Mój ogród - Janek, cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Janek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 21 paź 2006, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Cześć Grażynko i Krysiu! :) Rabata już prawie gotowa, ale nie wszystko jeszcze posadzone, bo wczoraj lało i jakoś nijako było. poza tym jade dziś jeszcze po jakies rośliny.

Grażynko co do głogu to zaraz polecę na dwór i sprawdzę, bo mi wyleciała z głowy odmiana :)
Mój Ogródcz. 1 cz. 2
Zapraszam!
Awatar użytkownika
Janek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Grażynko. to głóg jednoszyjkowy. Crataegus monogyna - Variegata ma białe kwiaty i liście zielone z białymi pstrokatymi elementami :)

tak wyglądał u mnie przed kwitnieniem

Obrazek
Mój Ogródcz. 1 cz. 2
Zapraszam!
Awatar użytkownika
Janek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

a no i jeszcze jedno. zaryzykowałem i kupiłem dziś trawe pampasową. wygląda tak:
Obrazek

myślę, ze skoro kwitła w zeszłym roku to w tym również. ale generalnie mam też pytanie :) powinienem pozbyć się już tego zeszłorocznego kwiatostanu? a i czy liście moge jakoś skrócić czy je zostawić? bo większość jest do połowy zielona a od połowy sucha i średniawo to wygląda, a ja z takimi trawami generalnie nie mam zbyt dużego (żadnego :)) doświadczenia :D
Mój Ogródcz. 1 cz. 2
Zapraszam!
Awatar użytkownika
dez_old1
1000p
1000p
Od: 10 maja 2009, o 08:19

Post »

Tomku podoba mi się Twój ogród , jestem pod wrażeniem azalii ponieważ to moje ulubione :lol: .Ciekawa jestem czy zabezpieczasz jakoś na zimę, bo ja tak a mimo to w tym roku spotkał mnie smutny widok, jeśli możesz zerknij na moją azalie :)
Awatar użytkownika
Janek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Jeśli to do mnie to Janku, nie Tomku :) a z azaliami na zimę nic nie robię, rosną sobie same jako tako :)
Mój Ogródcz. 1 cz. 2
Zapraszam!
Awatar użytkownika
dez_old1
1000p
1000p
Od: 10 maja 2009, o 08:19

Post »

No tak Janku, nie wiem jak tak można się pomylić :oops: ale tak chodziło mi o Twój ogród a raczej śliczne azalie :D
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Siemanko Janek, widzę, że kupiłeś trawę pampasową. Preferuje ona piaszczyste przepuszczalne położe. Nie lubi, szczególnie zimą, gdy woda długo zalega w podłożu i może ci zgnić. na zimę jest ja dobrze okryć aby nie przemarzła. Ten piuropusz możesz obciąć, jeżeli nie chcesz aby się rozsiała, a liści nie rusz.
Awatar użytkownika
Grzesik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2009, o 15:49

Post »

A ja proponuję obciąć suche końce, roślina i tak z nich nie korzysta, to przecież trawa, co robimy z naszymi trawnikami w okresie wegetacji? ciągle je kosimy :D i jakoś nie specjalnie na tym cierpią
Awatar użytkownika
Janek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

bo mama mówi "zostaw bo łądnie wygląda", ale w sumie czu ja wiem... ;) chyba pójdę i sie pozbędę. gleba akurat jest dość piaszczysta jak to w ogóle bywa u nas na śląsku, więc nie powinno być źle. co do przemarzania to nawet nie straszcie, bo głęboko wierzę, że mi sie uda ją przezimować :) zobaczymy jak w ogóle będzie sobie radziła i czy zakwitnie u mnie w tym roku... a liście może ciut podetnę bo naprawdę trochę niefajnie to wygląda...
Mój Ogródcz. 1 cz. 2
Zapraszam!
Awatar użytkownika
Janek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

melduję, że liście na razie zostawiłem w spokoju ale kwiatostan ucięty :)
Mój Ogródcz. 1 cz. 2
Zapraszam!
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Janku to co nieco jest ekstra. ;:333
Pięknie kwitnące azalki.
Widzę, że szykuje się zakątek leśny z azalkami - będzie super. :!:
A ja trzymam kciuki za egzaminy - niech wszystko wyjdzie na naj ........ ;:215
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Janek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

kogra pisze: A ja trzymam kciuki za egzaminy - niech wszystko wyjdzie na naj ........ ;:215
teraz to już tylko za wyniki można trzymać. ale przyda się na pewno! kurczę, żeby mi wystarczyło na studia :)

a pogoda u mnie dziś tragiczna. od rana leje i nie wiem co robić, bo nie umiem wysiedzieć w domu... chyba sie zabiorę za porządki jakieś, albo w końcu za to malowanie... ach. trzeba planować :)
Mój Ogródcz. 1 cz. 2
Zapraszam!
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Fajnie, że wszystkie egzaminy masz już za sobą ....a o wyniki na pewno możesz być spokojny. :wink: znając Ciebie.
Świetnie odpocząłeś przy nowej rabatce po egzaminach widzę....a zakupy ekstra. ;:215 .
Jak posadzisz to wklej fotkę koniecznie.

Po dzisiejszym wyczekiwanym deszczu może w końcu trawa się zazieleni na tych naszych piaskach.

:D
Awatar użytkownika
Janek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

właśnie dziś miałem kosić bo teraz trawa podlewana codziennie to zielona, że hej. poza tym po nawożeniu rośnie jak głupia, a tata się śmieje, ze chciałem zieloną i rosnącą to mam :) a kosić się nie da dziś mimo planów bo mokro i ciągle pada... ale w sumie to przyda się chyba w końcu trochę deszczu.
Mój Ogródcz. 1 cz. 2
Zapraszam!
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Witaj Janek! Fajnie, że masz trawę pampasową. Różową czy białą? No i tak jak radzą - dobrze okryj, bo lubi przemarzać. Głóg 'Variegata' też super :!: Ja dziś posadziłem runiankę japońską 'Variegata' i jestem ciekawy, czy się przyjmie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”