Ogród Madzi - część 4
- Lisica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 lut 2013, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród Madzi - część 4
Madziu,
Zachwycający jest Twój "Ogród Drzew" (piękna nazwa).
Pamiętam, jak zachwycił mnie na żywo 1 maja zeszłego roku, w tym wygląda równie pięknie. Wiosna chyba przyszła spóźniona, bo takie widoki pamiętam sprzed roku, ale było to 3 tygodnie wcześniej.
Z wielkim wyczuciem zagospodarowałaś swoją przestrzeń. Myślę, że mały ogród znacznie łatwiej jest zaprojektować niż ogromne połacie, jakie są u Ciebie. Mimo, że wybrałaś drzewa i krzewy, ogród nie jest ani trochę nudny.
Mój ogród spał bardzo długo, potem przemarzł do szpiku kości, a teraz zaczyna się zielenić i ożywiać. Bywam za rzadko, żeby wszystko ogarnąć jak trzeba. Pozdrawiam!
Zachwycający jest Twój "Ogród Drzew" (piękna nazwa).
Pamiętam, jak zachwycił mnie na żywo 1 maja zeszłego roku, w tym wygląda równie pięknie. Wiosna chyba przyszła spóźniona, bo takie widoki pamiętam sprzed roku, ale było to 3 tygodnie wcześniej.
Z wielkim wyczuciem zagospodarowałaś swoją przestrzeń. Myślę, że mały ogród znacznie łatwiej jest zaprojektować niż ogromne połacie, jakie są u Ciebie. Mimo, że wybrałaś drzewa i krzewy, ogród nie jest ani trochę nudny.
Mój ogród spał bardzo długo, potem przemarzł do szpiku kości, a teraz zaczyna się zielenić i ożywiać. Bywam za rzadko, żeby wszystko ogarnąć jak trzeba. Pozdrawiam!
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
"Tylko błękit wciąga nas..."
- Mufka
- Od: 11 lut 2009, o 20:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Madziu
Zaglądam do Ciebie regularnie i za każdym razem zachwycam się urodą wspaniałych drzew i krzewów
Takie spektakularne widoki są doprawdy rzadkością w naszych, najczęściej zbyt małych, ogrodach.
Masz, poczynione z rozmachem, iście parkowe nasadzenia. Drzewa już okazałe, pokazują całe piękno i urodę struktury pni i gałęzi.
Rośliny różnią się kolorami, fakturą liści i igieł, wysokością, kształtem. Doskonale dobrane, podkreślają nawzajem piękno poszczególnych egzemplarzy, co w efekcie daje cudowną, spójną, przemyślaną kompozycję.
Brawo Madziu

Zaglądam do Ciebie regularnie i za każdym razem zachwycam się urodą wspaniałych drzew i krzewów

Takie spektakularne widoki są doprawdy rzadkością w naszych, najczęściej zbyt małych, ogrodach.
Masz, poczynione z rozmachem, iście parkowe nasadzenia. Drzewa już okazałe, pokazują całe piękno i urodę struktury pni i gałęzi.
Rośliny różnią się kolorami, fakturą liści i igieł, wysokością, kształtem. Doskonale dobrane, podkreślają nawzajem piękno poszczególnych egzemplarzy, co w efekcie daje cudowną, spójną, przemyślaną kompozycję.
Brawo Madziu

Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Madziu to są tzw poletka galicyjskie...gospodarstwo nie przejmował jeden syn tylko dzielono pole na tyle działek ile dzieci i jedne się zrzekały, a inne nie budowały domy
Ja kupiłam dom i obok kilka pasków to była rodzina poprzedniczki. Do tego dochodziła jeszcze miedza i wieczne walki o nią i sadzenie drzew przytarganych z lasu, a sadzonych sąsiadowi czyli ogromne drzewa metr od ogrodzenia.
Można kupić działkę w oddaleniu od drogi na ładnej działce, ale np. w mojej wsi domy na odludziu najczęściej są okradane 

- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj
. Ogród drzew brzmi bardzo fajnie i adekwatnie do Twojego ogrodu
. Nieustająco jestem pod wrażeniem Twojej przestrzeni i tego jak potrafisz to wszystko ogarnąć
. Masz takie swoje prywatne arboretum
. Co do magnolii Galaxy to kupiłam sobie ładną i niedrogą sadzonkę, już rośnie przed domem
. Amanogawę masz przepiękną a moja malutka i jakby stała w miejscu. Nie mogę doczekać się takiego choćby 3 - metrowego drzewa
. Deszcz dokucza coraz bardziej i niestety u nas sytuacja zrobiła się niebezpieczna. Rzeki mają wysoki stan a w niektórych miejscach już podtopiło domy
. Niestety co za dużo to niezdrowo jak o mówią . Miejmy nadzieję, że sytuacja w końcu się poprawi . Pozdrawiam
.

- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Krysiu,
dziękuję.
Staram się robić jak najładniejsze zdjęcia, cieszę się, że Ci się podobają.
Większość magnolii już przekwitła, teraz zaczynają rododendrony, ale ja mam jeszcze kilka zaległych fotek, które chciałabym pokazać.
Sangwinarię mam chyba czwarty rok, ona bardzo powoli przyrasta.
Sangwinaria, podobnie jak arisema, to roślina leśna.
Kluczem do sukcesu jest odpowiednia gleba.
Leśna, próchnicza i przepuszczalna.
Na ogół typowa gleba ogrodowa nie odpowiada takim roślinom.
Ale jak jest u Ciebie, tego nie wiem, czasem ciężko stwierdzić, co którejś roślinie nie odpowiada.

Lisico,
jak miło Cię gościć
Kolejną część wątku nazwę właśnie tak - Ogród Drzew.
Chodziło mi to po głowie już od pewnego czasu, ale drzewa były w większości za małe, więc nazwa byłaby na wyrost.
Co do skali trudności zaprojektowania małego lub dużego ogrodu byłabym ostrożna w ocenie, która opcja wymaga więcej trudu.
Myślę, że małe ogrody, zwłaszcza o nietypowych kształtach, mogą przysporzyć znacznie większych trudności, jak te duże.
Nawet nic nie mów o ogarnianiu ogrodu.
Mi się udało wczoraj wykosić trawę, od dziś zabieram się za pielenie.
Brakuje czasu...

Marysiu,
takie właśnie było zamierzenie.
Celuję w ogród, który równie dobrze mógłby być fragmentem lasu.
Ma to wielkie plusy.
Dobrze komponuje się w otoczeniu, jest atrakcyjne i wymaga minimalnego nakładu pracy w stosunku do wielkości areału.
O to mi właśnie chodziło.

Marysiu-Masko,
na Kaszubach było zupełnie inaczej.
Owszem, spotkać można starą zabudowę zwartą w centrum wioski, ale charakterystycznym elementem kulturowym są tzw. pustki, tj. gospodarstwa położone samotnie w polach.
Są to zazwyczaj bardzo duże gospodarstwa, z długą historią, nalężące do osób wywodzących się ze szlachty pomorskiej.
Jednak wszystko to nie zmienia faktu, że i tutaj biorą się za łby o miedzę.
Ewelino,
mam nadzieję, że Was nie zalało.
U nas popadało solidnie, ale wody nie jest za dużo.
Na Amanogawę musisz jeszcze poczekać, dobrze się ukorzeni i wtedy strzeli do góry.

dziękuję.
Staram się robić jak najładniejsze zdjęcia, cieszę się, że Ci się podobają.
Większość magnolii już przekwitła, teraz zaczynają rododendrony, ale ja mam jeszcze kilka zaległych fotek, które chciałabym pokazać.
Sangwinarię mam chyba czwarty rok, ona bardzo powoli przyrasta.
Sangwinaria, podobnie jak arisema, to roślina leśna.
Kluczem do sukcesu jest odpowiednia gleba.
Leśna, próchnicza i przepuszczalna.
Na ogół typowa gleba ogrodowa nie odpowiada takim roślinom.
Ale jak jest u Ciebie, tego nie wiem, czasem ciężko stwierdzić, co którejś roślinie nie odpowiada.

