Początki madziarynki - czyli jak z chaszczy zrobić ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
madziarynka
200p
200p
Od: 21 maja 2009, o 00:34

Post »

Tak, trawy będzie sporo, a to wszystko dlatego, żeby było gdzie rozbić namiot, albo nawet kilka namiotów, postawić huśtawkę i potarzać się w trawie. Myślę że z trawką też będzie sporo pracy. Poza tym jeśli mi zabraknie miejsca na nasadzenia to zawsze można oddarnić. Jak na razie to miejsca mam wystarczająco i wręcz muszę się głowić jak to zagospodarować.
A teraz jeszcze parę zdjęć z wczorajszego śliwobrania na działce moich rodziców.

Obrazek Obrazek
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Śliwobranie bardzo ....owocne! Trudno tylko wypatrzeć Ciebie na jednej ze śliwek. Wyglądasz wręcz...jak śliwka!!!
:lol: :lol: :lol: Dziewczyny pisały o jakiejś nutelli ze śliwek. Co u was z nich będzie? :lol: :lol:
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
Awatar użytkownika
madziarynka
200p
200p

Post »

Tak nutellę już zrobiliśmy. Smakuje całkiem nieźle. Polega to na tym, że do powideł dodaje się kakao w odpowiedniej proporcji. Poza tym były też śliwki w occie i ocet śliwkowy. Te najpewniej zostaną przerobione na dżemik - mniamuśny. Faktycznie wyglądam tu troszeczkę jak śliwka, albo jak sroczka, która na tej śliwce mieszkała. Muszę powiedzieć, że wczoraj siedziałam sobie na czubku śliwy i bujałam się na gałęziach. Śliwki powinny być szczególnie fajne, bo zebrane z samych szczytów. Narwałam 4 wiadra, a nie było już to pierwsze podejście. Sporo już ich siedzi w słoiczkach, obdarowujemy rodzinę, znajomych, sąsiadów i dalej ich wisi krocie. Znaczy się urodzaj. Wczoraj pozbyłam się 1 wiaderka pod osłoną nocy. Pozostały nadal 3 do przerobienia. Planuję jakieś ciasto śliwkowe po południu popełnić.

A takie sroczka siedziała na śliwie.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Madziu na śliwki, gruszki i orzech prawdziwy urodzaj za to ziemniaki jak mówi znajomy ,, ale urodzaj siedem na szklankę"małe i mało. Trawnik wyszedł Ci spory, było zostawić więcej na rośliny bo później ciężko trawę usunąć.
magdala

Post »

madziarynka pisze:Tak, trawy będzie sporo, a to wszystko dlatego, żeby było gdzie rozbić namiot, albo nawet kilka namiotów, postawić huśtawkę i potarzać się w trawie.
Hmmm... czyli jakaś większa impreza :D

Madziarynko - jestem pełna podziwu dla Waszej pracy -począwszy od gruntownego remontu altany ,a kończąc
(albo i nie kończąc) na tych pięknych ,równych trawnikach...
Praca ogromna !!! I efekty świetne :D
Bardzo malowniczy ten Twój ogródek
Magda.
Awatar użytkownika
dez_old1
1000p
1000p
Od: 10 maja 2009, o 08:19

Post »

Magdo- jaka Ty szczęśliwa na tym drzewie jesteś, widać że wesoła z Ciebie dziewczyna i cieszy Cię praca w ogródku dlatego tak sprytnie wszystko Ci wychodzi - brawo.Szkoda że jesień u nas bez deszczyku i wszystkie nowo nasadzone trzeba podlewać ale to pestka przy Twojej energii :lol:
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

O proszę jak asympatyczna sroczka siedzi na drzewie.. :lol:
Madziarynko ! Pracujecie jak mróweczki i efekty są powalające...Taras z roślinkami będzie świetny...Altana prezentuje się wspaniale...A zieleń nowego trawnika doda całej działce uroku...Ale się u Ciebie dzieje.... :lol:
Awatar użytkownika
izabell12
500p
500p
Od: 23 lip 2009, o 11:34

