PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - 2 cz.

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 cze 2008, o 17:39

Re: Nasi sprzymierzeńcy - ptaki... - 3 cz.

Post »

Witam Serdecznie :)
Jakubie dziękuję bardzo :lol:
*markonix piękne zdjęcia :shock: zazdroszczę taki łowów z aparatem :oops:
*Geniu masz rację one też chcą przeżyć zimę .
A nas odwiedził taki gość :)

Obrazek
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ładnie zabrzmiało: "Zauważyłem ciszę w pobliżu karmnika" Markonixa. Ale też goście przedniej marki: krogulec i szczególnie sowa uszata.
Tutaj trzeba dodać, że ptaki szponiaste wcale się nie mają lepiej przy takich mrozach od mniejszych skrzydlatych braci, niedrapieżników. Szczególnie sowy, kiedy myszy zagrzebane w swoich norkach śpią i prawie wcale nie wychylają się na zewnątrz. Ornitolodzy namawiają nawet do wykładania mięsa dla szponiastych, co też nie jest ani proste ani łatwe.
Jeśli ktoś ma ochotę zabawić się w rozszyfrowywanie "drapoli" niech zajrzy do bliźniaczego wątku o karmnikach.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ten gość a właściwie gościówa to samiczka kosa (też z drozdowatych).
U mnie też przepadają za jabłkami :D
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam okazję dokarmiać i takie ptaszki. :D

Obrazek

tym
Obrazek

Bardzo lubią kapustę pekińską szczególnie czarne kaczusie. :wink:
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27

Post »

Huraaaa!!!! Widziałam u mnie gila, ostatni raz miałam tą przyjemność jako dziecko, 30 lat temu. Może uda mi się zrobić zdjęcie.
A teraz coś przygnębiającego. Nikt w pobliżu nie dokarmia ptaków... a niektórzy sąsiedzi mają mnie wręcz za niegroźnie szurniętą, bo kilka razy dziennie uzupełniam karmniki i pytam czy budy psom ocieplili.
Kasia
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2008, o 23:16
Kontakt:

Post »

... do mnie przyleciało To-to:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czy ktoś wie jaka to sowa dowiedziła mój Magiczny Ogród o 10 rano ?
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 cze 2008, o 17:39

Post »

Witam serdecznie :wit
* Ewa ale Ci zazdroszczę takiego gościa :oops:
*ganio4 ja tez bym się cieszyła gdybym zobaczyła Gila , u nas też jest ich bardzo mało , w tamtym roku widziałam , ale w tym roku jeszcze nie :(
* Eluś niezła ta surówka która przygotowałaś ;:196
*Asiu Pan Kos tez przylatuje , dziś byli razem :)

Teraz zostawiam takie ptaszki :lol:
To moje pieski jak tylko przychodzi sezon dokarmiania ptaszków i wyczują słoninkę , to co dziennie robią obchód w nadziei ,że jakaś słoninka spadła :wink:
Dziś zostało zakupione następne 10 kg mieszanki dla ptaszków i zimowych oraz 5 kg słonecznika , więc na jakiś czas starczy.

Obrazek

Obrazek

Na tym zdjęciu dokarmiam jaskółkę malutką , czasami muszę im pomóc dorosnąć , bo rodzice wyrzucą z gniazda, oczywiście ciastem nie dokarmiam :wink:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

Ale też goście przedniej marki: krogulec i szczególnie sowa uszata one też muszą coś przekąsić od czasu do czasu . po tym jak w dosyć drastyczny sposób przyciąłem jabłoń maluczkie nie za bardzo mają się gdzie chować :( chociaż widzę że znalazły i na to sposób bo siedzą w sośnie
Grzdyl

Post »

ganio4 pisze:Nikt w pobliżu nie dokarmia ptaków... a niektórzy sąsiedzi mają mnie wręcz za niegroźnie szurniętą
Więc Twoja sytuacja jest kontrastem mojej.:D
Mam tak dużą konkurencję, że widuję w swoim balkonowym karmniku jedynie sikorki "kradnące" większe kawałki orzechów włoskich, trochę słonecznika, dziobną od niechcenia słoninki i na nic innego nie zwracają nawet uwagi. Stałym gościem jest też rudzik, gustujący jedynie w orzechach. Inne ptasie bractwo (wróble, kosy, turkawki) przesiaduje w pobliskich krzakach i na mój karmnik nawet nie spojrzy, mimo iż wiele w nim różności.
Mam dobudowany zewnętrzny zadaszony balkon, na którym wróble urządziły sobie sypialnię. Pal ich licho, niech sobie drzemią na zdrowie, ale za potrzebą mogłyby wylatywać choćby w te krzaki. Myślałem o jakimś WC dla nich, ale czy to tatałajstwo nauczysz porządku?

Byłem mocno zdziwiony brakiem u mnie srok, które na pobliski drzewie mają gniazdo i latem często je widuję. Okazało się jednak, że całe ich stado przesiaduje na drugim końcu miasta, pod lasem. Biegnie tam źle zabezpieczona rura CO, więc śniegu tam jak na lekarstwo a na ziemi nigdy nie brakuje wciąż dosypywanych przysmaków, no i towarzystwo tam różnorodniejsze.

Co za ludzie tu mieszkają, że w tak perfidny sposób nie pozwalają mi obserwować z fotela obżerających się za moim oknem ptaków. :twisted:
Kaja
500p
500p
Od: 29 sie 2006, o 20:40

Post »

Ptaki przylatują do tego karmnika,który wcześniej był wystawiony.
Sąsiedzi,którzy mieszkają piętro niżej wysypują to samo co ja,ale wywiesili karmnik dopiero wówczas gdy zrobiło się zimno.
Wszystkie ptaki przylatują do mnie,a do ich karmnika zaglądają sporadycznie.
Mam pytanie do Elizabetki. W misce z surówką dla ptaków są także pory?Ja dotychczas dawałam tylko marchewkę,ale teraz dam też inne warzywa.
Gdzieś przeczytałam,że te śliczne czarne kaczusie łyski są spokrewnione z żurawiami,a nie z kaczkami,chociaż są takie podobne do kaczek.
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2009, o 09:56
Kontakt:

Post »

A jak to jest z płatkami kukurydzianymi? Bo niby coś znika, ale sikorki zazwyczaj widzę odlatują z orzechami... nigdy ich na jedzeniu płatków nie przyłapałem. Za to jak są płatki, często widzę bodajże kosa. Czy to on wyjada płatki?

Przepraszam za fatalną jakość zdjęcia, ale to moim starym aparatem, robione na zbliżeniu zza biurka, gdzie siedzę i mam widok na okno z jadłodajnią parapetową :wink:
co to? :

Obrazek
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja dla wron i srok kroje słonine w małe kawałeczki. Oj przysmak dla nich w zimie to jest, że ho, ho!!!
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Powiedziałbym że wygląda mi to na szpaka. :wink:
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2009, o 09:56
Kontakt:

Post »

To cicho-sza :!: bo jak się właściciele czereśni w okolicy dowiedzą, że szpaki dokarmiam, to mnie na taczkach wywiozą :wink: No ale to też stworzenie chce żyć...
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Ależ nie.... szpaki odleciały .......

To samiczka kosa.... ;:138
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”