Mój ogród niepokazowy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród niepokazowy

Post »

Halinko u Ciebie wiosna, a u mnie dalej zimowo,widoczny tylko jeden ciemiernik przy chodniku ;:306
Przepięknie zakwitły ranniki i śnieżyce, ciemierniki też lada moment będą kwitły. ;:215 ;:215
Pozdrawiam cieplutko i miłej niedzieli ;:3 ;:79 ;:79
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Halinko pierwsze oznaki wiosny już są.Ja jeszcze na działce nie byłam,na pewno błoto po pas. ;:108
Pogoda paskudna,pochmurno i silnie wieje.
Pozdrawiam ciepło.
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witajcie :wit
U mnie dziś była niedziela pełna słońca, choć trochę się ochłodziło. Nie mogę usiedzieć w domu i co godzinę bym biegała po ogrodzie i wypatrywała czy coś nie urosło, lub nie zakwitło :;230

Właśnie wypatrzyłam najwcześniejsze krokusiki botaniczne, delikatne, jaśniutko liliowe.
Obrazek

Parę kwiatków pierwiosnka, ale to pewnie od jesieni siedziały pod liśćmi przykryte grubą warstwą śniegu. Choć jak się bliżej przyjrzeć, to widać jakieś pączki ;:65
Obrazek

Odkryłam różyczki rozchodnika okazałego
Obrazek

Ciemiernik jeszcze się nie otworzył :wink:
Obrazek

Halinko, z tą wiosną to lekka przesada, co najwyżej przedwiośnie :lol: U mnie też jeszcze śnieg w cieniu zalega, choć już niewiele. A na trawniku, jak nie kopce kreta, to place pleśni pośniegowej ;:223

Danusiu, przy takiej pogodzie jak piszesz, wcale się nie dziwię, że Cię nie ciągnie na działeczkę. Nie ma się co narażać na przeziębienie.

Dziękuję za miłe pozdrowienia i życzę Wam miłego tygodnia ze słońcem ;:168 ;:196
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Nie ma co,ale u Ciebie co raz bardziej wiosennie.
Wybrałam się dziś do miasta bez rękawic i normalnie zmarzłam w ręce.Na termometrze ledwo 4 stopnie.Na szczęście nie ma wiatru i nie pada.
Miłego dnia ze słoneczkiem. ;:3
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Halinko, możesz odtrąbić już wiosnę :) Pierwsze krokusy, ciemierniki, prymula i ranniki. Wcale się nie dziwię, że najchętniej biegałabyś co godzinę doglądać, co tam nowego się pokazało. To cudowne uczucie patrzeć jak wychodzą z ziemi pierwsze, wiosenne kwiaty :heja
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Jestem pod wrażeniem krokusów Twojej roboty ;:oj Wyglądają jak żywe!
Całkiem dużo masz już zwiastunów wiosny. Znacznie więcej niż ja :wink: Zapowiada się bujne kwitnienie ciemierników. Podziwiam Twój zapał do siewu. Ja wciąż kupuję nowe nasionka, ale jeszcze nic nie wysiałam :oops: Szczerze mówiąc zaskoczyła mnie ta kwitnąca pelargonia ;:138 Nigdy nie próbowałam przechowywać pelargonii, bo nie bardzo lubię ich zapach. Jak rosną w skrzynkach na balkonie to mi tak nie przeszkadza. Tofik chyba lubi wygrzewać się na słonecznym parapecie? :D
Też mam sporo kwiatów doniczkowych. Całe parapety zastawione i nie mam miejsca na wysiewy ;:224
Bardzo mi się podoba ta bladoróżowa prymulka o ciemnych liściach. Ma piękny kolor.
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lis 2020, o 09:27

Post »

