Mój ogródek - chatte, cz. 9, r.2010/2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ogródek - chatte, cz. 9, r.2010/2

Post »

Lobelia jackowa kwitnie pod arcydzięglem (jackowym), który, nie wiedzieć czemu, zamiast rosnąć w górę, u mnie rośnie wszerz :shock:

Obrazek

Obrazek

To clematis MultiBlue od Halinki/eukomis. Bardzo mu trudno zrobić zdjęcie, bo zakwitł wyjątkowo wysoko.
I nie są to jego najładniejsze kwiaty.

Obrazek

Pierwsze kwiaty pachnącej hosty, której nazwy zawsze zapominam :oops:

Obrazek

A teraz ... tadam! Oto moje nowe poletko, łyse wiosną, teraz kipi zyciem! :D

Obrazek

To na środku zdjęcia to pomidorki koktajlowe, które osiągnęły rekordowe rozmiary. Przegonił je tylko ten, który wysiał się na czystym oborniku. Ale to monstrum :lol:
Z lewej strony pomidorków (patrząc na zdjęcie) płożą się zwykłe pomidory :;230
U dołu zdjęcia widać poczekalnię, szkółkę i przedszkole ;)

Oto przedszkole

Obrazek

I ... ;:224

Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izuniu jaka piękna wijąca się kamienna dróżka :D
Ależ u Ciebie kolorowo, kosmosy już z daleko przyciągają wzrok :D cleome cudo :D a i hortensja wspaniale ukwiecona :D
Pięknie kwitnie Ci Kwanzo, ja ze swojego dziś oberwałam ostatniego kwiatuszka. To był w ogóle ostatni kwiat liliowca w tym roku w moim grodzie. JA już czekam z tęsknotą na te kwitnienia w przyszłym roku, tym bardziej, że większość moich liliowców zobaczę dopiero w po raz pierwszy :roll:
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2007, o 08:38

Post »

Izuniu bardzo mi się podoba ścieżka ;:108
,,,,powiedz... skąd przytargałaś kamienie ,,, :shock:
Moje liliowce już praktycznie przekwitły ,,,
jeszcze jeden ma kwiatka i po wszystkim ,, ;:224
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Ścieżynka genialna, wygląda trochę jak suchy strumień płynący przez ogród ;:138 A te ciemne kosmosy :shock: Mam w tym roku jednego takiego... spróbuję go dobrze wysiać :lol: Wiesz, moje hortensje w tym roku też takie mizerne... może głodne, one przecież lubią cień. Zaś Anafalis od Ciebie ;:196 zachwyca mnie codziennie od nowa... śliczna roślinka!
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

;:111 ale super ścieżka... jestem pod wrażeniem... to to co lubię...
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

hanka55 pisze:Izuś, jeden wielki plus!
Pomimo upałów, masz porządnie, dogłębnie podlany ogródek. :lol:

A do oczka, dodaj rajstopę wypełnioną korą dębu ( w aptece też jest) lub zakwaszacz akwarystyczny (np. Torfin 6zł na 1000 l wody).
Glony tam, gdzie woda stojąca, gorąca i o zasadowym pH.
I co dodałaś rajstopy napełnione korą dębową z apteki?Moja siostrę w tym(korze) kąpali(miała skazę wysiękową).U nas owa kora łatwa do nabycia-w razie trudności proszę daj znać.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jacku, obawiam się, ze masz rację. Kwiat naszego penstemona wygląda jak kwiat penstemona bródkowego (barbatus).
A może to ten? (baccharifolius)

Chyba wiem, jak wyginął Ci tytoń. On czasem bardzo późno wschodzi, więc zapewne znużony długim oczekiwaniem uznałeś, że już nie wzejdzie i posadziłeś coś na nim. Wtedy nie miał już szans :lol:

Neli, wiem, że nie powiedziałaś tego w znaczeniu negatywnym ;:196 Przecież wiejski, to nie to samo co wsiowy ;) :lol: Zresztą rzeczywiście w wielu częściach mój ogródek taki właśnie jest, bo floksy, słoneczniczki, margerytki, kosmos - to bardzo wiejskie klimaty :D O Twoim ogródku jednak bym tego nie powiedziała ;)
Trzeci rok porządkuję po Wielkiej Rewolucji, ale jak mam to robić, kiedy stale przybywa mi nowych roślin? :roll: Zdobyłam trochę nowego terenu na "poczekalnię", a już jest pełen. Nie wiem jak z tego wyjdę :lol:

