Mini, mini kolekcyjka Beaty

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Re: Mini, mini kolekcyjka Beaty

Post »

No i gdyby nie to zdanie o Mini Marku, zrobiłby się temat fiołkowy i oberwałybyśmy po uszach... :wink:
A co do chłodzenia i głodzenia, a scislej straszenia nimi, to cos w tym jest :!:
Moja katlejka oprócz dojrzałych juz prawie pąków, ma jeszcze 2 przyrosty, w których już dość długo ma zamknięte pchewki kwiatowe.
Ostatnio ją trochę przesuszyłam i obie się dziś otworzyły. Zaglądam do nich do wewnątrz i coś tam widać... :)
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Art pisze:No i gdyby nie to zdanie o Mini Marku, zrobiłby się temat fiołkowy i oberwałybyśmy po uszach... :wink:
A co do chłodzenia i głodzenia, a scislej straszenia nimi, to cos w tym jest :!:
Moja katlejka oprócz dojrzałych już prawie pąków, ma jeszcze 2 przyrosty, w których już dość długo ma zamknięte pchewki kwiatowe.
Ostatnio ją trochę przesuszyłam i obie się dziś otworzyły. Zaglądam do nich do wewnątrz i coś tam widać... :)
Wiesz, ja moje kwitnące przestawiam do pokoju dziennego, gdzie jest zdecydowanie cieplej, ale też czekam aż pączki się otworzą i od razu rozwijają się jeden za drugim. Niestety też szybciej przekwitają w cieple, ale jaką mam radochę, siedzę sobie przy kompie ( oczywiście, buszuję po naszym forum :) ) a oczka latają po kolorkach kwiatków :)

A katlejka jest łatwa w uprawie?, bo znowu coś wypatrzyłam, ale boję się, że u mnie będzie jej za zimno
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p
Od: 11 lut 2009, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Beatko no to musisz koniecznie mu zafundować chłodniejsze stanowisko,ja tak zrobiłam ostatnio z moją hybrydą..Skubana nie kwitła mi z rok i wyniosłam do syna do pokoju i o dziwo jest pędzik hehe ;:138
Z tego co wiem są również Katleje te bardziej chłodnolubne ale to już trzeba zapytać kogoś kto się na tym zna,mam jedną Katlejkę i zero doświadczenia :wink:
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

agata0806 pisze:Beatko no to musisz koniecznie mu zafundować chłodniejsze stanowisko,ja tak zrobiłam ostatnio z moją hybrydą..Skubana nie kwitła mi z rok i wyniosłam do syna do pokoju i o dziwo jest pędzik hehe ;:138
Z tego co wiem są również Katleje te bardziej chłodnolubne ale to już trzeba zapytać kogoś kto się na tym zna,mam jedną Katlejkę i zero doświadczenia :wink:
Ha, dzięki za podpowiedź dzisiaj jeszcze wyląduje w chłodni :)
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Katlejka nie jest taka trudna w uprawie, choć sukces w kwitnieniu nie zawsze zależy od samej uprawy, ale też od poszczególnych 'osobników'.
Mam taką, która jest u mnie już od zeszłej jesieni. Była przesadzona, ma zdrowe korzenie, wydaje już trzeci przyrost,
bo u niej to charakterystyczne, że rosnie zawsze tylko jeden nowy, a kwiatów nie widzę.
Zobaczymy teraz w kolejnym przyroście. Być może jest ona z tych chłodnolubnych i też muszę ją przenieść.
Na pewno lubią lato spędzać na świeżym powietrzu ( u mnie na balkonie).
Trzeba przestrzegać kontroli wilgotności, aby troche przeschła pomiędzy podlewaniami, sporo światła (nie bezpośredniego)
i ruch powietrza. I jeszcze jedno - kiedyś 'załatwiłam' pączki które były jeszcze maleńkie, bo niepotrzebnie nawoziłam
w tym okresie.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45

Post »

Beatko ale u Ciebie ruch ;:138 aż miło zajrzeć i pozytywnie pozazdrościć :heja
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj u mnie dzień roboczy w kwiatach i zauważyłam następne pędziki, ale wiesz że one muszą urosnąć co bym umiała zrobić fotki, bo wiesz jak ja je robię ;:14
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AnnaL pisze:Beatko ale u Ciebie ruch ;:138 aż miło zajrzeć i pozytywnie pozazdrościć :heja

Aniu
, a tu Vandeczka od Ciebie, ten listek w środku urósł już u mnie i rośnie następny :)
Obrazek
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45

Post »

Super rośnie, dałam w dobre łapki , bo już się zaaklimatyzowała. Cieszę się ogromnie. ;:138 :heja
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Widzę Beatko u Ciebie malutką Vandzie-też mam takich rozmiarów i nie wiem jak ją uprawiać.W tej chwili stoi w doniczce z korą tak jak "przyszła".Myślisz Beatko że do koszyczka bez niczego i niech sobie rośnie czy dodać sphanghum np.?Jestem ciemna jak tabaka a są różne praktyki uprawy.
Gratuluję nowego listeczka u Vandzi.Z zdjęciami u mnie też krucho.Dobry aparat-zły fotograf
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko ja swoją tak trzymam jak widać na fotce, moczę ją nawet co dwa dni, jak widzę że korzonki całkiem są suche, ale nie za długo tak do 15-20 minut i jak do tej pory dałam jej 2x odrobinkę nawozu( chyba wyszła 1/8 dawki), wiesz ja nie mam doświadczenia z Vandami bo to moja tak naprawdę pierwsza( poprzednią malusieńką już dostałam chorą i nie udało mi się jej uratować) a włożyłam w koszyczek bo wydawało mi się to bardziej bezpieczne-łapię za koszyszek i wkładam do wody, tak do nasady listków
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AnnaL pisze:Super rośnie, dałam w dobre łapki , bo już się zaaklimatyzowała. Cieszę się ogromnie. ;:138 :heja
Dzięki Aniu za Twoje dobre serduszko ;:167
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko dziękuje za tak szybką odpowiedź.Twój sposób jest chyba dobry bo roślinka się zaaklimatyzowała i rosnie.Zaraz biorę się za kaktusy-znalazłam miejsce na zimowanie i zajmę się też i nią
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

grazka2211 pisze:Beatko dziękuje za tak szybką odpowiedź.Twój sposób jest chyba dobry bo roślinka się zaaklimatyzowała i rosnie.Zaraz biorę się za kaktusy-znalazłam miejsce na zimowanie i zajmę się też i nią
Powodzenia życzę, pochwal się później jak to wyszło u Ciebie
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

(Nie)dziękuje,na pewno się przyda bo to moja pierwsza sztuk,oby nie ostatnia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”