Parę moich kaktusów - banditoo
- darekcn42
- 1000p
- Od: 9 lut 2009, o 18:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Parę moich kaktusów
Szczerze nie zajmowałem się wysiewaniem hybryd, a co tam z nimi jest nie tak?
Pozdrawiam, Darek.
- Artur89
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hmm niech no pomyśle... ze stu wysianych nasion nie otrzymasz stu hybryd z kolorowymi kwiatami. Ponoć to mały odsetek. Zdecydowana większość będzie dążyła do naturalnej, białej barwy kwiatów tj. będzie kwitła na biało. Gdzieś to wyczytałem, chyba na bydgoskim forum.
Pewnie w przypadku tych co kwitną na czerwono i są krzyżowane z innymi (np. lobiwiami) to większość będzie miała kwiaty czerwone. Chyba nic nie pokręciłem...
Pewnie w przypadku tych co kwitną na czerwono i są krzyżowane z innymi (np. lobiwiami) to większość będzie miała kwiaty czerwone. Chyba nic nie pokręciłem...
- darekcn42
- 1000p
Aha, no teraz coś sobie przypominam o tym. Kiedyś mi się obiło o uszy. Fakt, jak ktoś o tym nie wie, to może z zapałem siać, później kilka lat czekać na kwiaty, mając na dzieję, że zakwitną kolorami tęczy, a tu nagle kicha, rozczarowanie i niesłuszne pretensje do osoby od której kupiło się nasionka. Uważam, że każda osoba handlująca tego typu nasionami powinna w swojej ofercie zamieścić ową wzmiankę na temat nasion hybryd. Czasami rozmawiam z Panem Nalaskowskim na temat roślin telefonicznie i też mi wspominał, że podobnie jest z rodzajem Astrophytum i innymi rodzajami. Takie kaktusiarskie rozczarowania.
Pozdrawiam, Darek.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Dlatego lepiej siać czyste gatunki. Jeśli lubicie kolorki to najlepiej sulki lub lobiwki. Wtedy nie będzie takich dylematów.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Artur89
Tia. Biznes :P Szczególnie gdy zamieszcza się zdjęcia roślin, które teoretycznie wyrosną z tych nasion. Sam się prawie na to naciąłem. Na szczęście w porę dowiedziałem się co i jak.
Tak samo jest jam np. sprzedają jakieś rośliny o które większość ludzi potyka się w swoich kolekcjach a podają w opisie, drukowanymi 'RARTYAS' z nadzieja, ze trafią na jakiegoś jelenia, który się złapie.
Żeby nie było - na wiosnę będą wysiewy echinopsisów nie kwitnących na biało i nie będących hybrydami
Tak samo jest jam np. sprzedają jakieś rośliny o które większość ludzi potyka się w swoich kolekcjach a podają w opisie, drukowanymi 'RARTYAS' z nadzieja, ze trafią na jakiegoś jelenia, który się złapie.
Żeby nie było - na wiosnę będą wysiewy echinopsisów nie kwitnących na biało i nie będących hybrydami

- darekcn42
- 1000p
Masz rację Tomku. Zaopatrzyłem się już w nasiona kilku gatunków lobiwek itp. Świetnie trafiłeś z hodowlą tego rodzaju i na pewno masz wiele satysfakcji z posiadania tych właśnie roślin. Może aż tak nie powala na kolana ich uzbrojenie (ciernie), ale za to kwiaty mają chyba najwspanialsze w kaktusowym świecie!!!
Pozdrawiam, Darek.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Z tymi cierniami to bym polemizował. Niewiele rodzajów ma dłuższe koluchy niż lobiwki. Najdłuższe ciernie u moich roślin dochodzą do ~15cm.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- banditoo
- Od: 23 lis 2008, o 01:33
akurat lobwki mają super ciernie, dla mnie najładniejsze kwiaty mają hybrydy echinopsis i echinocereusy, a jeżeli chodzi o obfitość kwitnienia to sulki , natomias nie zachwycają one cierniami. Natomiast Lobivki mają i jedno i drugie piekne. Ja osobiście chciałbym masywne kolce ferocactusów długie i gęste jak u lobiwi, wielkość kwiatów jak u echinopsisów lub echinocereusów a obfitość kwitnienia jak u sulek. A tak na poważnie każdy z kaktusów ma coś w sobie
- darekcn42
- 1000p
Pewnie, że można polemizować. Ubarwieniem cierni urzekają np ferokaktusy, którym trudno pod tym względem dorównać, prawda? Co do przykładu rekordowej długości cierni poza lobiwkami to nasuwa mi się na pierwszy plan jedna roślinka, a mianowicie F. hamatacanthus. Szczerze to nie wiedziałem, że lobiwie mają w swoim składzie taki cierniowy arsenał. Pozdrawiam.
Pozdrawiam, Darek.
- Artur89
Co za herezjebanditoo pisze:sulki , natomiast nie zachwycają one cierniami.

- banditoo
chciałem bo wiem jak kwitną, a ciernie mają ładne, ich kształt jest ciekawy, ale znam ładniejsze. Każdy kaktus ma coś ciekawego, no oprócz mammilari
. I właśnie dlatego postanowiłem że nie będę się ograniczał do jednego czy dwóch rodzajów. A Parodie mają u mnie medal za całokształt

- darekcn42
- 1000p
A mi tam się mamilarie podobają. Co tu pisać, każdy ma swój gust, a o gustach się nie dyskutuje. Każdy kaktus ma swój urok, za to, że jest nim, a my tylko wybieramy spośród nich swoich ulubieńców. Jednym podoba się to, innym coś innego. Najważniejsze jest to, żeby się Nam indywidualnie coś podobało, czerpmy radość z hodowania i kolekcjonowania tych wspaniałych roślin.
Pozdrawiam, Darek.
- banditoo
dajce mi kawałek ziemi a będę miał wszystkie , no oprócz mammilari 

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
OA Parodie mają u mnie medal za całokształt

Tuś mi brat

- banditoo
Tak jest wypijmy za Parodie