Trawy w pytaniach i odpowiedziach

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Trawy w pytaniach i odpowiedziach

Post »

Wygląda mi ta trawka na turzycę sztywną (Carex elata 'Aurea'), ale nie jestem pewna.
fogrod
200p
200p
Od: 16 cze 2011, o 02:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Selli7 dziękuję za odpowiedź. Rzeczywiście podobna, ale w międzyczasie wyczytałem na innej stronie ze zdjęciami tego samego ogrodu, że ta roślina to molinia, Nigdy nie miałem jej w swoim ogrodzie więc nie wiem czy ten żywy kolor to cecha jakiejś konkretnej odmiany czy może wszystkie molinie tak mają na wiosnę.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To nie jest zdjęcie wiosenne.Szałwia kwitnie latem, a widać też wyrośnięte już kwiatostany rozchodnika okazałego kwitnącego pod koniec lata.
fogrod
200p
200p
Od: 16 cze 2011, o 02:49

Post »

selli7 tam obok jest podpisane, ze zdjęcie zrobiono 23 maja. I to by się zgadzało, bo u mnie szałwia kwitnie od końca maja przez czerwiec a rozchodnik Matrona formuje baldaszki już na początku czerwca (mimo iż kwitnie znacznie później). Edytowałem wcześniejszy post, bo to jednak inny ogród niż myślałem, choć to samo zestawienie i też projekt Pieta Oudolfa. Nazywa się Potters Fields Park

No ale wracając do tematu nadal szukam informacji co to za molinia, bo chciałbym skopiować podobne zestawienie u siebie :)
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obejrzałam zdjęcia z tego ogrodu i masz rację, możliwe jest, że tak tam wygląda pod koniec maja.Cieplejsza strefa klimatyczna ma tu niebagatelne znaczenie. Rośliny w nieco innym tempie się rozwijają, u nas czasem trudno skopiować konkretną kompozycję, ale akurat to połączenie też powinno u nas się udać.
Molinia, nie wiem jaka mogłaby to być :roll:
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Obrazek Obrazek Mam takie trawki i to nie są wcale kolory jesienne. Ta czerwona chyba już zimowała [w innym miejscu i głowy nie dam :? ] i to nie jest 'red baron'. Pomarańczowa jest nowa na pewno no i mam nadzieję że mi powiecie jak się nazywają i oczywiście że super zimują... ;:3
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:oops: :oops: :oops:
najpierw posadziłam(okazja była to nabyłam...)a teraz sie martwie czy te trawki przezimują i nadają się na słoneczne miejsca?czy ich nie uśmiercę ;:223
próbowałam je znaleźć ale na zdjęciu tak trudno amatorowi rozpoznać co to tak naprawdę jest...zauroczyły mnie a teraz zamartwiają :oops: POMOY
nie są wysokie(jak na razie) czy je okrywać?nie będę zaśmiecać zdjęciami :
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... cb079.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 4cb19.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 75c57.html
ta jest malutka i prześlicznie pstrego ubarwienia http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 485b1.html
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:180 ;:180 ;:180 Hegemon poczytałam co nieco..i jestem zadowolona :heja
a może znasz też taką trawkę? http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b8b ... 5aefc.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0f0 ... 6492f.html
jest wyższa i zimuje bo to od sąsiadki"amerykanka" tak ją nazwała i ma ją kilka lat tylko powoli się rozrasta, jest śliczna sztywne listki z białym rysunkiem środkiem a zimą skręcają jej się uroczo opadajace kłoski...u mnie rośnie na słoneczku...to dobrze???
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek a może tu mi pomożecie :roll:
Ta trawa po lewej stronie jest taka zaschnięta na końcach przez całe lato. Może to jakaś 'szuwarowa' i ma za sucho? inne obok rosną bez zarzutu. Maja miejsce dość ciniste.
w sezonie była ogolona na zero.
Awatar użytkownika
Mariusz_S
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lut 2008, o 01:12
Kontakt:

Post »

hegemon pisze:2. jakaś Carex comans, być może Greyassina
2. nie sądze aby była to Carex comans. Za wysoka.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hegemon pisze:Miskant. Mi się kojarzy z Morning Light (liść ma białe marginesy), ale nie wiem, czy to jedyny miskant z taką cechą.
;:180 tego już jestem pewna ;:132 przekonało mnie do końca zdjęcie z jesieni z powykręcanymi listkami...kwiatów jeszcze na nim nie widziałam ;:65 ale i tak jest śliczniusi
dziękuję panom Mariusz_Surowinski i hegemon - zanotowane w kajeciku
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

ja mam taki małe zapytanko : wysiałem sobie w ramach eksperymentu sporo kostrzewy sinej , ale do kuwetki , bardzo ładnie sobie rośnie póki co na balkonie - i tutaj mam dylemat czy mogę ją zostawić i przechować w domu aby wiosną była sporej wielkości ?
jako że mam jeszcze pozostałe nasiona więc jeśli padnie to wysieje jeszcze wiosną ...

a ! i jeszcze jedno : ta która wysiała się bezpośrednio do ziemi i rośnie w słońcu ma kolor siny - natomiast ta w cieniu i w kuwetkach ma zielony ....mam nadzieje że się to zmieni ;:224
Awatar użytkownika
Mariusz_S
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lut 2008, o 01:12
Kontakt:

Post »

Kostrzewę możesz zostawić w kuwecie i w pomieszczeniu i na zewnątrz. Kolorystyka w dużym stopniu zależy od ilości światła, więc może się zmienić, Niemniej z siewu możesz uzyskać rośliny o różnej kolorystyce, także zielone.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

izaziem pisze:Obrazek a może tu mi pomożecie :roll:
Ta trawa po lewej stronie jest taka zaschnięta na końcach przez całe lato. Może to jakaś 'szuwarowa' i ma za sucho? inne obok rosną bez zarzutu. Maja miejsce dość ciniste.
w sezonie była ogolona na zero.
Trawa z zaschniętymi końcówkami to zapewne jakaś turzyca i ma za sucho.Podobnie na drugim planie Turzyca muskegońska też ma za suche stanowisko.U mnie na wilgotnym stanowisku jest jeszcze o tej porze w znacznym stopniu zielona.
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ta muskegońska rosła całkiem ładnie ale teraz to już barwy jesienne ale z tej pierwszej to chyba zrezygnuję. Wilgotnych miejsc brak.
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”