Lisico,
jak miło Cię gościć

Kolejną część wątku nazwę właśnie tak - Ogród Drzew.
Chodziło mi to po głowie już od pewnego czasu, ale drzewa były w większości za małe, więc nazwa byłaby na wyrost.
Co do skali trudności zaprojektowania małego lub dużego ogrodu byłabym ostrożna w ocenie, która opcja wymaga więcej trudu.
Myślę, że małe ogrody, zwłaszcza o nietypowych kształtach, mogą przysporzyć znacznie większych trudności, jak te duże.
Nawet nic nie mów o ogarnianiu ogrodu.
Mi się udało wczoraj wykosić trawę, od dziś zabieram się za pielenie.
Brakuje czasu...

Marysiu,
takie właśnie było zamierzenie.
Celuję w ogród, który równie dobrze mógłby być fragmentem lasu.
Ma to wielkie plusy.
Dobrze komponuje się w otoczeniu, jest atrakcyjne i wymaga minimalnego nakładu pracy w stosunku do wielkości areału.
O to mi właśnie chodziło.

Marysiu-Masko,
na Kaszubach było zupełnie inaczej.
Owszem, spotkać można starą zabudowę zwartą w centrum wioski, ale charakterystycznym elementem kulturowym są tzw. pustki, tj. gospodarstwa położone samotnie w polach.
Są to zazwyczaj bardzo duże gospodarstwa, z długą historią, nalężące do osób wywodzących się ze szlachty pomorskiej.
Jednak wszystko to nie zmienia faktu, że i tutaj biorą się za łby o miedzę.
Ewelino,
mam nadzieję, że Was nie zalało.
U nas popadało solidnie, ale wody nie jest za dużo.
Na Amanogawę musisz jeszcze poczekać, dobrze się ukorzeni i wtedy strzeli do góry.

- klarysa
- Od: 11 mar 2011, o 17:29
Piękny ogród drzew
.
Wybierasz się do Lubania? Planujemy jutro przed południem.

Wybierasz się do Lubania? Planujemy jutro przed południem.
Justyna
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...
Za miedzą...i troszkę dalej.
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...

- Madziagos
- -Moderator Forum-.
Justynko,
miło Cię gościć
W Lubaniu byłam króciutką chwilkę, chciałam nabyć dwa kosze wiklinowe i w tym celu udałam się tam rano, jak tylko wystawcy się rozkładali.
Bardzo chciałam się spotkać, ale jeszcze przed południem musiałam być w Trójmieście, więc się nie odzywałam.
Mam nadzieje, że uda nam się zobaczyć tego lata.

miło Cię gościć

W Lubaniu byłam króciutką chwilkę, chciałam nabyć dwa kosze wiklinowe i w tym celu udałam się tam rano, jak tylko wystawcy się rozkładali.
Bardzo chciałam się spotkać, ale jeszcze przed południem musiałam być w Trójmieście, więc się nie odzywałam.
Mam nadzieje, że uda nam się zobaczyć tego lata.

- Igala
- Od: 11 gru 2012, o 19:25
Pięknie,twój ogród ze względu na wysokie drzewa to już wspaniały park
A co to jest https://www.fotosik.pl/zdjecie/615eb1a3eee5d56f

A co to jest https://www.fotosik.pl/zdjecie/615eb1a3eee5d56f
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Kontrolowana dzikość cz.2
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
U mnie niedawno przekwitła róża Stanwell Perpetual. Owinęłam wiosną jej wiotkie pędy wokół podpory i nareszcie dobrze wygląda. A co na nią spojrzę, to od razu przypominam sobie o Tobie. Musiałam więc zajrzeć i zobaczyć, co tu słychać. Te dwa ostatnie widoki bardzo mi się podobają. Ostatnio zafiksowałam się na azaliach i różanecznikach, dlatego żałuję, że pokazałaś ich zdecydowanie za mało.
Czy masz ulubioną azalię albo Rh?

- Madziagos
- -Moderator Forum-.
Iga,
to jest piwonia drobna lub inaczej koperkowa.

Wando,
mi też róża Stanwell Perpetual kojarzy się z Tobą, ale to nic dziwnego, ponieważ często o niej dyskutowałyśmy.
Moja kwitnie wraz z innymi wcześnie kwitnącymi gatunkami róż.
Pędy są dość wiotkie, ale nie pokładają się na ziemi.
Póki co, zapewniam tej róży pewne podparcie.
Zdjęć azalii i rododendronów mam sporo, będę pokazywać systematycznie.
Obecne upały niestety przyspieszyły przekwitanie i większość z tych krzewów zbrzydła przedwcześnie.
Raczej nie mam ulubionych różaneczników ani azalii.
Wszystkie w sobie coś mają i trudno mi określić, które lubię bardziej od innych.

to jest piwonia drobna lub inaczej koperkowa.