Halinko :wit Przepiękne zwiastuny wiosny ,u mnie bedzie ok 2 tygodnie pózniej ,zawsze tak jest ,ale już zauważyłam np wychodzące przebisniegi i tulipanki.
Przepiękne Twoje ciemierniki super ,u mnie biedne spod zasp dopiero się uwolniły ,oby było sloneczko ,już było teraz wczoraj i przed wczoraj dzisiaj dopiero teraz od rana zagląda nieśmiało .
Oby do pełnej wiosny .Wszyscy czekamy :D
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Halinko cudne zdjęcia ubiegłorocznej i aktualnej wiosny. ;:oj Tak czekamy na te maluchy cebulowe, że każdy kwiatek cieszy i mobilizuje do biegania po ogrodzie.
Ciemiernikom kilka ciepłych dni wystarczy i będą cieszyć kwiatami. Różowy pięknie zapączkowany. ;:65
Pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit Dziś od rana słoneczko pięknie świeciło i grzało ;:3 Przyjemnie było wyjść do ogrodu z sekatorem, nożycami i grabiami. Udało mi się trochę uporządkować rabaty, pościnać resztę zeschłych badyli, obcięłam macierzankę, posprzątałam fruwające kwiatostany hortensji ;:306 rozgrabiłam krecie kopce i najważniejsze - obcięłam moje trzy krzaczki winorośli ;:138 Zawsze robię to na czuja - nie mam pojęcia czy dobrze ;:7 No i oczywiście posprawdzałam co nowego zakwitło :lol:

Obrazek
Leszczyna zaczęła spać pyłkiem

Obrazek
Na rannikach praca wre

Obrazek
Na krokusach też

Obrazek
Wypatrzyłam pierwszego szafirka Muscari azureum

Obrazek
Kolejne krokusiki lada chwila zakwitną

Danusiu przykro, że taką masz nieprzyjazną pogodę, miejmy nadzieję, że to się wkrótce zmieni i także do Ciebie zawita prawdziwa wiosna. Życzę Ci tego serdecznie ;:168

Dorotko, miejmy nadzieję, że za chwilkę już wszyscy będziemy się cieszyć wiosną :tan

Izo, dziękuję, czasem tak mnie nachodzi, żeby coś zrobić nowego, tzn. coś, czego nigdy nie robiłam :wink:
Pelargonie zawsze zimują u mnie w piwnicy a ta miała jesienią dużo pączków i to sprawiło, że trafiła na salony :;230 Moje doniczkowce w większości nie zmieściłyby się na parapecie, stoją na podłodze lub komodzie. Zapał do siewu to ja może i mam, ale rezultaty nie bardzo. Ostnica jak wykiełkowała tak stoi ;:174 , pierwiosnki siałam dwa razy z instrukcją Lucynki i nic ;:185 ani jeden się nie pokazał ;:145
Zobaczymy, jak się prymulka trochę rozrośnie, to przy okazji pojedzie do Ciebie ;:108

Bogusiu, wiosna i do Ciebie zawita, nie ma wyjścia ;:306 Najważniejsze, żeby nie było anomalii pogodowych, późnych przymrozków albo naglych skoków temperatury a po nich mocnych spadków. Ale na to już nie mamy żadnego wpływu ;:108

Soniu, dziękuję tak to już jest wiosną, że cieszy każdy kwiatuszek, każda trawka, a całkiem niedawno zachwycaliśmy się malowniczymi zimowymi widokami. Na ciemierniki czekam już bardzo ;:65

Życzę Wam spokojnej nocy, a jutro pięknego, słonecznego dnia ;:196 ;:168
Pozdrawiam, Halszka
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Halinko zgodnie z Twoimi życzeniami dzień zapowiada się ładny i słoneczny ;:3 Można by było coś porobić, chociażby przyciąć hortensje, ale ręce mi opadły.Kretowiska jeszcze sterczą i dalej ich przybywa, a koty sąsiedzkie jak potrzeba chodzą poza płotem ;:174 U mnie jeszcze śniegu sporo, ale to i dobrze , może ochroni piwonie przed mrozem.
Twoje wiosenne zwiastuny cudowne i ciągle ich przybywa ;:215
Pozdrawiam i miłego dnia ;:3 ;:79 ;:79
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:303 Witajcie :wit
Wczoraj było już późno i nie zdążyłam pokazać Wam mojej akcji z bugenvillą.
To moja druga roślina, pierwszą dostałam w prezencie, niestety nie potrafiłam jej przezimować i ją straciłam ;:14 Tak bardzo mi się podobała, że postanowiłam kupić sobie drugą. Mam ją trzeci rok. Kiedy na początku lutego zobaczyłam, że jej goły pęd zaczyna wypuszczać drobniutkie listeczki, nabrałam nadziei, że przeżyła i jeszcze w tym sezonie będę się cieszyć jej kwiatami. Jednak jej pokrój niezbyt mi się podobał - rósł jeden nierozgałęziony pęd.

