Oto moje Storczyki

ODPOWIEDZ
Orchideomaniak
500p
500p
Od: 19 sie 2008, o 21:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Obrazek

To jest Cambria Nelly Isler która dostałem od Cioci jakiś czas temu do odratowania, sporo się naczytałem o jej uprawie, ale prosiłbym o jakies rady od was z własnego doświadczenia, jak najlepiej o nią dbać? Byłbym wdzięczny za odpowiedzi :) Może Jovanka coś poradzi :) Ta Cambria ma harmionijki na liściach, taką ją dostałem :(
bogumila
1000p
1000p
Od: 17 cze 2008, o 19:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dawidzie moje oncidium też wypuszcza takie harmonijki na liściach , ja przypuszczam , że to z powodu przesuszenia .

Bogumiła
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

Też tak myślę, bo z tego co mi wiadomo to ciocia rzadko ją podlewała. Tylko jak o nią teraz dbać? podlewam raz na tydzień ;)
pepe
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 sie 2008, o 09:59

Post »

Dawid - harmonijki na liściach hybryd z domieszką rodzaju Miltonia spowodowane są niewłaściwą gospodarką wodną - zarówno zbyt wysoką jak i zbyt niską wilgotnością. Trudno ich uniknąć w uprawie parapetowej :( Musisz po prostu eksperymentować i sam znaleźć złoty środek - Twój złoty środek, dostosowany do warunków, jakie masz...
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

Będę eksperymentował :) dzięki za informacje. Szkoda że ciocia ją zmarnowała :( ale będę ją ratował
a-nia251
50p
50p
Od: 14 lip 2008, o 09:21

Post »

Dawidzie, po 3 tygodniach przerwy zerkam na Twoje konto.
Piękny phalenopsis!
A muszę powiedzieć, że mój dotychczas śpiący wypuszcza nowy pęd. Dziś wieczorem będę kombinować bo już włączyłąm ogrzewanie i wilgotność spadnie na maksa.
Wczoraj dostałam białego phalenopsisa. A moje dendrobium zakwitło i kwitnie pięknie. Porobię zdjęcia i wstawię!
Pozdrawiam :D
Ania
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

Gratulacje nowego pedu Aniu, cieszę się że podoba Ci się mój Phalaenopsis :) i oczywiście czekam na fotorelacje twoich Storczyków
a-nia251
50p
50p

Post »

Witam:)
Wstawię zdjęcia i zobaczysz, że na debdrobium nowy pęd wyrósł ze starego psb. Muszę się trochę pobawić ze zdjęciami a dziś brak czasu:(, niestety...
Ale nadrobię zaległości na forum, obiecuję!!!
Ania
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

Aniu to super, będę czekał, a jestem cierpliwy :) fajnie że pedy też rosną na Dendrobium ze starych psb, ja mam 2 stare psb i jedna młodą, która jeszcze rośnie.

A nie wiesz czy na przykład Paphiopedilum tez czasem wypuszcza pędy ze starych rozet? Mi jak na razie wyrosły 2 pędy z nowych rozet i się nad tym zastanawiam :)
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Dawidzie, sabotki z każdej rozetki wypuszczają tylko jeden pęd kwiatowy.
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

Tak, czytałem o tym, ale o Dendrobium też pisali że pedy puszcza tylko z nowych psb :) a wyjątków jest kilka na tym forum, więc chciałem się upewnić. Dzięki Wando za odpowiedź :)
a-nia251
50p
50p

Post »

Dawid:)
Ja mam w domu tylko phalenopsisy i dendrobium więc nie mam doświadczenia z innymi kwiatami. Moje dendrobium wypuściło pęd ze starego psb :D . Może to wybryk natury, ale za to jaki miły!
Ania
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

ja sobie przypomniałam, że u mnie jedno D. phal (którego już nie mam) puściło kwiaty ze starej, przekwitniętej pseudobulwy (tylko 2, ale zawsze to już coś). tak to wyglądało:

Obrazek
Dendrobium phalaenopsis zwykle kwitnie gdy pseudobulwa osiąga dojrzałosć, ale czasami nie dochodzi do kwitnienia. u mnie zwykle pseudobulwa dojrzewa i już tak zostaje. tylko fioletowe u mnie kwitło. no cóż, nie mam warunków na Dendrobia. uprawiam je systemem ciągłym, obecnie stoją na stole pod oknem u mnie w pokoju, latem były w szklarni (tylko Dendrobia, Cattleye, Zygopetalum innych nie wynosiłam)

a Paphiopedilum to zawsze jest tak, że 1 pseudobulwa = 1 pęd.
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Dawidzie, piękna kolekcja ;:215
Co do 'Nelly Isler' .....ja bardzo się starałam, żeby jej nie przesuszyć ani nie przelać i niestety mimo szczerych chęci, harmonijki na nowych psb powstały. Bardzo bałam się przelania, więc domniemywam, że w moim przypadku powstały one wskutek nadmiernego przesuszenia. Aktualnie zastosowałam metodę podlewania- moczenia co 7 dni. Jak widziałeś na ostatnich moich zdjęciach , harmonijki nie przeszkodziły jej w wypuszczeniu dwóch pędów kwiatowych. Bądźmy więc dobrej myśli, że Twoja też powtórnie zakwitnie :lol:
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

Dziękuje wszystkim za informacje :) Guciu też tak podlewam jak ty :) czas pokaże co z nią będzie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”