Kawon ( arbuz ) - część 1
-
- 10p - Początkujący
- Od: 18 kwie 2011, o 07:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kawon(arbuz)
czesc czytalem ze uprawiales arbuza odmiane bingo . ja zasialem 14 kwietnia w tunelu foliowym , przykryte folią i włókniną. temp w tunelu wynosi ok 35C gdy na dworze jest ok 20C. po ilu dniach zaczną rosnąć?
edit
suzana ile czasu trzeba czekać by nasiona wykiełkowały??
edit
suzana ile czasu trzeba czekać by nasiona wykiełkowały??
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Mnie skiełkowały (pierwsze nasionko) po 1 dniu, moczone na ligninie w ciepłym miejscu. Taki kiełek wsadzałam do doniczki.Tak do tygodnia kiełkowały pozostałe.
Mateusz, w dzień masz ciepło w tunelu ale co w nocy? Temperatura u mnie spada do 5 *C.
Czytalam, ze w temp. +15*C arbuzy już nie kiełkują.
Mateusz, w dzień masz ciepło w tunelu ale co w nocy? Temperatura u mnie spada do 5 *C.
-
- 100p
- Od: 30 mar 2008, o 19:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja też wysiałem arbuza, od razu do wielodoniczek, gdzieś w połowie marca. Na 20 nasionek wykiełkowały 2. Wszystkie nasionka wsadzając do ziemi układałem pionowo: mała dziurka w ziemi i nasionko do środka. Tydzień temu wygrzebałem stare nasionka z ziemi, nie były zgniłe. Ułożyłem je poziomo w ziemi i po paru dniach wykiełkowały prawie wszystkie. Dosiałem też kilka nowych, również kładąc je poziomo, na płask, w ziemi i wszystkie szybko wykiełkowały.
Czy ktoś miał podobne obserwacje? Może to zbieg okoliczności, ale pozioma orientacja nasion dała mi lepsze rezultaty niż pionowe wciskanie nasion do ziemi.
Czy ktoś miał podobne obserwacje? Może to zbieg okoliczności, ale pozioma orientacja nasion dała mi lepsze rezultaty niż pionowe wciskanie nasion do ziemi.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 18 kwie 2011, o 07:45
dzięki za odpowiedzsuzana pisze:Mnie skiełkowały (pierwsze nasionko) po 1 dniu, moczone na ligninie w ciepłym miejscu. Taki kiełek wsadzałam do doniczki.Tak do tygodnia kiełkowały pozostałe.

w razie czego położyłem na skrzynke z nimi folie, oraz dwie warswy włókniny może będzie im ciepło . jak myślicie zrobić coś jeszcze?
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
Ciekawe.
Ja zawsze kładę nasionka płasko ( poziomo ) i przysypuje ziemią. Moje arbuzy po nocnym namaczaniu wykiełkowały po trzech dniach. 

pozdrawiam, Anita
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
Ja też zawsze na płasko, nasionka z akcji wszystkie skiełkowały, teraz mam problem gdzie je wysadzić , jak poczytałam ile potrzebują przestrzeni to
, chyba od sąsiada wydzierżawię .

pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
- zelwi
- 500p
- Od: 27 cze 2007, o 09:50
Dzisiaj kupiłem 'Rosario F1'. W opakowaniu są tylko cztery nasiona. Każde posieję do osobnej doniczki, bo po dwa to było by marnotrawstwo... Namoczyłem je na ok. 12 godzin.
Tomek
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Zelwi ile kosztuje takie opakowanie 4szt. nasion?
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Zelwi, musisz trzymać w cieple, inaczej długo nie wschodzą.Najlepiej jakby całą dobę świeciło na glebę słoneczko. 
W opakowaniach od Legutko jest po 11 nasion Rosario.
Zdjęcia arbuzów, nie wybieram najładniejszych tylko jak leci to łatwiej innym rozeznać się co i jak.Przesunął mi się trochę aparat

Nie były pikowane tylko kiełkowały w tych doniczkach, wybiegły im nóżki, ciężko nad tym zapanować.
Dopiszę jeszcze: wysiewane 16, 19, 28.III.

W opakowaniach od Legutko jest po 11 nasion Rosario.
Zdjęcia arbuzów, nie wybieram najładniejszych tylko jak leci to łatwiej innym rozeznać się co i jak.Przesunął mi się trochę aparat

Nie były pikowane tylko kiełkowały w tych doniczkach, wybiegły im nóżki, ciężko nad tym zapanować.
Dopiszę jeszcze: wysiewane 16, 19, 28.III.
- zelwi
- 500p
Kupiłem w PNOS-ie po 2,80. W drugiej torebce jest 5 sztuk - to na przyszły rok. Paczka ma 0,5 g, więc raz wyszło im mniej raz więcej nasion ;)
Jak pierwszy raz siałem arbuza, to nauczyłem się, żeby nie przelewać do wschodów i utrzywywać wierzchnią warstwę ziemi spulchnioną. Będą sobie stały na południowym parapecie, razem z melonami i dynią, która wykiełkowała.
Jak pierwszy raz siałem arbuza, to nauczyłem się, żeby nie przelewać do wschodów i utrzywywać wierzchnią warstwę ziemi spulchnioną. Będą sobie stały na południowym parapecie, razem z melonami i dynią, która wykiełkowała.
Tomek
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
Suzana, super masz arbuzy! Wcale nie są tak bardzo wybiegnięte. Moje to dopiero były tyczkonogi.
pozdrawiam, Anita
- jaska2503
- 50p
- Od: 3 lut 2010, o 16:41
Ja kupiłam ponownie arbuza...
Posiane 8 marca wyrosły i potem ...."padły".......z nieznanych przyczyn
Spróbuję posiać ponownie Bingo.Może wiosenna pogoda wspomoże arbuza?
Nie wiem tylko czy nie za późno
A co tam
Posiane 8 marca wyrosły i potem ...."padły".......z nieznanych przyczyn

Spróbuję posiać ponownie Bingo.Może wiosenna pogoda wspomoże arbuza?
Nie wiem tylko czy nie za późno

A co tam

Droga do ogrodu to droga do zdrowia!
-
- 200p
- Od: 16 mar 2010, o 09:23
- Kontakt:
Nie za późno. Na forum nawet czytałem o arbuzach wysianych na początku maja, które zdążyły owocować:)
- zelwi
- 500p
Moje nasiona 'Rosario' były dużo większe niż odmiany 'Bingo'. Czy to cecha odmianowa?
Tomek