Ogólnie to w rzędach, co jakoś 40cm rządki, a w rządki to jak się sypnie.
Fasolka szparagowa cz. 3
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Fasolka szparagowa cz. 3
Różnie, w zależności od weny.
-
anulab

- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W tym sezoni uprawiałam Fruidor i Golden Goal . Siane wiosną zbieram do tej pory .
Niepotrzebnie siałam na jesienny zbiór .
Pierwsza była z rozsady , po 2 nasiona do pojemniczka . Jesienna też po 2 nasiona .
Niepotrzebnie siałam na jesienny zbiór .
Pierwsza była z rozsady , po 2 nasiona do pojemniczka . Jesienna też po 2 nasiona .
- BobejGS

- Kontakt:
Ja sieję po 3-4 nasionka co 25 cm. Łatwiej ich wówczas obhakować, wyściółkować i obrywać niż siane pojedynczo co kilka cm. Najlepiej mi plonują posiane w jednym długim rządku między ogórkami lub arbuzami a buraczkami. W pierwszym roku po nawożeniu organicznym. Odl. od buraczków 0,5m,od ogórków 1m.ostatnia szansa pisze: jak gęsto siejesz fasolkę; odległość rządków, pojedynczo (co ile cm) czy gniazdowo (ile nasion i co ile cm)?
-
przemek1136

- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- BobejGS

- Kontakt:
- tara

- Od: 16 mar 2008, o 22:01
-
ostatnia szansa

- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A siałaś też może żółtą fasolkę o nazwie Tara?tara pisze:W tym roku aby nie zostawić całkowicie pustych grządek siałam do sierpnia co dwa tygodnie fasolkę ...
Bardzo smaczna i niezawodna.
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- bioy

- Od: 7 maja 2012, o 12:04
W jakim terminie wysadzacie rozsadę, lub wysiewacie fasolkę w tunelu na najwcześniejszy zbiór?
W minionym sezonie wysadziłem rozsadę w połowie kwietnia i zbierałem dopiero od 10 czerwca.
Zastanawiam się o ile można przesunąć termin wysadzania, żeby uzyskać możliwie wczesne zbiory.
W minionym sezonie wysadziłem rozsadę w połowie kwietnia i zbierałem dopiero od 10 czerwca.
Zastanawiam się o ile można przesunąć termin wysadzania, żeby uzyskać możliwie wczesne zbiory.
Pozdrawiam, Jacek
-
przemek1136

https://www.ho.haslo.pl/article.php?id= ... 3&numer=08
Przede wszystkim należy wybrać jak najwcześniejszą odmianę. Ja polegam na odmianie Sprinter. Warto postawić na uprawę z rozsady w pierścieniach lub doniczkach po 2-4 skiełkowane nasiona. Sadzić co 25 cm w rzędzie. Przy wysiewie (podkiełkowuję w perlicie) pod koniec III pierwsze zbiory mam ok.25-30 V. Nawet w tunelu warto mieć przygotowane 5l butelki bez dna do nakrywania roślin w przypadku spadku temperatury nocą. Na wysiewy na początku marca nie miałem odwagi. Wysiewając w połowie kwietnia (10 IV pierwsze zbiory wypadły 10 VI).
Przede wszystkim należy wybrać jak najwcześniejszą odmianę. Ja polegam na odmianie Sprinter. Warto postawić na uprawę z rozsady w pierścieniach lub doniczkach po 2-4 skiełkowane nasiona. Sadzić co 25 cm w rzędzie. Przy wysiewie (podkiełkowuję w perlicie) pod koniec III pierwsze zbiory mam ok.25-30 V. Nawet w tunelu warto mieć przygotowane 5l butelki bez dna do nakrywania roślin w przypadku spadku temperatury nocą. Na wysiewy na początku marca nie miałem odwagi. Wysiewając w połowie kwietnia (10 IV pierwsze zbiory wypadły 10 VI).
- bioy

- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Dzięki serdeczne za wyczerpujące informacje
Pierwszy rzut fasolki robię właśnie z rozsady sianej po 3-4 sztuki w kubku 200ml.
Kupiłem w tym roku właśnie odmianę Sprinter i spróbuje powalczyć o wczesny, w miarę możliwości zbiór ;)
Rozważam wysadzenie rozsady w okolicy połowy marca.
Dodam, że w razie przymrozków, mam możliwość dogrzania tunelu.
Pierwszy rzut fasolki robię właśnie z rozsady sianej po 3-4 sztuki w kubku 200ml.
Kupiłem w tym roku właśnie odmianę Sprinter i spróbuje powalczyć o wczesny, w miarę możliwości zbiór ;)
Rozważam wysadzenie rozsady w okolicy połowy marca.
Dodam, że w razie przymrozków, mam możliwość dogrzania tunelu.
Pozdrawiam, Jacek
- jode22

- Od: 22 lut 2011, o 14:07
A gdyby chciało się sadzić rozsadę w gruncie po zimnej Zośce, to kiedy zacząć w domu siew?
Kupiłam nasiona fasoli Krakuska - miał ktoś?
Kupiłam nasiona fasoli Krakuska - miał ktoś?
-
przemek1136

Temperatura podczas produkcji rozsady to ok.18-20*C. Najlepiej 2-3 nasionka wysiać do pierścieni/doniczek o średnicy 7-8 cm. Dobrze jest pojemniczki napełnić podłożem tylko do połowy a następnie po całkowitym wykształceniu się pierwszych liści właściwych dosypać podłoże. Produkcja rozsady trwa przeciętnie ok. 30 dni (roślina z 2 parami liści właściwych). Ja podkiełkowuję nasiona w perlicie i dopiero skiełkowane przenoszę do pierścieni. Od kilku lat producenci nasion przestali zaprawiać nasiona a często zdarzają się nasiona porażone. Dobrze jest podlać podłoże Previcur Energy. Ja do tunelu wysiewam pod koniec III ale przy wysadzaniu w otwartym gruncie optymalny termin wysiewu to 15-30 IV.