Czereśnia - cięcie

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Slomo
100p
100p
Od: 10 sie 2020, o 13:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czereśnia - cięcie

Post »

Przecież ten obornik granulowany zje ci trawa a nie drzewko, jest za słaby. Usuń darń wokół drzewka ok 2m wokół, daj dolomitu i jakiegoś mocniejszego nawozu np azofoski.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak jak pisze Slomo, granulat obornika będzie zupełnie nieprzydatny, to kiepściutki nawóz. Najszybciej zadziała nawóz w płynie i dopiero jak zaczną nabrzmiewać pąki, ( nie wcześniej bo nawóz popłynie z deszczem w głąb gleby i drzewko tego nie wykorzysta). Np. może być azofoska w płynie, jest w handlu. Świetnie się sprawdza w przypadku gdy nie trzeba przegrzebywać z ziemią. Dawkowanie na opakowaniu. Nie myśl, że to się skończy na jednorazowym zasileniu, trzeba dopilnować. Nie wiem czy inne sypkie , nawozy pod drzewka łatwo się rozpuszczają. Można to ewentualnie zlać wodą. Jak to teraz z wodą jest to wszyscy wiedzą.
Miejsce po usuniętej darni przykryj jakąś ściółką, sieczką, słomą, skoszoną trawą. Ja bym przykryła nawet trocinami jak by co.
Pozdrawiam! Gienia.
mateo123
100p
100p
Od: 26 lut 2021, o 22:32

Post »

Będę chyba musiał zacząć nawozić sad regularnie albo zrobić reorganizację i pójść w najsilniejsze podkładki. Ojciec mi opowiada, że jak był dzieckiem to na tym terenie rosło kilka potężnych drzew owocowych bez żadnego nawożenia ale to jeszcze za niemca sadzone, także musiały to być najsilniejsze podkładki typu antonówka, ptasia, grusza polna i takie drzewa ze swoim systemem korzeniowym, może faktycznie zawsze sobie coś znajdą.
bociankrasna
200p
200p
Od: 25 mar 2013, o 14:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dlatego że silnie rosnące jakoś dawały radę na tych piaskach.
Dobrym sposobem na pobudzenie tej rosnącej oprócz azofoski jest obłożenie zwykłym obornikiem (najlepiej na jesieni i na wiosnę przekopać), ale w twoim przypadku nawet teraz i przekopać. Da to trochę materii organicznej plus trochę składników pokarmowych. Przy czym azofoskę bądź jarę mile też bym dał.
mateo123
100p
100p
Od: 26 lut 2021, o 22:32

Post »

Drzewo już przycięte. Na pewno na dniach dam nawóz i materii organicznej. Wydaje mi się, że problemem może być słaba gleba+ słabo rosnąca podkładka+ słabo rosnąca odmiana, brak cięcia odmładzającego i dlatego taki efekt.
Obrazek
PiotrekBe
200p
200p
Od: 21 lip 2009, o 09:17

Post »

Czy można ściąć przewodnik czereśni? Mam odmianę Vega na Colcie sadzona jakieś 15 lat temu. Wyrosła bardzo wysoka. Chciałbym ją skrócić aby był lepszy dostęp. Wydaje mi się że można to zrobić teraz na wiosnę. Oczywiście po cięciu zabezpieczę ranę.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja bym ścięła, może nie teraz ale w czasie zbioru owoców. Zrywałbyś czereśnie siedząc sobie na ławeczce :D .
Pozdrawiam! Gienia.
Rysie
100p
100p
Od: 24 wrz 2024, o 12:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak jest: przy zbiorze, latem.
Broń Boże by teraz :wink:
Najlepszy sposób to znaleźć konarek czy choćby gałąź jaką odchodzącą ostro do góry - by mogła grać rolę nowego wierzchołka - wtedy ciąć wprost nad nią ze skosem w przeciwną stronę. Jeśli nie ma to ciąć spory kawałek nad rozgałęzieniem konarów, tak ze 30-50 cm, zależy jak wielkie drzewo. Chodzi o to by nowe pędy jeszcze wyrosły z tego czopa. A jeśli nie wypuści to zawsze się poprawi później.
Oczywiście ciąć wstępnie jeszcze wyżej, a po zwaleniu wierzchołka docinać w ostatecznym miejscu. Bo łatwo na nich udrzeć korę.
O czym wolę wspomnieć z doświadczenia z obniżaniem z 12 m na 3... :wit
Ut sementem fecĕris, ita metes.
Awatar użytkownika
jimmy1991
50p
50p
Od: 17 sty 2017, o 14:04

Post »

Witajcie. Sąsiad na działce zaraz obok ma kilka drzewek owocowych porażonych rakiem bakteryjnym. Moja wiśnia niestety też zaczęła chorować i ja usunąłem. Niestety z drzewkami na posesji sąsiada nic nie zrobię. W tym roku posadziłem czereśnię i boję się, że po cięciu latem drzewko może zacząć chorować. Jak tego uniknąć, jeżeli w pobliżu jest siedlisko choroby ;:223
Jakub.
seebbek
200p
200p
Od: 26 wrz 2020, o 22:16

Post »

Szybko zabezpieczać rany po cięciu. Można też oprysk miedzianem.
Awatar użytkownika
Slomo
100p
100p
Od: 10 sie 2020, o 13:38

Post »

jimmy1991 pisze: 1 kwie 2025, o 23:19 Witajcie. Sąsiad na działce zaraz obok ma kilka drzewek owocowych porażonych rakiem bakteryjnym. Moja wiśnia niestety też zaczęła chorować i ja usunąłem. Niestety z drzewkami na posesji sąsiada nic nie zrobię. W tym roku posadziłem czereśnię i boję się, że po cięciu latem drzewko może zacząć chorować. Jak tego uniknąć, jeżeli w pobliżu jest siedlisko choroby ;:223
Namówić sąsiada do oczyszczenia drzewek z raka bakteryjnego i do zaczęcia odprysków wiosennych i jesiennych Miedzianem, zabezpieczenia ran po cięciu ran pastą z dodatkiem miedzianu. To tyle co możesz zrobić, przecież nie wytniesz komuś drzew na podwórku.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”