe, na którym bardzo mi zależało>, po miesiącu puściło dwa maleńkie pseudobulwy. Ależ się cieszę :heja
Takie "cuda" potrafi zdziałać połączenie: spagnum, pojemnika i ciepła:

Obrazek

I...Ściskajcie kciuki, żebym Ascocendy nie zabiła ;)
parapetowce
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Dusiu-nie jestem pewna, czy sobie poradzę. Nie wiem czemu, ale nadal się "boję" uprawy Vandowatych....Chyba, brak "ziemii", w których rosną inne stroczyki wpływa negatywnie na moją psychikę. Ale...bardzo mi się podobają. Dlatego chcę spróbować ich uprawy. Kolor fioletowo-niebieski. Była kupiona przekwitająca, ale niestety do dnia przyjazdu do mnie, już przekwitła
Na pewno sobie dasz radę. Ja sobie poradziłam, to ty na pewno też. W końcu tobie kwitnie więcej odmian, a mi tylko Phal. i Vandy. Tylko pamiętaj o kąpaniu, to był mój blad 5 lat temu, że zamiast kąpać tylko pryskałam, bo tak mi powiedziano na wystawie. Teraz kąpię i Vandy pięknie rosną, nie pryskam, bo po co. Kąpiel raz, dwa razy w tygodniu wystarczy, choć jeśli masz czas, możesz to robić trochę częściej, żeby tylko wyschła do wieczora, bo Vandy nie powinny mieć na noc mokrych korzeni. W wakacje jak się wyjezdża to można Vandę zostawić, 2 tygodnie spokojnie wytrzyma bez kąpieli, choć może trochę zwiotczeć.
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Justynko dla mnie to wspaniała wiadomość :) :)
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”