Działka nad Drwęcą - Christin

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin

Post »

Matemax swoje hibiskusy mam w domu ale też wynoszę niektóre okazy na działkę.
kwitną w kolorze pomarańczowym ( jak wyżej ) i intensywnej czerwieni - oba pełne kwiaty.
Przygoda z nimi trwa od dawna i robię z nich różne eksperymenty - hoduję na wysoki pień a potem kształtuje koronę przynajmniej na 4 poziomy i wtedy dopiero pozwalam rosnąć swobodnie pędom i kwitnąć.
Tak wyhodowanym staram się na początku zapewnić wysokość przynajmniej 2 metrów. Ostatni egzemplarz jako prezent ( mojej 3 letniej pracy) został podarowany córce bo ma duży dom.
Dla mnie takie zajęcie to wielka przyjemność.
Inne hoduje na ala bonzai ale u tych kwiatka nie zobaczysz za to małe i urocze drzewko w domu. Ostatnie wyszło ciut za wysokie ( ok 40 cm) ale świetnie sie prezentuje - następne postaram się bardziej przypilnować.
Hibiskusy spędzające sezon na działce wracają do domu przed nastaniem jesiennych chłodów po to aby nie narażać ich na zbyt dużą różnicę temperatur.

ZbigniewG miło ,że trafiłeś do mnie " po sznurku takiej piękności jaką jest kwiat ketmii " i to w moim ulubionym kolorze - biel jest ponad inne.
Zdjęcia Joanny znam bo tez korzystam z Picassa i trafiłam na nie szukając roślinnego motywu do pewnej pracy.
Anna Guba pisze:Chylę czoła przed ludźmi zaangażowanymi społecznie ;:180 ;:180
Anno dziękuję za uznanie ale ta praca jest częściowo dla społeczeństwa i jednocześnie dla mnie...
Jestem od urodzenia osobą niedowidzącą i przechodziłam rożne koleje losu. Całe szczęście, że jedno oko było na tyle dobre,ze mogło zapewnić mi prawie normalne życie. Do tego praca świetnych lekarzy na których miałam szczęście trafić też dała efekty na pewien okres.
Od czasu gdy jestem na rencie mam więcej czasu i można go spożytkować dla dobra innych. Mentalność niektórych inwalidów jest paskudna - żyją na zasadzie roszczeń wobec zdrowego społeczeństwa i prawa ... nie dając nic z siebie ( wiele razy dane mi było to widzieć)
Sporo zależy od nas samych - nawet te żółte pasy na schodach - ważna akcja a tak czasami trudno przekonać ludzi od których dana decyzja zależy ... smutne ale prawdziwe.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

basjak pisze:Krysiu, to w praktyce, jakie długie zostają u Ciebie pędy hortensji? Chyba niewiele wyższe od poziomu gleby :roll:
Anna Guba pisze:To znaczy jak nisko je obcięłaś ? To może i ja zgapię .
Mam 4 krzewy hortensji ogrodowej - kupiona jedna a reszta pozyskana z jej sadzonek.
Poniżej jest 3-letni krzew hortensji - w tym roku kwitnących kwiatów ma 17 i 3 w fazie zielonej.
Na zimę pędy, które kwitną ogławiam z kwiatów lub zostawiam - zależy od możliwości czasowych.
Jeśli obcinam to robię cięcie tuz nad najwyższym pączkiem liściowym
Wiosną pędy na których są suche kwiatostany przycinam nisko zostawiając tylko najniższą parą oczek ( z nich wyrosna pedy, w których zawiązały sie kwiaty).
Pędy z ub roku przycinam tylko do miejsca przemarznięcia ale często zdarza się,że trzeba ciąć też nad najniższa parą oczek - róznie to bywa z naszymi zimami.
Wiosną pędy kwitnące w ub sezonie i pędy młode różnią sie kolorem więc inny system cięcia nie jest problemem. Oczywiście zimą okryte są agrowlókniną aż do ostatnich majowych przymrozków.

