Dala-mój piękny ogród cz.2
-
x-d-a
Witam wieczorem po kolejnym ciepłym i słonecznym dniu
Dzisiaj miałam trochę zajęć w domu i w ogrodzie niewiele zrobiłam, ale udało mi się posadzić 3 nowe funkie, jednego liliowca, 3 lilie (zamówienie z Krokusów) i posiać koper, chabry białe i fioletowe pełne maki (nasionka od Ewy - serdeczne dzięki!).
Chciałam się też zabrać za odchwaszczanie, ale dnia zabrakło...
A oto różne właśnie kwitnące narcyzy;

Dzisiaj miałam trochę zajęć w domu i w ogrodzie niewiele zrobiłam, ale udało mi się posadzić 3 nowe funkie, jednego liliowca, 3 lilie (zamówienie z Krokusów) i posiać koper, chabry białe i fioletowe pełne maki (nasionka od Ewy - serdeczne dzięki!).
Chciałam się też zabrać za odchwaszczanie, ale dnia zabrakło...
A oto różne właśnie kwitnące narcyzy;

-
x-d-a
Kochane,
dzięki za wizytę w moim wiosennym ogrodzie.
Alu,
te małe żółte kwiatki same się rozsiewają po całym ogrodzie i z tego co wiem to są pospolite kaczeńce.
Ta rabata, której fragment widać na zdjęciu jest zrobiona dookoła starej jabłonki i po przekwitnięciu cebulowych rośnie tam moja kolekcja funkii i liliowców, a także hortensja pnąca, bodziszki i kokoryczka. Pokażę ją latem, bo w tym roku powinna być piękna...
Magdo,
może masz zbyt "chudą" warstwę kory, bo właściwie kilkucentymetrowa warstwa kory skutecznie uniemożliwia wyłażenie chwastom. U mnie chwasty oczywiście rosną, ale jest ich stosunkowo mało i łatwo je wyrwać ręcznie. A za chwilę jak rozrosną się rośliny - funkie i liliowce, to właściwie nie ma już problemu z chwastami, bo nie ma skrawka niezarośniętej ziemi...
Cynthio, Marcinie,
zgadzam się z Wami - wczesna wiosna w ogrodzie jest pięknie żółta.
I jeszcze trochę wiosenki:

dzięki za wizytę w moim wiosennym ogrodzie.
Alu,
te małe żółte kwiatki same się rozsiewają po całym ogrodzie i z tego co wiem to są pospolite kaczeńce.
Ta rabata, której fragment widać na zdjęciu jest zrobiona dookoła starej jabłonki i po przekwitnięciu cebulowych rośnie tam moja kolekcja funkii i liliowców, a także hortensja pnąca, bodziszki i kokoryczka. Pokażę ją latem, bo w tym roku powinna być piękna...
Magdo,
może masz zbyt "chudą" warstwę kory, bo właściwie kilkucentymetrowa warstwa kory skutecznie uniemożliwia wyłażenie chwastom. U mnie chwasty oczywiście rosną, ale jest ich stosunkowo mało i łatwo je wyrwać ręcznie. A za chwilę jak rozrosną się rośliny - funkie i liliowce, to właściwie nie ma już problemu z chwastami, bo nie ma skrawka niezarośniętej ziemi...
Cynthio, Marcinie,
zgadzam się z Wami - wczesna wiosna w ogrodzie jest pięknie żółta.
I jeszcze trochę wiosenki:

- abeille
- 1000p

- Od: 4 mar 2009, o 12:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dalu, piękna wiosna u Ciebie ;:2
Hyacynty i żonkile cudne. Tyle dzisiaj posadziłaś i mówisz że niewiele zrobiłaś w ogrodzie.
Ja sadziłam dzisiaj mniej więcej tyle samo i uważam że sie nieźle narobiłam.
Życzę Tobie milego wieczoru ładnej pogody na jutro.
Hyacynty i żonkile cudne. Tyle dzisiaj posadziłaś i mówisz że niewiele zrobiłaś w ogrodzie.
Ja sadziłam dzisiaj mniej więcej tyle samo i uważam że sie nieźle narobiłam.
Życzę Tobie milego wieczoru ładnej pogody na jutro.
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
- ada.kj
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 2 gru 2008, o 12:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj wieczornie Dalu. To prawda, że pogoda jest tak dynamiczna przy tym słoneczku, że w dwa dni rozwinęły mi się prawie wszystkie hiacynty. W pąkach sa jeszcze te, które sadziłam w styczniu. Natomiast przeraziłam się dziś, gdyż z dwóch dużych kęp tulipanów, które są posadzone w koszyczkach zostały same listki. Wszystkie cebule są wygryzione. Najgorsze, że korytarze pojawiły się też pod nowoposadzonymi różami. Chyba karczownik zaczął urzędować.
Miłego wieczoru życzę.
Miłego wieczoru życzę.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki