Ogródek Gosi 17

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Gosi 17

Post »

Soniu, u mnie nie pędraki niszczą trawnik, tylko mrówki. Ile ja się nasypię tego proszku :roll:
Ale chyba z mrówkami to się nie wygra. Co w jednym miejscu trawa zaczyna się zielenić, to przełażą w drugie i tam zakładają gniazda. W tym roku mam prawdziwą inwazję.
Skrzynie faktycznie trzeba zapełnić ziemią. Mam już w 3 zapełnione 3/4 ziemią pieczarkową, teraz musze dorzucić kompostu z ziemią ze sklepu. Kupiłam już selery naciowe, pietruszkę, pory, mam małe cebulki. No i pomidorki czekają na wysadzenie. Szkoda, że nie można zdobyć więcej tych nadstawek. Muszę poszukać żeby dostawić do końca garażu

Geniu, czyli tak źle z iryskami nie ma?
Tak wysokie mają pąki, chociaż nie wszystkie u mnie zakwitną. Niestety jesienią przeniosłam kilka i chyba to odchorowały

Aniu, to co tam będzie?
Ja dosadzam już mało. Może prędzej coś wymienię. Mam na przykład takie irysy, które mi się powtarzają. Może wymienię na inne?

A co do irysów rozwinęło się jeszcze więcej irysów pumila

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Małgosiu :wit . Masz piękną kolekcję niskich irysków ;:138 . Ja ostatnio zamówiłam kilkanaście odmian i już nie mogę się doczekać takich kęp jak u Ciebie ;:224 . Warto poczekać bo są cudne ;:108 . Nie zazdroszczę tych problemów z mrówkami i pędrakami ;:222 . Mam nadzieję, że uda Ci się wytępić towarzystwo. Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2014, o 20:14

Post »

Gosiu, cudowne masz iryski, szkoda ,że ja nie mam już miejsca w ogrodzie, bo bym je zaprosiła. Czy dobrze zrozumiałam
w skrzynkach będziesz miała mini warzywnik, jeżeli tak to superowy pomysł ;:215 Gosiu u nas nareszcie pada taki drobniutki
malutki deszczyk :tan
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelinko, niestety z mrówkami to chyba walka z wiatrakami. Wypędzisz z jednego miejsca, zadomowią się w drugim.
Nie chciałabym ich wszystkich wytłuc, bo jakaś równowaga w przyrodzie musi być, ale przynajmniej ograniczyć. W tym roku to prawdziwa inwazja.
Troszeczkę trzeba poczekać na takie kępy irysów, ale warto. Znowu zamówiłam kolejne. Prawdziwa choroba :roll:
Tylko się nie przejmuj, że w tym roku nie kwitną. One muszą się zadomowić na swoim miejscu

Wandziu, ale takie małe iryski wszędzie się zmieszczą. Może jednak spróbuj.
Tak w skrzyniach ma być warzywnik. Już kupiłam selera naciowego, pietruszkę naciową, pory, cebulki. Jeszcze chciałbym posiać sałatę i rukolę.
A ja ciepię na brak deszczu
Właśnie zakończyłam podlewanie trawnika, bo mrówki pozbawiły trawę korzeni i trzeba ją podlewać często.

