Miskanty

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
x_a-n
---
Od: 15 mar 2010, o 20:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Miskanty

Post »

Wreszcie rusza ostatni z moich miskantów - Variegatus
Awatar użytkownika
gleameil
100p
100p
Od: 3 kwie 2011, o 11:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie praktycznie wszystkie miskanty ruszyły, problem jest z miskantem Krater, a to był największa kępa! Oprócz tego niepewny jest Giraffe. No ale jak większość z Was pisze - czekamy dalej. :)
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Amadynie, ty masz takie duże kępy.Co robisz z suchym środkiem takiej kępy, wycinasz, wykopujesz, odmładzasz jakoś?
Dziś wykopywaliśmy z mężem miskanty i ok.5 letnią rozplenicę, wypuszczała trochę liści tylko od strony południowej, reszta martwa.To żywe przecięłam i posadziłam od nowa.Szpadel zniszczony, okropna robota :roll:

-- Cz 03 maja 2012 21:19 --
dawidbanan pisze:A ja stwierdziłem, że trawy są nie na moje nerwy :evil:
Dawidzie ja też zdecydowanie wolę rośliny, które wiosną w miarę wcześnie ruszają.Miskanty niestety długo nie są ozdobą :wink:
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

Dlatego warto je komponować z cebulowymi :wink:
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Ja uważam, że lepiej sadzić miskanty na trawniku, albo gdzieś z tyłu/boku rabaty, tak by mieć do nich swobodny dostęp.Wolałabym nie rujnować teraz rabaty z wiosennymi delikatnymi roślinami by go wykopać i odmłodzić.Jeśli z cebulowymi to tylko z takimi, które się później wykopuje.
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

Każde można wykopać czy to hiacynty, tulipany, narcyzy...
x_a-n
---

Post »

selli7 pisze:Amadynie, ty masz takie duże kępy.Co robisz z suchym środkiem takiej kępy, wycinasz, wykopujesz, odmładzasz jakoś?
Nic nie robię . Wiosną najwięcej nowych pędów wyrasta na obrzeżu kępy , ale później pojawiają się też w środku .
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

U mnie wolne miejsca między Miskantami wypełniaja m. innymi Pustynniki :)
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

A ja już zdążyłam pomartwić się,że mi miskant zmarzł, ale dzisiaj zobaczyłam, że rusza. Mam pytanko: Który z miskantów ma największą średnicę w przekroju, co najmniej 5 mm pustego w środku? Im więcej, tym lepiej. Potrzebuję dla moich pszczółek murarek, trzciny nikt mi nie chce naciąć.
Waleria
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

To może giganteus?
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
x_a-n
---

Post »

Waleria pisze: Który z miskantów ma największą średnicę w przekroju, co najmniej 5 mm pustego w środku? Im więcej, tym lepiej. Potrzebuję dla moich pszczółek murarek, trzciny nikt mi nie chce naciąć.
Miskant olbrzymi ( M. Giganteus )
Awatar użytkownika
AnnaBlue
50p
50p
Od: 6 lip 2011, o 14:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jestem totalnie załamana ;:145 Moja założona w zeszłym roku na wiosnę rabata z trawami jest jednym, wyschniętym ścierniskiem. :( Nie odbija mi zebrinus, Klaine Fontain (a tak pięknie już kwitł na jesieni), rozplenica też trup i Chanoechloa też i konwalik . Turzyce nowozelandzkie Frosted curls i Brozne chyba dla odmiany wygniły. .... buuuuuu... ;:222 A tyle wysiłku i forsy włożone w przygotowanie stanowiska, ziemia dośc sucha i piaszczysta, ale roślinki ładnie podsypane lepszą ziemią, słoneczko. Przetrwały tylko tzw. niebieskie trawy, owies wieczniezielony, kępka mozgi i nieśmiało odbija Red Baron. Nie mam pojęcia co źle zrobiłam, ale nie poddam się i kupię kolejne. Uwielbiałam tę rabatkę.
Nadzieja jest rośliną trudną do wyplenienia. Można nie wiem ile odrąbać gałęzi i zniszczyć, a zawsze będzie wypuszczać nowe pędy.
Isadora Duncan.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moim zdaniem To nie Twoja 'zasługa' tylko 'trudnych roślin'. Właśnie mam zagadkę czy przesadzać dwa miskanty sadzone niedawno, z tymże gdzieś na ubocze, w tej chwili rosną w miejscu bardzo reprezentacyjnym. A i ja namęczyłam się przygotowując starannie stanowiska pod nie. W ogrodzie nic się nie marnuje, może inna roślina skorzysta.
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Czy Miskant Giraffe już Wam wystartował..? :|
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Giganteus ma dobrą średnicę dla murarek, niestety bardzo się kruszy przy cięciu na mniejsze kawałki, więc trzeba mieć dużo bo sporo się zmarnuje.
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”