Obrazek
inka52 dziękuję za odwiedziny i miłe słowa.
Faktycznie na sadzonki powojnika 'Frances Rivis' zbyt późno a świeżo ukorzenione szkoda ruszać aby nie zniszczyć systemu korzeniowego.
Chętnie Ci wyślę sadzonki zielne w następnym roku - przypomnij sie już pod koniec kwietnia bo on szybko rozpoczyna wegetację i jest to dla niego początek kwitnienia.
Awatar użytkownika
sparks25
500p
500p
Od: 14 lut 2010, o 22:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bardzo ładna hortensja, no i trochę się dowiedziałem przy okazji jak z nimi postępować , ale mam pytanie mam sadzonki zielne hortensji w domu w doniczkach maja z 1,5 miesiąca i maja już korzonki w w związku z tym pytanie wiesz może co dalej zrobić z nimi na jesień i zimę?
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ciąg dalszy zaległych odpowiedzi ... czyżby aż tak długo mnie nie było .. :oops:

snowflake witam i bardzo Ci współczuję z racji plagi rożnych chorób bo to przykre dla każdego z nas.
Staram się bardzo nie wprowadzać do walki chemii ale czasami sytuacja mnie zmusza jednak nigdy na warzywa. Ich uprawa dla mnie nie miałaby sensu bo z chemią mogę kupić w każdym sklepie.
Co do altanki pod trzciną - pokrywała nam firma " mąż i zięć " :;230
Takie i inne projekty wykonuje jego firma ( ten jest w wersji uproszczonej aby pasował do krajobrazu bliższego naturze) .
Czasami i pan dyrektor musi zakasać rękawy aby przypodobać sie teściowej ...
Co do hortensji to rosną w rożnych miejscach - nie mamy az tyle cienia i faktycznie zdarza sie poparzenie lisci. Ida w ruch nożyczki, obcinam zeschnięte brzegi i jest ok.
W tym roku w największe upały przez wiele dni miały górę przykrytą cieniutką agrowłókniną - zapobiegło to kolejnym poparzeniom Do tego przy każdym krzewie przy sadzeniu wkopuję dość głęboko butlę z plastyku szyjką do dołu - w ten sposób woda z konewki dość szybko dochodzi do korzeni a nie rozpływa sie wokół krzewu.
malgocha1960 pisze:Witaj,podziwiam twój piękny ogród i kącik wypoczynkowy.Czy masz może zdjęcie tej budowli w człej okazałości?
Witaj Małgosiu i dziękuję,ze wpadłaś do mnie.
Zdjęcia altany pod trzciną pewnie mam ale robione w czasie odwiedzin rodzinny i raczej takich nie wkleję.
Postaram się w najbliższym czasie pstryknąć kilka - o jakie szczegóły Ci chodzi ?
Anna Guba
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 23 lut 2008, o 23:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja do tej pory z ogrodowymi postępowałam w ten sposób, że obcinałam tylko suche badyle.Więcej nic nie obcinałam.Teraz spróbuję uczynić jak ty, zobaczę co z tego wyjdzie.
Pozdrawiam cieplutko Anka
Mój ogród na wsi
Moja działka w ROD
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

sparks25 jeśli to sadzonki hortensji ogrodowej to masz 2 możliwości. Skoro mają półtora miesiąca to można je pod porządnym okryciem i zabezpieczeniem zostawić w gruncie ale jeśli masz możliwość przechowania przez zimę w chłodnym i widnym pomieszczeniu wybrałabym to drugie. Ja tak robiłam i do gruntu wracała wiosną z porządnym wyprzedzeniem wegetacji.
Anno do odważnych świat należy ale logiczne jest,że jeśli na zeszłorocznym pedzie kwiatowym zostawimy kilka par oczek to z każdego wyrośnie pęd. Dlatego krzewy są dorodne ale kwiatów mało bo energia bardziej idzie w zieleń.

Po prawie tygodniowej przerwie byłam na działce - ależ ja tęskniłam za jej widokiem.
Mile zaskoczyła mnie ciepłymi kolorami jesieni i letnimi kwiatami, które jeszcze kwitną.
Na początek moje Krokosmie nazywane też Montbrecją ogrodową.
Większość z nich ma pomarańczowe a raczej cynobrowe kwiaty.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Crocosmia x crocosmiiflora 'Emily McKenzie'
Obrazek

Crocosmia x crocosmiiflora 'George Davison'
Obrazek

Zagubiony kwiatuszek chabru fioletowego
Obrazek

Kwiaty krzewu dziurawca kielichowatego
Obrazek

Niezawodny kroplik kwitnacy przez cały sezon
Obrazek

Osteospermum , które mnie zadziwia bo raz kwitnie na biało z delikatnym cieniem fioletu w środku a innym razem tak ...
Obrazek

Tygrysówki rosły w doniczkach zadołowanych w ziemi.
Dość dawno przekwitły więc wykopałam je i wstawiłam do foli aby obeschła ziemia bo lżej wyjmować cebulki .
Dlatego też bardzo się zdziwiłam gdy zobaczyłam kwiat i kolejne pąki.
Obrazek

Moje ostatnie kwitnące mieczyki ściełam do wazonu bo nadal zapowiadaja paskudną pogodę
Obrazek

Obrazek

Nadal obficie kwitną dalie ale wiatry łamią łodygi i czasami aż żal patrzeć.
Część odmian ma duże kwiaty więc trudno sie dziwić zniszczeniom przy takiej pogodzie.

