Liliowce-Hemerocallis cz.II

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
piku
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 lip 2007, o 13:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Już lecę, na hasło liliowce nie ma dla mnie hamulców :wink:
pozdrawiam Wiesia :wit
ogród / siedlisko / sukulenty / inne roślinki
Awatar użytkownika
malina999
50p
50p
Od: 29 cze 2008, o 18:32
Kontakt:

Post »

raistand pisze:Pierwszy raz zakwitł posadzony w tym roku Awesome Blossom :?:
Obrazek
Andrzeju, sprawdź proszę czy ten kwiatek nie zrobił się podobny do nazwy "Daring Deception"...?
Pozdrawiam - Halina
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

Graszka 2 pisze:bobi
dziękuję. Myślę , że to czyste szaleństwo posiadać te kwiaty w tylu kolorach, kształtach i wielkościach. Mieć możliwość zrobienia różnorodnych aranżacji, gdy kępy rozrosną się
Tworzyć i cieszyć się tym co wychodzi samo i co uda się nam wydumać i zestawić pięknie.
;:1 ;:1 ;:1 Oj tak! Oj tak!
Po pierwsze, wyszarpuję mężowi, co rusz kawałek trawnika ;:32 Po drugie, za jakiś czas znikną z mojego ogródka niektóre "brzydkie" :wink: byliny, robiąc miejsce liliowcom ;:23

... otwierają kwiaty na jeden dzień, lecz kilkuletnia karpa prezentuje taki ;:80 widok przez około dwa tygodnie ...

Obrazek

Obrazek

To jest odmiana stereńka, a widoki zapierające dech w piersiach dadzą te współcześniejsze odmiany ... Andrzej dał nam kilka próbek :D
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
Graszka 2
500p
500p
Od: 14 mar 2008, o 19:16

Post »

Sześć lat temu , pamietam poniewaz był to rok , gdy kupiliśmy psa, byliśmy u znajomych na działce. Bardzo piękne ogrody działkowe w zalesionym terenie do których wiodła uliczka z domkami jednorodzinnymi ze spadzistymi dachami.
Zachciało mi się w pewnej chwili poogladać inne działki. Dzień był słoneczny a ja wędrując ścieżynkami ogrodowymi znalazłam się w ciemnej części nagle. Drzewa owocowe rozrosły się i korony prawie zasłoniły niebo.Zrobiło się z jakoś dzikawo.Nigdzie nikogo nie bylo.
Nagle stanęłam jak wryta. Przed ogrodzeniem działki , czyli prawie na ścieżce rosły kwiaty. Cudowna kępa trawy a nad nią mnóstwo kwiatów w kolorze Charles Austin. Wszystkie otwarte. Nie wiedziałam czy to sen czy jawa, takie to było piękne. Kępa taka zgrabna , wysokość gdzieś do kolan i wysokość jej jak gdyby równała się szerokości. Kwiaty o takim kształcie widziałam po raz pierwszy
Domyśliłam się, że to liliowiec i zdumiałam , że takie już u nas są i że mogą rosnąć w cieniu.
Do dzisiaj mam przed oczami tamten widok i pamiętam czarowność chwili.
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p

Post »

Graszka 2 pisze:Cudowna kępa trawy a nad nią mnóstwo kwiatów w kolorze Charles Austin. Wszystkie otwarte. Nie wiedziałam czy to sen czy jawa, takie to było piękne. Kępa taka zgrabna , wysokość gdzieś do kolan i wysokość jej jak gdyby równała się szerokości. Kwiaty o takim kształcie widziałam po raz pierwszy ...
Obrazek
Charles Austin

Graszko, może zobaczyłaś kępę Kwanso?
Obrazek
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
ulina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2007, o 20:31

Post »

A takie rosną liliowce u mnie na rabatce:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Halina
Awatar użytkownika
ulina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2007, o 20:31

Post »

I jeszcze taki
Obrazek
Pozdrawiam, Halina
Awatar użytkownika
cattleya
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2007, o 13:19

Post »

Pokazujecie śliczności jednego dnia. Moje są młodziutkie i jeszcze muszę poczekać na burzę kwiatów.
Pozdrawiam
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2007, o 20:28

Post »

malina999 pisze:
raistand pisze:Pierwszy raz zakwitł posadzony w tym roku Awesome Blossom :?:
Obrazek
Andrzeju, sprawdź proszę czy ten kwiatek nie zrobił się podobny do nazwy "Daring Deception"...?

Nie bardzo. Ten mój Awesome nie ma żadnej obwódki.

Jak tak sobie porównuję Awesome Blossom, Orchid Candy, Royal Braid to mam czasem wrażenie że to siewki z jednego nasiennika albo jakiś efekt in vitro
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

[quote="Graszka 2"]

a malutki nie miał szans zmieścić się w bukieciku, wypadał.

quote]

Graszka 2- ten Twój malutki to odmiana ,Eenie Allegro'. Do kompletu są jeszcze ,Eenie Weenie i Eenie Fanfare'
Awatar użytkownika
Graszka 2
500p
500p
Od: 14 mar 2008, o 19:16

Post »

śnieżka

tak to on, ale trafiłaś idealnie.Dziękuję bardzo. Tu jest dobre zdjęcie.
http://www.easytogrowbulbs.com/index.as ... ProdID=655

I tak wyglada.Tyle tylko, że zmienia sobie tonację co trochę jest widoczne na tych zdjęciach
http://davesgarden.com/guides/pf/showimage/51072/
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Liliowce często zmieniają odcienie kwiatów, zależy to od temperatury nocy i dnia. Czasami pora dnia ma nawet wpływ na barwę, dlatego przy identyfikacji odmiany niezbędnych jest kilka zdjęć kwiatów, a nie jedno.
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p

Post »

Obrazek

Taką ładną sadzonkę kupiłam w centrum ogrodniczym "Twój ogród", w Suchym Lesie k/Poznania. Miała dwa pędy kwiatowe, lecz już bez pąków, a zawieszkę z nazwą odmiany, zamotaną na jednym z pędów, więc jest duża szansa, że kupiłam odmianę z zawieszki :)
Były jeszcze kwitnące, więc pewność, że zgodne z odmianą: Chicago Knobby, Elaine Strutt, Edge Darkness, Kwanso
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p

Post »

Bandyta :evil: przyłapany na gorącym uczynku ...

Obrazek

... ładny kawałek już zjadł ;:161
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu, gratuluję takiego udanego zakupu- mam nadzieję, że to faktycznie to, co chciałaś. Będę wyczekiwać na fotki kwitnącego. A to zdjęcie z podżeraczem jest super.
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”