Dzisiaj mimo późnej pory skosiłam trawnik i podlewałam go. Strasznie jest zmaltretowany w miejscach buszowania mrówek. Poza tym wszystko inne rośnie super. Już nie mogę doczekac się weekendu, bo mam nadzieję, że to będzie pierwszy spokojny weekend na popracowanie w ogrodzie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Niesamowite Gosiu jak wszystko goni z kwitnieniem. ;:oj
Irysy u Ciebie już w pełni kwitnienia.
Gratuluję bardzo zgrabnych skrzyń...są superowe i oby warzywa grzecznie rosły i dawały plon. :D
U mnie leje i mam nadzieje, że do Ciebie też dojdzie. ;:196
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Małgosiu :wit . Skoro Twój trawnik jest zmaltretowany i tak wygląda to lepiej nie patrz na mój :lol: . Nie tylko iryski każą na siebie długo czekać bo piwonie też potrzebują czasu zanim się zadomowią. Iryski na pewno mi już tego roku nie zakwitną ale może w przyszłym pokażą choć po jednym kwiatku ;:224 . Jak kolekcja się rozrośnie to będzie można się wymieniać ;:108 . Z mrówkami to faktycznie nie łatwa sprawa ;:185 .W zeszłym roku urządzały sobie miejsca odpoczynku przy różach i widzę, że tego roku też mają takie plany ;:223 . Pozdrawiam i udanego weekendu życzę :wit .
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

I ja mam wrażenie , że ten rok jakiś wyjątkowy pod względem ilości mrówek , właśnie wczoraj kupiłam kolejne opakowanie proszku bo przy ostatnim pieleniu tak mi pogryzły ręce , że mam same strupy . ;:202 Gosiu , jestem zauroczona Twoimi iryskami , masz piękne odmiany i martwię się bo dojdą mi nowe chciejstwa .Muszę więcej czasu poświęcić Twojemu ogrodowi i przejrzeć poprzednie wątki . Pozdrawiam cieplutko ;:167
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosiu wątek pędzi, a ja nadrabiam zaległości :oops: iryski małe są śliczne, ja w tym roku też je zapraszam do siebie :) chociaż miejsca nie mam za dużo, ale tak jak pisałaś można je zmieścić :) Czereśnie u mnie bardzo podobnie jak u Ciebie, kwitła pięknie ale większa część kwiatów obumarła, nie wiem czemu, może za sucho czy jak... zawsze pod górkę :). Skrzynie bardzo ładne i solidne, warzywom na pewno będzie dobrze :)
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

:wit
Małgosiu nawet nie wiedziałam, że takie skrzynki można kupić, walczę z eMkiem aby z palet mi zrobił i dlatego jestem na przegranej, bo zawsze ma co innego do roboty. a gdzie takie skrzynki można kupić?
Niezła kolekcja irysków pumila ;:138
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich przed weekendowo. Bardzo się cieszę, że nareszcie chyba cały będę mogła spokojnie poświecić ogrodowi, chociaż może nie całkiem, bo musze przygotować pokój dla gości, którzy zamierzają nas odwiedzić we wtorek.
A niestety dom mam strasznie zapuszczony, więc sprzątania bedzie sporo. No, ale postaram się to zrobić jak najszybciej i pognać do ogrodu. Wszystko rośnie w oczach. Kwitnie na potęgę. Niedługo nawet róże pokażą kwiaty. Zwariowany czas.

Elu, masz rację, że wszystko ruszyło z kopyta, szczególnie, że jest ciepło i mokro, bo deszcz doszedł i do mnie :D
Nie łudze się, że warzywa będą tak dorodne jak w gruncie, ale cos na pewno się uda. jeśli pomidory rosły w doniczkach to tutaj powinny sobie poradzić rewelacyjnie. Z innymi warzywami nie mam doświadczenia, więc będzie to jeden wielki eksperyment.

Ewelinko, niestety trawnik naprawdę został zniszczony przez mrówki. W miejscu gniazd trawy prawie nie ma. Od kilku tygodni regularnie sypiemy proszek na mrówki i jest lekka poprawa. Za to teraz przeniosły się na rabaty. Z nimi się chyba nie wygra.
No pewnie, że można się wymieniać :D

Pelu, chyba łagodne zimy spowodowały, że mrówek jest więcej. Innego wytłumaczenia nie mam. Aż tak Ci dokuczyły? U mnie aż tak agresywne nie są. Nie wiem czy jest sens oglądac stare wątki. ;:173

Mariusz, ja nawet nie wiem kiedy nadrobię zaległości. Staram się zaglądać po kolei do każdego, ale to wiąże się z długimi przerwami w odwiedzinach w poszczególnych wątkach. Nie lubię wejść i nic nie napisać. Staram się też czytać większość wpisów. To zajmuje najwięcej czasu. Iryski warto zaprosić, bo akurat zastąpiły tulipany i jest przerwa w kwitnieniu innych roślin. Pumilki są super.
Z czereśniami to tajemnica. U mnie tak jak pisałam kwiaty obumarły, za to u sąsiadów za siatką gałęzie są obsypane owocami.