Obrazek

Obrazek

Dalia Tartan jest jedną z ładniejszych odmian, jej kwiaty w kontrastowym zestawie kolorów wyróżniają sie na tle innych.
Awatar użytkownika
szyszunia
1000p
1000p
Od: 4 lis 2009, o 13:38

Post »

Krysienko alez piękne fotki aż nie mogłam oderwać oczu od tych ogromnych i pięknych fuksji. Ile one maja lat bo takie giganty???
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

dziękuję Krysiu na wiosnę się przypomnę , ja jeszcze nie wykopywałam mieczyków , tygrsówek, dale również jeszcze pięknie kwitną wiec jeszcze czas, ta dalia fiolet z białym piękną pozdrawiam
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Dziękuję Krysiu ;:180 właśnie nazwałaś moją najdorodniejszą dalię - Tartan :D
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Witaj :wit u Ciebie jeszcze wszystko ślicznie kwitnie....nawet chaber ;:224
a u mnie znalazłam kwiatki fiołeczków wiosennych :shock:
Ale ta krokosmia cudna :shock: ;:138
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

jeszcze dużo kwiatów i u ciebie kwitnie , dalia ma śliczny kolor mam takie ale z bordo i z czerwienią .... hortensje tez ładnie mienia się kolorami szczególnie pinki ... nawet róże ładniej kwitną teraz niż przez całe lato .. a jesień zaczyna się zbliżać bo już wychodzą nie tylko zimowity ale i krokusy jesienne ,które kwitną najpóźniej ..zapomniałam ci napisać że ci wysłałam przymiotno w poniedziałek , pewnie jutro dojdzie ...
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oj a moje kropliki od miesiąca nie kwitną :( .
Jedynie kwitną małe lwie paszcze obok.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Moje kropliki od Ciebie też "strajkują" :(
Krokosmie piękne. A masz może czerwoną?
Dzięki Tobie znów pokuszę się o przechowanie dalii. Są takie różnorodne i piękne.
Awatar użytkownika
Bogdan Sz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 10:33

Post »

Fajnie zagospodarowana działka,czy jesteś zainteresowana wymianą fuksji na funkie idalii na dalie ;:138
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

szyszunia pytasz ile lat mają moje fuksje ... doniczka w oponach to fuksja z ub roku a pozostałe rosnące w doniczkach i gruncie z sadzonek zielnych pobieranych w kwietniu.
Tą dużą zadołuję w ziemi w folii nieogrzewanej, porządnie okryję i jeśli będzie łagodna zima na wiosnę odbije z tych najgrubszych gałązek.
basjak Barbaro ... zawsze do usług ;:180

grazynarosa22 u mnie kolorowo bo mam przewagę kwiatów letnich, które kwitną długo i jesiennych.
W następnym sezonie będziesz cieszyć oczy własna krokosmią - paczuszki powoli szykuję.

maniusika dalia TARTAN jest troszkę podobna do dalii DUET na pierwszy rzut oka i może masz ta odmianę.
Jednak wybarwienie tej pierwszej dużo intensywniejsze , układ płatków i inne małe detale różnią je od siebie.

Obrazek

agnieszka72 i tu.ja
aby kropliki bylinowe kwitły cały sezon trzeba podbierać wyrastające pędy.
Częściowo sie pokładają i dzięki temu od razu maja korzenie.Odcinam młody pęd z korzeniem, sadzę tam gdzie potrzeba i w niedługim czasie zakwita.
Kilka takich sadzonek i masz piękną zielona łatkę ozdobioną "tygrysimi pyszczkami "
Prawie każdy kwiat jest inny.

Obrazek

Bogdan Szczepanski miło mi gościć u siebie prawie sąsiada. W pomorskim ( Kwidzyn) mieszka moja córka.
Co do Twej propozycji - zawsze podejmuję propozycje wymiany i najczęściej obie strony są zadowolone.
Moje fuksje to jedna odmiana FUKSJA "The Phoenix" sprawdza się od kilku lat zarówno w pojemnikach jak i w gruncie. Ze 3 lata temu miałam z nich piękny szpaler .
Tej wiosny chciałam dokupić odmianę z bardzo ciemnymi kwiatami ale nie trafiłam u nas.
Napisz na PW co Cie dokładnie interesuje - czekam i pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”