Post »

Nowy tarasik efektowny, choć troszkę pustawy - coś tam jeszcze planujesz?
Oj Madziu tej śliwy to Ci zazdroszczę, ja z mojej zebrałam w tym roku siedem sztuk - w zeszłym sezonie trzy, także postęp jest, ale zanim dojdę do Twoich ilości będę już staruszką i na pewno nie wejdę na drzewo jak Ty :;230 (a tak nawiasem mówiąc to pięknie się tam ulokowałaś, z góry wszystko lepiej widać)
A w ogrodzie mojej mamy domek wróżek jest schowany...
Zapraszam Ogród Izabell
Izabell
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08

Post »

Ciągle pod urokiem gór? Podejrzanie to wygląda...chyba się nie wyprowadzisz?
Jak wrócisz, daj znać :lol: :lol: :lol: Potrzebuję książek :lol: Dalie szukają ogrodu...
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
Awatar użytkownika
madziarynka
200p
200p

Post »

Vito! Z gór już wróciłam choć ciągle jestem pod ich urokiem... i śnię swój bieszczadzki sen. Książki czekają, domek dla dalii się znajdzie i tak w ogóle to czuję, że czas na to żeby się spotkać. U mnie małe zmiany w ogródku, były nowe nasadzenia. Nowa trawka już rośnie pojawiła się kwaśna rabatka, iglaczki obok mahonii i liliowce na skalniaku, wprowadziły się też jeżyny. Oj będzie co podkradać z krzaczka. A oto efekty.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tyle zrobione... i jeszcze takie pole do popisu :roll: :lol:
Czyli czasem jednak wracasz na ziemię? :wink: I nie mam tu na myśli tylko schodzenia ze śliwki :lol:
Awatar użytkownika
madziarynka
200p
200p

Post »

Tak Gosiu czasem schodzę na ziemię z drzewa również i nie tylko z drzewa. Ba, chodzę nawet do kina i spotykam się ze znajomymi więc nie jest ze mną jeszcze tak do końca całkiem źle i ogrodnictwo nie zdominowało mojego życia. Cieszę się jednak z tego, że sporo zostało już zrobione i w przyszłym roku będzie mniej siłowej pracy, chociaż ciągle coś się pojawia nowego. Na przykład czeka mnie jeszcze przesadzanie piwonii. Taki to już los ogrodnika. Ale ile radości potem!
Awatar użytkownika
izabell12
500p
500p
Od: 23 lip 2009, o 11:34

Re: Początki madziarynki - czyli jak z chaszczy zrobić ogród

Post »

No ładnie, ładnie Madziu, ale to już chyba koniec nasadzeń na ten rok?
A w ogrodzie mojej mamy domek wróżek jest schowany...
Zapraszam Ogród Izabell
Izabell
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

Piekne krajobrazy i piekna dzialka ale Roztocze to moje rodzinne strony.Znam kolorowe pola obsadzone setkami roz.
A roslina z Karkonoszy to goryczka trojesciowa.Pozdrowienia.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
lebiodka
50p
50p
Od: 19 maja 2007, o 22:52

Post »

Witaj Madziarynko ;:7
Dotarłam do 22 strony Twojej zielonej przygody a miałam iść spać o względnie wczesnej porze...
Gratuluję wypiękniałej działeczki, efekt rzuca na kolana! Wykonałaś tytaniczną pracę w zawrotnym tempie i jeszcze zdążyłaś pojechać na wakacje! No no, to się nazywa charakter. Tak u Ciebie rozkosznie zielono, metamorfoza altaneczki :shock: , urok dorosłych drzew...ach ten świerk... Nie mogę się doczekać doczytania wątku do bieżącej strony ale na dzisiaj już dość. ;:19 Miłych snów życzę i pozdrawiam.
"Śpieszmy się kochać ludzi tak szybko odchodzą (...)"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”