Ewo, trzeba szukać skrzyń w internecie. Jeśli masz w pobliżu skup palet to może tam będą To są nadstawki na palety. U Ciebie spokojnie można postawić te typowe 80/120 ich jest więcej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gosiu w ogrodzie masz wszystkie kolory tęczy/myślę o irysach/ ślicznie rozrośnięte kępy i nie tylko. Wiosna z przepychem zadomowiła się w Twoim ogrodzie. Teraz tylko róże i pełnia szczęścia ;:215
Poproszę o nazwę tego cuda ;:333 https://images82.fotosik.pl/1064/29d22c8eb926903f.jpg
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Daysy to jest jagodowiec.
bardzo dziękuję za tyle miłych słów.
Już pierszw kwiaty róż zaczęły kwitnąć. Niestety nie zrobiłam zdjęc :roll:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witaj Gosiu!
Jak obiecałam tak jestem :D Podziwiam Twoja pracowitość, wyczyszczenie gruntu pod trawnik to syzyfowa praca! Poświadcza to liczba worków z kłączami ;:oj Bardzo lubimy na FO porównywanie terenów, grządek na przestrzeni lat, pokazuje to nie tylko rozwój ogrodu ale i nasz jako ogrodników. Masz wspaniałego pomocnika i proszę wygłaskaj pieska, a Tobie życzę sukcesów ogrodowych :wit
Awatar użytkownika
Minnie
200p
200p
Od: 11 kwie 2016, o 15:47

Post »

Witaj Gosiu :wit

Chyba wszyscy gonimy własny ogon i z niczym nie możemy nadążyć. Można powiedzieć, że wiosna nas zaskoczyła, jak zima drogowców ;:306

Czytam, że wpadłaś w azalie - a ja w rhododendrony :;230

I u mnie prawdziwa plaga mrówek ;:185 Tak jak piszesz, sypię proszek w jednym miejscu, to pojawiają się w innym. Zdążyły mi już wykończyć kilka roślin. W zeszłym roku siedziały w korzeniach czereśni, w tym roku przesadzaliśmy ją wiosną (nie z powodu mrówek, ale liczyłam, że sobie biedna w końcu odsapnie) i co? Patrzę, a w jej korzeniach znowu mrówki... :evil:
W tym roku pustoszą mi foliak, trawnik, podjazd i wszystko co się da. Choć łysych placków w trawniku nie mam, więc chyba nie powinnam narzekać.

Gdziekolwiek nie wejdę, widzę te cudowne iryski. Chciałabym, żeby i moje tak pięknie się rozrosły, ale one młodziutkie jeszcze :D Za to wysokie już cieszą oczy ;:oj Różyczki już kwitną? U mnie na razie jedna, ale na dniach już rozkwitnie Olivia, a po niej to będzie już prawdziwy wysyp kwiecia :D Ależ się cieszę. Naprawdę szybko wszystko w tym roku ruszyło, to chyba taki rewanż za ostatnie lata ;:224

Fajny pomysł ze skrzyniami ;:333 Niech Ci warzywka zdrowo rosną.
Pozdrawiam serdecznie, Ania
Bylinowo-różany ogród u Minnie
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Gosia, świetnie wyglądają takie rozrośnięte kępy pumilek ;:167 Walczysz z mrówkami? Ja nie mogę opanować plagi ślimaków ;:223
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”