W moim ogródeczku ... Halina,cz.2
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Halinko! Badylki złotokapu chętnie przyjmę i spróbuję ukorzenić
Już odpowiedzieli inni, jakie masz NN, czyli kopytnik i bodziszek (dodam, że wielkopłatkowy). Przyglądam się też z ciekawością Twojej psiance, bo mam podobną, ale jak Iza podała nazwę, to się wyjaśniło - moja to psianka rantonnetii. Cieszę się, bo udało mi się ją ukorzenić z badylków po wiosennym cięciu
Mam za to dużo siewek psianki koralowej, gdybyś reflektowała
Wzeszła w 100%.
Piękne liliowce (te ze zdjęć ubiegłorocznych)

Już odpowiedzieli inni, jakie masz NN, czyli kopytnik i bodziszek (dodam, że wielkopłatkowy). Przyglądam się też z ciekawością Twojej psiance, bo mam podobną, ale jak Iza podała nazwę, to się wyjaśniło - moja to psianka rantonnetii. Cieszę się, bo udało mi się ją ukorzenić z badylków po wiosennym cięciu

Piękne liliowce (te ze zdjęć ubiegłorocznych)

Halinko super masz gniazda. Podglądaj jakie będą ptaszki i koniecznie opowiedz.
grazka_j - moje wątki
Pozdrawiam serdecznie. Grażyna
Pozdrawiam serdecznie. Grażyna
- Olusia
- Od: 23 gru 2007, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Halinko spieszę donieść , że przed chwilą był kurier i zostawił przesyłkę.
Teraz mi brak słów żeby wyrazić co czuję
Cieszę się z takiej ilości roślinek. Wykosztowałaś się
Ja to odrobię osobiście , może jeszcze w tym roku
Roślinki w bardzo dobrym stanie , zapakowane i opisane tak profesjonalnie.
DZIĘKUJĘ

Teraz mi brak słów żeby wyrazić co czuję

Cieszę się z takiej ilości roślinek. Wykosztowałaś się

Ja to odrobię osobiście , może jeszcze w tym roku

Roślinki w bardzo dobrym stanie , zapakowane i opisane tak profesjonalnie.
DZIĘKUJĘ

- HalinaK
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
Kochani, ślicznie dziękuję za pamięć
Wpadłam tu tylko dzisiaj na sekundkę, zaległości na Forum nadrobię w niedziele.
U mnie wszystko w porządku tylko czasu brakuje
Zdjęcia z mojego ogrodu dodam w niedzielę, a dzisiaj tylko kalendarz biodynamiczny na następny tydzień

Księżyc w najbliższym tygodniu ubywa do nowiu 22-go czerwca i potem przybywa.
Duże rysunki łopatek i liścia wskazują iż mamy przed sobą kwadrę uprawy i liścia. Według ekologicznego poradnika księżycowego dni oznaczone łopatką, będą najlepsze do wykonywania prac pielęgnacyjnych w ogrodach, uprawy gleby, nawożenia.
Do 24-go czerwca będzie najlepszy czas do wykonywania prac pielęgnacyjnych w ogrodach, usuwania pędów dziczek i nadmiaru kwiatów oraz zawiązków, poza tym ściółkowania i przerywania roślin, nawożenia gnojówkami roślinnymi, zwalczania chwastów oraz chorób. Warto również w tym okresie wykonywać opryski naturalnymi preparatami przeciw szkodnikom m.in. mszycom.
Dojrzewają już coraz liczniej owoce i warzywa najlepiej przystąpić do pierwszych większych ich zbiorów jednak po 24 czerwca. Według ekologicznego poradnika księżycowego wtedy też najlepiej wykonywać domowe przetwory, soki, wina, susze, octy. Takie same zalecenia odnoszą się również do zbioru warzyw liściowych i owocujących nad ziemią.
Siewy, sadzenie roślin liściowych oraz siewy roślin na zielone nawożenie np. facelii, łubinu i gorczycy, także siewy poplonów na zbiór jesienny wykonujemy najlepiej po 24-tym czerwca. Od tego dnia sadzimy, siejemy również kwiaty dwuletnie, ukorzeniamy sadzonki bylin, również krzewów ozdobnych np. róż oraz ziół m. in. lawendy, melisy, szałwi.
Nie wykonywać siewów i nasadzeń 22-go i 23-go czerwca.
Dwa nadchodzące dni do 21-go czerwca będą bardzo korzystne do wykonywania prac pielęgnacyjnych w pasiekach
http://ww6.tvp.pl/4915,20090604911056.strona
Życzę miłego weekendu

Wpadłam tu tylko dzisiaj na sekundkę, zaległości na Forum nadrobię w niedziele.
U mnie wszystko w porządku tylko czasu brakuje

Zdjęcia z mojego ogrodu dodam w niedzielę, a dzisiaj tylko kalendarz biodynamiczny na następny tydzień

Księżyc w najbliższym tygodniu ubywa do nowiu 22-go czerwca i potem przybywa.
Duże rysunki łopatek i liścia wskazują iż mamy przed sobą kwadrę uprawy i liścia. Według ekologicznego poradnika księżycowego dni oznaczone łopatką, będą najlepsze do wykonywania prac pielęgnacyjnych w ogrodach, uprawy gleby, nawożenia.
Do 24-go czerwca będzie najlepszy czas do wykonywania prac pielęgnacyjnych w ogrodach, usuwania pędów dziczek i nadmiaru kwiatów oraz zawiązków, poza tym ściółkowania i przerywania roślin, nawożenia gnojówkami roślinnymi, zwalczania chwastów oraz chorób. Warto również w tym okresie wykonywać opryski naturalnymi preparatami przeciw szkodnikom m.in. mszycom.
Dojrzewają już coraz liczniej owoce i warzywa najlepiej przystąpić do pierwszych większych ich zbiorów jednak po 24 czerwca. Według ekologicznego poradnika księżycowego wtedy też najlepiej wykonywać domowe przetwory, soki, wina, susze, octy. Takie same zalecenia odnoszą się również do zbioru warzyw liściowych i owocujących nad ziemią.
Siewy, sadzenie roślin liściowych oraz siewy roślin na zielone nawożenie np. facelii, łubinu i gorczycy, także siewy poplonów na zbiór jesienny wykonujemy najlepiej po 24-tym czerwca. Od tego dnia sadzimy, siejemy również kwiaty dwuletnie, ukorzeniamy sadzonki bylin, również krzewów ozdobnych np. róż oraz ziół m. in. lawendy, melisy, szałwi.
Nie wykonywać siewów i nasadzeń 22-go i 23-go czerwca.
Dwa nadchodzące dni do 21-go czerwca będą bardzo korzystne do wykonywania prac pielęgnacyjnych w pasiekach
http://ww6.tvp.pl/4915,20090604911056.strona
Życzę miłego weekendu

-
- 100p
- Od: 21 cze 2009, o 17:02
- HalinaK
Wiolu, jak miło, że dołączyłaś do naszego Forum, ogromnie się cieszę ;:54
Nooo, to dodam zdjęcia z mojego ogrodu zaczynając od roślinek otrzymanych od Ciebie Wiolu
Coś ślicznego, dwa tygodnie temu przywiezionego z Twojego ogrodu
Goździki też od Ciebie
Zdjęcie zrobione dzisiaj ... cały czas leje deszcz

I tawułka od Wioli

Pełnik od Danusi S.

Poziomki

Trzykrotka biała

Jakaś róża kremowa ;-)

Jakaś róża różowa

Piwonia bordowa późna

Piwonia biała

Piwonia różowa

Krzewuszka

Żarnowiec żółty ostrzyżony ... zastanawiam się, czy mu jeszcze główni nie zaokrąglić

Coś

i kawałek ogrodu ;-)

Nooo, to dodam zdjęcia z mojego ogrodu zaczynając od roślinek otrzymanych od Ciebie Wiolu

Coś ślicznego, dwa tygodnie temu przywiezionego z Twojego ogrodu

Goździki też od Ciebie

Zdjęcie zrobione dzisiaj ... cały czas leje deszcz

I tawułka od Wioli

Pełnik od Danusi S.

Poziomki

Trzykrotka biała

Jakaś róża kremowa ;-)

Jakaś róża różowa

Piwonia bordowa późna

Piwonia biała

Piwonia różowa

Krzewuszka

Żarnowiec żółty ostrzyżony ... zastanawiam się, czy mu jeszcze główni nie zaokrąglić

Coś

i kawałek ogrodu ;-)

- HalinaK
Olu, cieszę się że paczuszka dotarła i mam nadzieję, że roślinki będą cieszyły Twoje oczy 
Ślicznie dziękuję za identyfikację roślinek
Jacku, na psiankę koralową oczywiście reflektuję
a badylki złotokapu dołączę do paczuszki, nooo i jak chcesz to liliowce "te ze zdjęć ubiegłorocznych" też mogę wysłać 
Danusiu Kochana, cieszynianka od Ciebie rośnie pod sosną, ogrodzona patyczkami bambusa, a ja trzęsę się nad nią, żeby się jej nic nie stało. Mam nadzieję, że nie jest przysmakiem nornic.
Danusiu, cieszę się, że do mnie zaglądasz, mam nadzieję, że jakaś roślinka Cię zainteresuje i będę mogła się zrewanżować
Cynthia, żarnowce są bardzo ładne, tylko trochę za dużo miejsca zajmują - strasznie się rozrastają

Ślicznie dziękuję za identyfikację roślinek

Jacku, na psiankę koralową oczywiście reflektuję

Danusiu Kochana, cieszynianka od Ciebie rośnie pod sosną, ogrodzona patyczkami bambusa, a ja trzęsę się nad nią, żeby się jej nic nie stało. Mam nadzieję, że nie jest przysmakiem nornic.
Danusiu, cieszę się, że do mnie zaglądasz, mam nadzieję, że jakaś roślinka Cię zainteresuje i będę mogła się zrewanżować

Cynthia, żarnowce są bardzo ładne, tylko trochę za dużo miejsca zajmują - strasznie się rozrastają