Obrazek

Postanowiłam coś zrobić, najlepiej go skrócić. Tu na FO w wątku o bugenvillach wstawiłam zdjęcie z prośbą o poradę, ale nikt się nie odezwał. Szukałam też porad na Fb, w grupach ogrodniczych. W końcu zachęcona przez osoby uprawiające te piękne kwiaty pochodzące z krajow śródziemnomorskich, zaryzykowałam i ciachnęłam swoją jakieś 20 cm ;:108
Przy bliższym obejrzeniu stwierdziłam, że prawie z każdego oczka coś zielonego wyrasta.

Obrazek

Z odciętego pędu zrobiłam dwie sadzonki.

Obrazek

Trzymajcie kciuki, proszę ;:180

Muszę ją trochę zasilić, bo ma bledziutkie listki, może na razie biohumusem ;:7

Halinko, u mnie też sporo kretowisk, ale najbardzej mnie wkurzają te na rabatach, bo wywracają rosliny do góry korzeniami. Już im odpuściłam w trawniku, kopią a ja rozgarniam kopce i tak w kółko ;:306
Miłego dnia Kochana, uważaj na siebie ;:168 ;:167
Pozdrawiam, Halszka
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

Uwielbiam kolor Pseudomuscari azureum - ale bardzo szybko u Ciebie wyrósł :) u mnie jakieś tam listki ma :wink:
Bardzo fajny pomysł próby ukorzenienia bugenwilli w tych słoikach - wilgotność jest ważna przy ukorzenianiu :)
Ten botaniczny krokus to może być tommassinianus - on jest bardzo wczesny,kwitnie jako jeden z pierwszych :)
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Halszko
Zwiastuny wiosenne piękne.
Trzymam kciuki za sadzonki, oby wyrosły na wspaniałe roślinki.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Halszko, ależ u Ciebie już najprawdziwszą wiosnę widać! ;:138 ;:138
Krokusy, ranniki już nawet pszczółki wabią, a szafirek niebieszczy się nad szarym podłożem. ;:215
Aż chce się żyć! :tan
A ja siedzę w domu z chorą kotą i nie mam zielonego pojęcia, co tam na działce w trawie piszczy. ;:223 Wprawdzie M jest tam codziennie, ale on widzi tylko te kwiaty, które z daleka informują o swojej obecności. ;:7
Pozdrawiam cieplutko. ;:3 ;:196
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ale świetna ta konstrukcja do rozmnażania, wygląda jak w laboratorium.
Halszko, wielkie brawa dla siewek jeżówki (rudbekii?)! Moje dopiero w tej chwili zaczynają wschodzić na parapecie. Dotychczas stratyfikowałam zasiewy na dworzu.
Strasznie Ci zazdroszczę ciemierników, Mam jedną sztukę, która wysiała mi się kiedyś sama od rośliny matecznej. Teraz co roku wypatruję sieweczek wokół niej, bo wszyscy piszą, że ciemiernik tak łatwo się rozmnaża. Niestety nie dojrzałam nigdy ani jednej.
U ciebie wszystko rozwija się wcześniej niż u mnie. Kwitną krokusy, ciemierniki pokazują pączki, a w moim ogródku dopiero co zeszły śniegi i rośliny powoli prostują "kości".
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”