Izulku, ja też jak teraz przeglądałam zdjęcia penstemonów, to poczułam się zażenowana własna ignorancją w stosunku do tych kwiatów :?
Co do oczka, to najpierw półki były za głębokie i rośliny się topiły. Teraz głębokość jest dobra, ale taka płytka woda błyskawicznie się nagrzewa przy temperaturze blisko 40 stopni w cieniu (oczko jest w pełnym słońcu), a jakie rosliny wytrzymają w takiej ciepłej zupce?
Ogród naturalny, to chyba właśnie wiejski ;) :lol:
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Haniu, właśnie myślałam o Tobie przedwczoraj :D
Dziwne, że Twoje floksy się pokładają, bo pędy mają raczej sztywne. Moze poległy pod wpływem wiatru i deszczu? Powiedz jakich nie masz, to może uzupełnię te braki? :D

Aguś, cieszę się, że podoba Ci się moja ścieżka :D
Wiedziałam, że kosmos Cię zwabi ;) To nasze kolorki, prawda? :lol:
Kwanso długo się ociągał, dlatego jeszcze kwitnie. Jeszcze dwa kończą kwitnienie. Ale w tym roku jakoś krótko wszystkie kwitły, a mój ulubieniec choruje i miał tylko jednego kwiatka :(

Bogusiu, powiem nieskromnie, że mnie się też podoba :lol:
Ta ścieżka wiła się po starej części ogródka, a po rewolucji przeleżała dwa lata pod szklarenką.
Przez dwa sezony zbierałam co dzień kamienie z leśnych dróg. Wyzbierałam wszystkie! :lol:

Madziu, to jest ścieżka rekreacyjna, słuzy do chodzenia boso. Taki masaż dla stóp, a przy okazji ozdoba ogródka ;) :D
Hortensje lubią cień, ale ogrodowe! To jest bukietowa. Te wolą słońce, a moja go za bardzo nie miała :? Kosmos wysieje się sam :D

Gabi, dziękuję! Bardzo tęskniłam do mojej ścieżki :D

Ewuś, nie dałam, bo ... czuję już na plecach oddech jesieni ... Wybierałam trochę glony sitkiem, a teraz jakby przestały się rozmnażać.
Jeśli w przyszłym roku będę musiała zastosować korę to i u nas bez trudu ją kupię. Dziękuję ;:196
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Izka ścieżka jest wyjątkowa ...a to niespodzianka,nie wspominałaś... chyba ... :wink: ,że masz w planie takie prace kamieniarskie,otoczaki ładne,chyba z rzeki... :?: :D
Rośnie u Ciebie arcydzięgiel,a ja zakupiłam dwa miesiące temu dzięgiel ozdobny ,tylko kwiat ma purpurowy,tzn.u mnie jeszcze nie kwitnie...bo w doniczce jeszcze :wink: Małe przeoczenie...nie zauważyłam ,że rozpiętość tej rosliny to 1,5m,a wysokośc do 2m,to by jeszcze uszło,ale ta szerokość... :roll:
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

No tak, a ja powtykałam swoje bukietówki w najgłębszy cień i zastanawiam się dlaczego one takie mizerne w porównaniu z tymi, dla których pozostały już tylko słoneczne stanowiska ;:223 :;230
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Neli, ścieżka istniała jeszcze zanim trafiłam na forum, ale musiałam ją rozebrać w czasie Wielkiej Rewolucji. Powstała ze zwykłych kamieni polnych, raczej niedużych (największe są wielkości mojej pięści). W ciągu 2 sezonów oczyściłam dokładnie wszystkie leśne drogi w okolicy. Teraz nie uświadczysz już na nich kamienia :;230
Arcydzięgla mam od Jacka. Nie udało mi się nigdy wyhodować go z nasion. Wiedziałam, ze jest wysoki, ale że aż tak szeroki, to też pierwsze słyszę :shock: Czerwony .... musi wyglądać bardzo ciekawie.
Będziesz chyba musiała zostawić go w donicy?

Madziu, czeka Cię zatem trochę przesadzania, ale za to w przyszłym roku będziesz miała piękne krzaki ;:215
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Chatte , witam, przeszłam się po Twoim ogrodzie, lepiej późno niż wcale ..i jestem zauroczona różnorodnością roślin, kolorów, wszystko masz takie ..dobrane, pięknie się to prezentuje, pozwolisz że będę wracała :)
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Witaj Trzynastko :D
Dziękuję bardzo za pochlebną opinię o moim ogródku!
Czy pozwolę? Będzie mi bardzo miło! :D
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

No to teraz będę w miarę częstym gościem bo uwielbiam oglądać to co u mnie nie rośnie :D ;:196
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Wkrótce może rosnąć ;:224 Ale mimo to zapraszam :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”