Jodła koreańska - choroby i szkodniki

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
rafdro
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 cze 2020, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jodła koreańska - choroby i szkodniki

Post »

Witam, w ostatnich dniach zauważyłem na swojej jodle koreańskiej takie oto czarne robaczki. Wiecie może co to jest i czym to opryskać?

Pozdrawiam Rafał
Obrazek
novi61
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 lis 2019, o 09:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak myślę, u siebie jakimś środkiem z parafiną zlikwidowałem pare lat temu - 2 opryski/ wiosną i w sezonie
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam tą "małpę", już drugą w swoim ogrodzie. Poprzednia gięła się, kwękała, chorowała, aż uschła. Tę posadziłem zupełnie gdzie indziej i też kaprysi jak tylko może. Glebę mam bardzo żyzną, słońce, trawnik, wilgoć. A ona żółta, małe przyrosty, żywica z szyszek cieknie. A rok temu nawet mikoryzę dostała! Nawozy czasem zalecą, nawet zakwaszające. Czy ten gatunek tak ma, że u nas nie rośnie? Potem zrobię zdjęcia, ale może już komuś coś się nasunie.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

O tak to wygląda.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Co ciekawe, jak na dole gałąź po prawej jest chora, to po przeciwległej wygląda jak okaz zdrowia. O co kaman?
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
vYVYv
100p
100p
Od: 10 maja 2024, o 00:03

Post »

maryann pisze: 17 cze 2025, o 09:24Czy ten gatunek tak ma, że u nas nie rośnie?
U rodziców od lat jodła koreańska rośnie bezproblemowo. Była nawet po kilku latach rośnięcia w jednym miejscu przesadzona, bo zmieniła się koncepcja ogrodu i bez strat w igłach przeżyła przesadzenie.
Natomiast jednego lata prawie ją zabiły miodownice – oblazły pień tak że kory pod nimi nie było widać a spadź ciekła po pniu tak że można by ją do szklanki zbierać. Na szczęście to paskudztwo padło po oprysku igieł mospilanem do takiej wysokości do jakiej dało radę zrobić oprysk lancą z drabiny (pryskane były igły a nie same owady, bo wszystkich owadów nie szłoby sięgnąć).
Co ciekawe, tą jodłę regularnie oblatują osy. Nie wiem czego na niej szukają, nie widziałem na niej czegoś na co mogłyby polować.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”