Ogród Azy
- flowers
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 cze 2007, o 21:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zdjęcia zamknęłam ,są w poście wyżej. KaRoAza pisze:Chciałam tylko pokazać jeszcze roślinki genetycznie najstarsze na Ziemi, jak zakwitają to giną, to nie są agawy
Czy ktoś wie co to, jak się nazywa. To stanowisko pod Coropuną nie jest popularne , bo autem nie da się podjechać.
To jest Puya Raimondi.
http://www.trekearth.com/gallery/South_ ... 903980.htm
Pozdrawiam, Jagoda
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Czerwień meksykańska w klasztorze jest moim zdaniem do przeżycia ale
ta ultramaryna
już raczej nie.
W ogóle nie pasuje mi do tamtejszych klimatów a już z pewnością nie do klasztoru.
Widocznie i tam moda dociera z duchem czasu... awangarda.
Egzotyczne rośliny,piekne, aż żal pomyśleć ,że po przekwitnieniu giną .
Jednak w tamtym rejonie jest ich chyba dużo. Czy spotkałaś ich dużo więcej Olgo ,czy występują w większych skupiskach,czy tylko pojedyncze sztuki tak jak na zdjęciach ?

ta ultramaryna

W ogóle nie pasuje mi do tamtejszych klimatów a już z pewnością nie do klasztoru.
Widocznie i tam moda dociera z duchem czasu... awangarda.
Egzotyczne rośliny,piekne, aż żal pomyśleć ,że po przekwitnieniu giną .
Jednak w tamtym rejonie jest ich chyba dużo. Czy spotkałaś ich dużo więcej Olgo ,czy występują w większych skupiskach,czy tylko pojedyncze sztuki tak jak na zdjęciach ?

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Wzorowałam się na wielu miejscach , które miałam okazję oglądać. podróżując po Europie i Azji .. Klimat basenu Morza Śródziemnego jest mi bardzo bliski , kocham ogrody Południowych Włoch, Prowansji, Lazurowego Wybrzeża, byłam w kilku starych hiszpańskich parkach , w Ogrodach Alhambry też , więc może jakieś niewielkie podobieństwo udało mi się stworzyć , tyle, że klimat nie ten...
Sądzę ,że nawet podświadomie staramy się w swoich domach czy ogrodach odtworzyć nastrój miejsc, które gdzieś-tam wywarły na nas szczególne wrażenie 

- Aza
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2008, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Postanowiłam się rozprawić dziś z Areqipą, miastem połażonym nisko tylko na wysokości Rysów, założonym przez Hiszpanów , a nie Inków, mieszkalam tam na poczatku mojego pobytu w Peru. Na dachu hoteliku był taras , mozna było zjeść śniadanie, albo sobie posiedzić i pogopić się na góry. Na pierwszym zdjęciu widok na Chachani (6075) z dachu, drugie to widok z dachu na Misti o wschodzie słońca, trzecie widok na Misti(5821) z zupełnie innej części miasta o zachodzie słońca.

Każde miasto w Ameryce Południowej ma Plaza de Armas przy którym stoi katedra a plac ma kwiaty drzewa i czasem fontannę.

Oprócz katedry przy placu jest kościoł Jezuitów,tylko w tym kościele zrobiłam zdjęcie wnętrza , bo jeszcze nie wiedziałam że nie wolno.

Każde miasto w Ameryce Południowej ma Plaza de Armas przy którym stoi katedra a plac ma kwiaty drzewa i czasem fontannę.

Oprócz katedry przy placu jest kościoł Jezuitów,tylko w tym kościele zrobiłam zdjęcie wnętrza , bo jeszcze nie wiedziałam że nie wolno.