Wando,
mi też róża Stanwell Perpetual kojarzy się z Tobą, ale to nic dziwnego, ponieważ często o niej dyskutowałyśmy.
Moja kwitnie wraz z innymi wcześnie kwitnącymi gatunkami róż.
Pędy są dość wiotkie, ale nie pokładają się na ziemi.
Póki co, zapewniam tej róży pewne podparcie.
Zdjęć azalii i rododendronów mam sporo, będę pokazywać systematycznie.
Obecne upały niestety przyspieszyły przekwitanie i większość z tych krzewów zbrzydła przedwcześnie.
Raczej nie mam ulubionych różaneczników ani azalii.
Wszystkie w sobie coś mają i trudno mi określić, które lubię bardziej od innych.

- Ignis05
- Od: 16 gru 2009, o 14:08
Madziu
Śliczny ma kolor kwiat Twojej piwonii drzewiastej.
Podziwiam też wspaniałą glicynię.
Również zachwyt budzi kolekcja trójlistów.
Kupiłam sobie jednego , białego w zeszłym roku wiosną.
Nawet z kwiatkiem. Ale później usuwaliśmy chore drzewo, pod którym rósł i musiałam go wykopać.
W doniczce, zakopanej w ziemi , jakoś przeżył zimę i mogłam go przesadzić w docelowe miejsce dopiero wiosną.
Niestety, kwiatu nie było. Nawet nie wiem, czy coś z niego będzie.
Teraz, kiedy miejsca mam mało, uprzyjemniam sobie żywot ogrodniczki takimi rarytaskami.
Miłego dnia

Śliczny ma kolor kwiat Twojej piwonii drzewiastej.

Podziwiam też wspaniałą glicynię.

Również zachwyt budzi kolekcja trójlistów.

Kupiłam sobie jednego , białego w zeszłym roku wiosną.
Nawet z kwiatkiem. Ale później usuwaliśmy chore drzewo, pod którym rósł i musiałam go wykopać.
W doniczce, zakopanej w ziemi , jakoś przeżył zimę i mogłam go przesadzić w docelowe miejsce dopiero wiosną.
Niestety, kwiatu nie było. Nawet nie wiem, czy coś z niego będzie.
Teraz, kiedy miejsca mam mało, uprzyjemniam sobie żywot ogrodniczki takimi rarytaskami.

Miłego dnia

- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Trójlisty, glicynia? Fiu, fiu, fiu? Pięknie u Ciebie.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
Krysiu,
akurat ta piwonia drzewiasta jest moją ulubienicą jak chodzi o kształt i barwę kwiatów.
Niestety, tegoroczny spóźniony przymrozek, jaki miał miejsce pod koniec maja skutecznie skrócił jej kwitnienie.
Glicynia zakwitła po raz pierwszy, musiałam na nią poczekać około siedmiu lat.
Trójlisty są roślinami dla cierpliwych, moje rosną w tym miejscu jakieś 4-5 lat.

Loki,
dzięki

akurat ta piwonia drzewiasta jest moją ulubienicą jak chodzi o kształt i barwę kwiatów.
Niestety, tegoroczny spóźniony przymrozek, jaki miał miejsce pod koniec maja skutecznie skrócił jej kwitnienie.
Glicynia zakwitła po raz pierwszy, musiałam na nią poczekać około siedmiu lat.
Trójlisty są roślinami dla cierpliwych, moje rosną w tym miejscu jakieś 4-5 lat.

Loki,
dzięki

- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Piękny ogród
Szpaler paproci robi wrażenie.
rodki piękne.a piwonie masz cudne

Szpaler paproci robi wrażenie.

rodki piękne.a piwonie masz cudne

- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Jednak drzewa i krzewy potrzebują przestrzeni...U Ciebie mają pole do popisu. Ogród w każdej fazie robi wrażenie. Nie sądziłam, że masz kilka piwonii drzewiastych. Ja kupiłam drugą i nie do końca wiem gdzie ją posadzić