Lawenda,ogólnie(2006-2011) część 1 .

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
KOBEA
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 sty 2010, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Lawenda

Post »

Dominikams co z Twoja lawendą? Już coś widać?
Ja swoją wysiałam w mini szklarenkach właśnie dziś, wcześniej nasiona siedziały w zamrażalce, teraz chce postępować tak, jak z innymi nasionkami, czyli ciepło i wilgotno!! :;230

Kaśka
welkam
1000p
1000p
Od: 24 maja 2009, o 22:09

Post »

Zaciekawiliście mnie... Zamierzałam umieścić nasiona lawendy w lodówce przed wysianiem... Mogę wysiać lawendę i wystawić pojemnik na balkon? Nie będzie tam zbyt zimno nasionkom? Trzeba je czymś okryć?
Pozdrawiam i zapraszam
Historia pewnej donicy
Moje storczyki
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

U mnie przetrwały bez najmniejszego uszczerbku.. Są już odsłonięte - śnieg stopniał. Pod śniegiem było im bardzo dobrze. :D
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Rodusik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mojej lawendy to już 2 zima . Pierwszą przetrwała choć była malutka. Niczym ja nie przykrywałam.
Pozdrawiam, Mariola
Ogród Rodusika
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

KOBEA pisze:dominikams co z Twoja lawendą? już coś widać?
ja swoją wysiałam w miniszkalenkach właśnie dziś, wcześniej nasiona siedziały w zamrażalce, teraz chce postępować tak, jak z innymi nasionkami, czyli ciepło i wilgotno!! :;230

Kaśka
Kasiu, ja nie zaglądałam do lawendy, bo trochę jeszcze za wcześnie. Mam zamiar przenieść ją do ciepłego pomieszczenia w połowie marca, a może nawet pod koniec. Nie mrożę nasion, przechowuję je w chłodzie.
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

To wielka ulga dla mnie bo ja też nie zdążyłam właśnie Lawend okryć ... Mam zarówno malutkie jak i spore, ale chyba śnieg zastąpił w sposób naturalny okrycie, co...? :|
AgnieszkaG.
200p
200p
Od: 12 wrz 2008, o 13:24

Post »

Moje lawendy też całe i zdrowe po zimie, a mam wąskolistne: niebieską, białą i rózową.
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wczoraj oglądałam moje lawendy. Wyglądają na zdrowe. Chyba nie zmarły, wychodzą im pomalutku młode listki :)
ppepina
100p
100p
Od: 12 sie 2009, o 21:39

Post »

Co prawda nasionka mojej lawendy chłodzą się 2 tydzień w zamrażarce,to chciałam zapytać ile by wsadzić roślinek(rozsady) lawendy do donicy o średnicy 40 cm ???
Pozdrawiam
Grażyna
pozdrawiam
Grażyna
Awatar użytkownika
Jean
100p
100p
Od: 11 maja 2009, o 19:07

Post »

Wchodząca w trzeci rok uprawy lawenda została dzisiaj przycięta moim zdaniem zbyt nisko. Tworzy ona 1 rządek 30 m rabaty, przed różami.
W ubiegłym roku była wiosną przycięta nad 3-4 cm ostatniego przyrostu i bardzo dobrze rosła. Co sądzicie, czy odbije prawidłowo z tych 2 letnich pędów? Sam jestem ciekaw.

Tak to wygląda dzisiaj.

Zdjęcia zostały usunięte z hostingu.
bab...
Pozdrawiam - Jean
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja też w zeszłym roku nieźle "opitoliłam" :D Odbiło, może nie tak mocno jak chciałam, ale myslę, że w tym roku bedzie ok!
Mam pytanko!
Posiałam lawendę w kuwetkę, miała przemarznąć więc wystawiłam na balkon. Już z 3 tygodnie tak leży. Czy ja mam ja teraz do ciepła wstawic i czekać aż wykiełkuje, czy wykiełkuje mi jak wiosna przyjdzie?
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja swoją Lawendę opitoliłam chyba za bardzo bo 2 lata temu sezonu nie doczekała. Teraz już nie wiem jak ją ściąć, może ktoś prześle zdjęcia prawidłowo ściętej Lawendy?
tomgroch
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 14:00
Kontakt:

Post »

Na zdjęciu przedstawionym przez Jean jest lawenda po cięciu odmładzającym - warto tak co 2-3 lata ściąć, to jej się znacznie życie wydłuży. Jeśli roślina jest w dobrej formie to regeneruje bardzo dobrze. Oczywiście po takim cięciu zakwita nieco później, ale to przeciez zaleta.
Ja swoje lawendy tnę na różnych wysokościach i Dzięki temu kwitną od czerwca do września. Nie muszę tylko przycinac ich w jednym miejscu na skarpie - mają tak krótkie przyrosty, że nie ma co ciąć (skarpa jest bardzo sucha i słoneczna) Corocznie powinno się wiosną ściąć o około 1/3 i latem po kwitnieniu tuż poniżej pędów kwiatowych.
Po tej zimie najlepiej wygląda odmiana 'Grappenhal' - nie zauważyła, że była zima i wygląda jak latem :), ale z racji silnego wzrostu tej odmiany i tak oberwała :) Ściąłem ją o połowę.
Tomek
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tomku, widzę, że głęboko siedzisz w temacie. Rozumiem, że za niedługo powinnam przyciąć Lawendy o 1/3 długości..? Wiesz, oprócz tych wyrośniętych mam też takie malutkie, około 10 cm. Siedziały pod śniegiem i chyba przetrwały. Robić coś z nimi..?
tomgroch
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 14:00
Kontakt:

Post »

Maluchy jeśli są bez uszkodzeń bym zostawił, szkoda je osłabiać.
W sumie w sztukach to mamy ich w ogrodzie dobrze ponad 100. Odmian pięć, w tym posadzone jesienią 'Silver Edge'. w tym roku chcę upolować 'Golden Edge' :). Najpiękniejsze liście ma 'Grappenhal', a kwiaty 'Hidcote' - przynajmniej u nas.
pozdrawiam
Tomek
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”