Ogród - mój azyl - JolantaG cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jolu piękną masz wrzosową rabatkę i jak one wszystkie się rozrosną to dopiero będzie cudny widok ;:109
Żurawki przepiękne i spora ich kolekcja...
Jolu sprawdzałam :lol: mam hortensje ogrodowa......
Czy ja mam ja jakoś podcinać :roll:
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Dorotuu
50p
50p
Od: 23 cze 2009, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękną kolekcję Masz żurawek i tak dużo :D I dalie piękne tak wyglądają w parawanie :D Kolorowo w Twoim ogrodzie :D Pozdrawiam i głaski dla kiciów , Wiesz że mam prawie identyczne koty ? :D Mambusię i Glucia :D Pozdrowionka :D
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dobrze , że zaplątał się Tobie ten pstry hibiskus, mam słabość ostatnio do odmian Variegata
x-d-a

Post »

Joluś, ja też niedawno robiłam wrzosowisko. Oprócz wrzosów posadziłam wrzośce i różne Rh i inne kwasolubne.
Twoje wygląda bardzo pięknie...choć kwitnące wrzosy zapowiadają zbliżającą się nieuchronnie jesień...
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

JAKUBIE ,dziękuje i nie ma co zazdrościć .Mam tylko kilka żurawek ,a jest ich .........................Wszystkie chciało by się mieć . :?
GRAŻYNKO ,też się boję tych wrzosów .Będzie to ich ostatni rok w ogrodzie ,jeśli tym razem znów nie będą chciały, u mnie rosnąć . :twisted:
IRENKO ,dziekuje.SADZIŁAM SAME WRZOSY .W PRZYSZŁYM SEZONIE JEŚLI TE ZECHCĄ U MNIE ROSNĄĆ ,SKUSZĘ SIĘ NA WRZOŚCE .
MARIVSZ ,SPISUJ ,SPISUJ ,ALE TO NIE WIELE .Inni mają więcej .Niektórych moich nie podpisałam ,bo nie byłam pewna nazwy . :?
JOLLU ,dziękuje .Skoro masz hortensje ogrodową ,to ją się nie przycina ,bo kwitnie na zeszłorocznych pędach .Obcina się tylko wiosną przekwitnięte kwiatostany ,ale twoja nie kwitła ,więc jej nic nie ciachaj .Okryj na zimę ,bo lubi przemarzać .Kup sobie bukietowe , bo mniej z nim i kłopotu . :wink:
DOROTUU ,dziękuje za tyle miłych słów .Zapraszam ponownie . :wink: Masz fotkę swoich kociaczków .?
OLU ,ja chyba też mam słabość do tych odmian .Nie muszą mieć nawet pięknych kwiatów ,bo bez nich też są niezwykle dekoracyjne .
DALU ,nie wspominaj o jesieni ,ja jej jeszcze nie chcę .Chciała bym jeszcze długo cieszyć się pięknym ogrodem .Wiem ,że po jesieni następuje zima i to mnie strasznie martwi .Pół roku bez pięknego ogrodu . :(
Kiedy nam wreszcie pokażesz swoje wrzosowisko . :?:
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 cze 2007, o 20:16

Post »

Jolu z sadzeniem poczekałam do piątku czyli do dzisiaj :lol: . A hortensje mam ogrodową, to już czytałam odpowiedż bo Jollla500 pytała o to samo. Wielkie dzięki za pomoc i za kalendarz.

Ewa
Dorotuu
50p
50p
Od: 23 cze 2009, o 15:01

Post »

Jolu to moje kociaki ogrodowe i domowe :D :D :D Głucio , Łynia ,Mambusia , i na pewno będę wpadac :D Obrazek Obrazek Obrazek[/b]
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Post »

Dorotko kociaczki urocze :lol: a może chcesz jeszcze ? bo mam malutkie ?

Jolu dziękuje za odpowiedź ;:168
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p
Od: 19 maja 2009, o 07:59

Post »

Ale piękne koty :lol:

Witaj Jolu przepięknie wyszło ci to wrzosowisko dookoła Glauka (to moje marzenie mieć takiego). Ja dziś również miałam pracowity dzień - posadziłam nowe nabytki i skończyłam ( w każdym razie na ten rok) nasadzanie połaczonej rabatki wrzosowo - miszmaszowej :;230 Postaram się jeszcze dziś wrzucić zdjęcia.
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

:;230 :;230 :;230
Aż parsknęłam śmiechem na ten widok :

Obrazek
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

A jaka jest różnica między żurawką a tiarellą?
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

DOROTKO ,kociaczki urocze .Ten pierwszy ,to identyczny jak mój .Drugi :shock: ,mój nie potrafi tak siadać . :wink: Trzeci ,miałam takiego ,ale niestety już nie mam . :(
JOLU .MOŻE WYMIENIMY SIĘ KOCIACZKAMI ,Ja mam jeszcze 4 małe . :wink: :lol: :lol: :lol:
IWA,twoja rabatka prezentuje się cudnie i tyle nowych zakupów u Nocnego Drwala :wink: Oj będzie pięknie u ciebie . :P
MARIOLU ,też parsknęłam przy tej fotce . :wink:
BISHOP ,żurawkę i tiarellę łatwiej odróżnić .Mają inne listki i kwiatostany .Gorzej jest odróżnić żuraweczkę od tiarelli ,bo żuraweczka powstała ze skrzyżowania żurawki z tiarellą .
ŻURAWECZKA .
Grupa bylin powstała ze skrzyżowania Heuchery i Tiarelli, ozdobna głównie z liści o różnych, pięknych kształtach i barwach. Polecana do wszelkiego rodzaju pojemników, sadzona pojedynczo lub w kompozycjach z innymi bylinami, a także roślinami kwitnącymi; prezentuje się też znakomicie posadzona na rabatach.
ŻURAWKA
Grupa bylin ozdobnych z kolorowych liści w różnych kształtach, a także ogromnej ilości drobnych różnobarwnych kwiatów zebranych w kwiatostany wyraźnie widoczne na tle ulistnienia. Dobrze rosną w miejscach lekko zacienionych, choć liście odmian nakrapianych i żyłkowanych prezentują się efektownie w pełnym słońcu. Dobrze wyglądają na rabatach bylinowych oraz w kompozycjach w ogródkach skalnych, spełniają również rolę roślin okrywowych. Mogą być sadzone w większych grupach składających się z jednej odmiany lub kilku różniących się liśćmi i wysokością.
TIARELLA
Grupa bylin wcześnie i średnio wcześnie kwitnąca, o niezwykłych kształtach i barwach liści, szybko rozrastająca się, o delikatnym zapachu kwiatów, powtarza kwitnienie; tolerancyjna na warunki siedliskowe; dobrze znosi cień.
http://www.plantpol.com.pl/strony/1/i/486.php
Tutaj możesz sobie porównać wszystkie 3 grupy roślin .Ja mam na żywo problem z rozróżnieniem żuraweczki i tiarelli .Są bardzo podobne .Znawcy pewnie robią to bez problemu ,ale ja do nich, niestety nie należę .
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Dzięki :lol:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

choruje na takie wrzosowisko, ale miejsca brak.
Możesz nieco wiecej napisać na temat tego hibiskusa co się zaplatał miedzy żurawkami?
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p
Od: 19 maja 2009, o 07:59

Post »

Jolu ja również dziękuję - nie wiedziałam, że sa tiarelle, żurawki i żuraweczki :roll: U ciebie człowiek zawsze dowie się czegoś pozytecznego, dziękuję :lol: :lol:
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”