Moje, moje - Mania

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Zulka
100p
100p
Od: 29 cze 2009, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Moje, moje - Mania

Post »

Piękna kolekcja, bardzo mi się podobają opuncje, hobbit i w ogóle cudne masz te roślinki :) będę cię podglądać i cieszyć oczy :D Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p
Od: 18 lut 2008, o 22:35

Post »

A zapraszam, zapraszam :)
Oby ta zima się jak najszybciej skończyła.......... Mam parę /hehehe/ nowych nabytków i nie mogę się już doczekać, aż "ruszą".
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p

Post »

Dzięki ;)
Właśnie skończyłam przesadzać parę kłujących (do dziś nie rozumiem, co hurtownicy wyprawiają z tym torfem i jakim sposobem rośliny jakoś "wyglądają"), więc jak znajdę chwilkę czasu, to wrzucę zdjęcia kilku nowości
Awatar użytkownika
k-arolka
1000p
1000p
Od: 1 sie 2007, o 21:54

Post »

zgadzam sie ja tez nie wiem czmeu oni w ten torf wsadzają:/ No to ja czekam an fotki niecierpliwie:D
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p

Post »

Wiosna się powoli pokazuje :uszy
M.elongata rubrispina:
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p

Post »

I nowości - po zimowaniu ;)
1. Echinocereus pectinatus v. rubrispinus
Obrazek

Puna bonniae
Obrazek Obrazek

Astrophytum asterias lera (x3)
Obrazek
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p

Post »

I jeszcze się przytrafiła jakaś Euphorbia (tu proszę o rozpoznanie):
Obrazek

Generalnie - czekając już niecierpliwie na prawdziwy rozkwit wiosny - codziennie wystawiam na kilka minut rośliny (te najbardziej wymagające światła i te, które na zimowisku stały na pd oknie) na działanie naturalne słoneczka (począwszy od 2 min. - teraz jakieś 8 - przy regularnym obracaniu). Trochę to wprawdzie uciążliwe, ale staram się uniknąć późniejszych oparzeń (ma sens ta metoda?, oczywiście nadal sucho na wiór).
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje zimują przy oknie (pd-zach lub zach. - dokładnie nie wiem co to za strona świata), także słońce maja od kiedy zaczęło się pojawiać. Myślę, że z tymi 2 minutami to przedobrzyłaś :wink: nie wiem czy w palącym słońcu powierzchnia kaktusa zdążyłaby się nagrzać. Ale te stopniowe przyzwyczajanie to dobra metoda tylko w większych przedziałach czasowych. Ciekawa Euphorbia jednak w wykazie jej nie znalazłem :lol: Myślałem o E. avasmontana - ale trochę się różnia.
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
bibi56
500p
500p
Od: 27 cze 2009, o 12:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Maniu :wit
Pięknie zaczyna się wiosna u Ciebie :D Nowości cudne zwłaszcza spodobała mi się Puna bonniae i astrophytum ;:138, widzę że Echinocereus pectinatus v. rubrispinus też Cię zawojował :wink: nie dziwię się.
Ja też już nie mogę doczekać się wiosny, latam od okna do okna co trochę i podglądam jak się kaktusiki zmieniają i czy gdzieś nie ma oznak zbliżającego się pączuszka :lol: Moi domownicy mają ze mnie ubaw, ale też na pewno "cisi obserwatorzy" z bloku naprzeciwko się zastanawiają "co ta baba musi mieć tam na tych parapetach, że tak co trochę podchodzi i ogląda? :shock: " :lol:
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p

Post »

Hehehe, moi sąsiedzi pewnie mają jeszcze większą wyobraźnię, bo ja nie tylko latam co chwilę z tacami z kaktusami na pd. balkon, to jeszcze niekiedy z aparatem :;230
Arturze, ja już nie wytrzymałam tych chłodów i ciemnic - już prawie połowa marca ;) - i sukcesywnie wystawiam właśnie rośliny na słońce. Ponoć to marcowe najbardziej niebezpieczne, stąd moja ostrożność. Kiedyś już "upiekłam" Opuntie (monacantha variegata), stąd więc ostrożność - począwszy od kilku min. aż do stałej ekspozycji na przypiekające pd.słoneczko pewnie w okolicach czerwca. Chyba raczej nic im nie zaszkodzi?
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25

Post »

Maniu, już po tym Twoim powolnym i sukcesywnym przyzwyczajaniu roślin do słonka widać, że na pewno je bardzo kochasz. Gratuluję cierpliwości! ja bym się na to nie porwała :roll:

Super, że widać już pączki u Ciebie. Moje kakt. muszę obejrzeć, gdy będę u Rodziców.
Fajne nowości, niech pięknie rosną :)
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p

Post »

Ja obserwuję każdy egzemplarz z każdej możliwej strony, ale myślę, że na forum nie jestem w tym odosobniona ;)
Kamilo - od Ciebie opuntia i echinopsis....., eh.....byleby nie zapeszać - zobaczysz za niedługi czas ;)
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p

Post »

Astrofytki - ustawiane już piętrowo;):
Obrazek
i E.baioensis
Obrazek
Wiosna idzie jak nic!
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 wrz 2008, o 22:07

Post »

Puna bonniae, Astra i Euphorbie bardzo ładne.
Roślinki, może wyczuwają zbliżającą się wiosnę, lecz ja jej jeszcze nie widzę. Od rana u nas sypał śnieg. Napadało dobre 3-4 cm.
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Awatar użytkownika
Spy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 15:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale te astro nieogarnięte ;)
U mnie zaczęło sypać gdzieś koło 20.00 i już teraz też mam kilka cm śniegu, a dalej sypie. Eh, byle do kwietnia, byle do kwietnia.
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”