Lobelia Cz. 1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Niesia
200p
200p
Od: 23 lut 2012, o 23:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Lobelia

Post »

malgocha1960 pisze:Ja posiałam w tym samym czasie niebieską,białą i czerwoną.Na razie wschodzi tylko niebieska,pewnie jakas mocniejsza,a lbo nasiona czerwonej i białej przeterminowane.

spokojnie...na pewno wzejdzie :wink: ...u mnie też są nierówne wschody..moja niebieska zwisająca coś słabo sie buja a równo siałam z pozostałymi :shock:
Ogrodniczka Niesia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=53798" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
bozkaw
100p
100p
Od: 6 sty 2011, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cześć dziewczyny :wit czy nie jest już za późno, na wysianie lobeli?. Ja mam na opakowaniu napisane:wysiew luty, marzec.
Bożena
Awatar użytkownika
lobuzka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 mar 2010, o 21:38

Post »

Osobiście myślę, że nie jest za późno. Wzejdzie migusiem, jeżeli doniczkę/pojemniczek z wysiewem postawisz na kaloryferze. U mnie w takim ciepełku lobelia ze wschodami uwija sie migusiem :wink:
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

bozkaw pisze:Cześć dziewczyny :wit czy nie jest już za późno, na wysianie lobeli?. Ja mam na opakowaniu napisane:wysiew luty, marzec.
Jak może być za późno, skoro jeszcze się marzec nie zaczął? :wink:
Za późno to będzie w kwietniu. :P
Moja lobelia wysiana chyba 15 lutego wygląda tak:
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Kurczę,a ja w tym roku nie wysiałam lobelli, ponieważ w poprzednim roku zaryzykowałam i się nie udało.Powyciągały się kiełki w górę wysoko,próbowałam popikować kępkami do osobnych doniczek,ale chyba powyrywałam im korzonki .... :oops:
Awatar użytkownika
lobuzka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 mar 2010, o 21:38

Post »

Łyżeczka śwtnie się sprawdza przy pikowaniu takiej drobnicy ;:108 a jeżeli wisiewam w doniczce nieprzeźroczystej to ustawiam ją maksymalnie pod kątem do światła.
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Awatar użytkownika
maja79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2011, o 17:53

Post »

Witam kochani:) 21 lutego siałam lobelie dwa dni temu zauwarzyłam ze pięknie wzeszła:)
skorzystałam z waszych rad i przykryłam ją folią ;:138 :tan
pozdrawiam Maja
Awatar użytkownika
tygi11
200p
200p
Od: 11 lut 2012, o 09:28

Post »

Hej kochani
moja lobelia już odrobinke większa :lol: a druga jeszcze nie wzeszła. A właściwie kiedy ją pikujecie bo ona taka drobna że aż strach to ruszac :roll:
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=52851" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam Ola
Awatar użytkownika
Niesia
200p
200p

Post »

Annes 77 pisze:Kurczę,a ja w tym roku nie wysiałam lobelli, ponieważ w poprzednim roku zaryzykowałam i się nie udało.Powyciągały się kiełki w górę wysoko,próbowałam popikować kępkami do osobnych doniczek,ale chyba powyrywałam im korzonki .... :oops:

spróbuj jeszcze raz...lobelia to naprawde mało wymagająca roślinka a cieszy oko do samych przymrozków :wink: skoro Ci się powyciągały to miały za mało światła bądź za ciepło...ja miałam na wschodnim parapecie i pięknie powschodziły....już mam część popikowane bo siałam na początku stycznia....wydaje mi sie że za wcześnie swoje pikowałaś i dlatego nic z tego nie miałaś-takich kruszynek sie nie pikuje....ja lobelie pikuje tylko raz jak mają już troszke większe listki... :) dla porównania wysyłam Ci zdjątka więc zobacz różnice :wink:

moje lobelki, które właśnie pikuje :D

Obrazek

te poniżej nie nadają się jeszcze do pikowania bo są za malutkie i nie mają właściwych listków :wink:

Obrazek

a to moje pikusie :D może troszke nie wyraźne zdjątko bo robiłam wieczorkiem :D

Obrazek
Obrazek

Mam już około 2000 lobelii popikowanych, jeszcze raz tyle będzie :D ...wszystko pomaszeruje jutro do ciepłej szklarenki
;:138
Ogrodniczka Niesia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=53798" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
sosna1
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

O mamusiu, to lepiej niż ja w zeszłym roku z żeniszkami!!! Podziwiam ;:138 ;:138
A nie pikujesz tak po parę? Moje jeszcze za małe, ale też ich dużo :shock:
Awatar użytkownika
Niesia
200p
200p

Post »

nie, nie pikuję po kilka bo zawsze gdy pikuję pojedynczo to pięknie mi się rozrastają :wink: a tak poza tym w taką palete to raczej kilka sie nie zmieści...to jest wymierzone na jedną roślinke tylko :wink: w każdą palete mogę posadzić 285 roślinek :D na zdjęciu które przedstawiłam powyżej mam akurat te mniejsze palety i mieści się w nich tylko 160 sztuk ;:3 .... codziennie po dwie duże palety pikuję no i 2000 lobelek mi sie już uzbierało ;:138....ale czego sie nie robi dla pięknie ukwieconego ogrodu ;:138.....wysiałam także ostatnio motylka Schizanthus wisetonensis-piękne kwiaty..każdy je zachwala...ja pierwszy raz je posiałam-zobaczymy co z tego wyjdzie :wink:
zresztą zobaczcie sami....normalnie cudeńko...

tutaj akurat jest fioletowy ale są też inne kolorki....jak dla mnie cudo :)

Obrazek
Ogrodniczka Niesia
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Niesia bardzo dziękuję za dokładny opis i fotki lobelli ;:196 Jak myślisz jeszcze mogę posiać?
One mi się wydają takie delikatne ;:224 Sporo masz swojej,jaki to kolorek?
Awatar użytkownika
tygi11
200p
200p
Od: 11 lut 2012, o 09:28

Post »

Niesia :shock: podziwiam i wielkie dzięki za fotki teraz wiem że moje jeszcze bardzo małe ;:196
A motylek cudny, ja kupiłam jakiegoś motylka z legutko ale nie pisze co to za kolor, jaki by nie był i tak bardzo piękny kwiat :lol:
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=52851" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam Ola
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wczoraj wzięłam lupę ,żeby zobaczyć co u mojej lobelii wysianej 21 lutego. Widziałam mały ruch w interesie. Za to dziś rano zielono :D . Jej wielkość przerosła moje najśmielsze oczekiwania. Wiedziałam, że będzie mała ,ale że aż tak :shock: Czy zbyt wysoka temperatura może być niekorzystna?

Pozdrawiam Anka
Awatar użytkownika
asta6265
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2012, o 12:01

Post »

Musisz uzbroić się w cierpliwość. Lobelia wychodzi i potem dość długo jest malutka.
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”