Storczykowe fiksacje Marty

ODPOWIEDZ
MirkaS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2009, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Storczykowe fiksacje Marty

Post »

Marta podczytywałam o cymmbidium i byłam na 100 % pewna ,że go kupisz rady nie były potrzebne podświadomie już było Twoje.
Kolor cudny mimo moich (złych) doświadczeń też bym się nie wahała.

Orchidarium ;:138 super sprawa, jestem pod wrażeniem , zapowiada się ciekawie ja nie mam miejsca ale marzyło mi się swego czasu. Już oczyma wyobraźni widzę jakie tam cudeńka będą mieszkały.
Pokazuj wszystko co tam będziesz robiła
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Awatar użytkownika
Asia7084
200p
200p
Od: 16 lut 2015, o 10:47
Kontakt:

Post »

No przepiękne to Twoje cymbidium Marto!!
Też wiedziałam że nie dasz rady się oprzeć :D
Podziwiam zamysł z orchidarium,
Bardzo mnie ciekawią Twoje dalsze
poczynania w tym kierunku.
Mam takiej samej wielkości akwarium
ale wygląda tak :;230

Obrazek

Dobrze że do końca stycznia niedaleko :;230 ;:224
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2017, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Andrzeju przecież wiesz, że my się zawsze jakoś dogadamy. :;230
Odnośnie keramzytu to takie opakowanie 45l to koszt z transportem trochę ponad 50 zł, więc fabryki by mi się nie opłacało kupować.

Mirko jeszcze trochę z tym Orchidarium mi się zejdzie, ale z drugiej strony już tuptam i tak jak Ty już sobie wyobrażam co tam będzie rosło. Teraz biorę się za wewnętrzne wyposażenie (konary, kamienie itd). Powoli i się zrobi.. ;:136

Asiu patrzę na to Twoje akwarium 300l a w środku naliczyłam 8 neonków na krzyż, 2 skalary i 1 molinezje. Asiu a nie korci Cię żeby poszukać nowego domu dla rybek i zrobić orchidarium. ;:306 Jeśli nie, to będę Cię kusić. :;230 ;:224 W końcu to pod Twoi wpływem pojechałam do LM przez co kupiłam Cymbidium. ;:333
Awatar użytkownika
Asia7084
200p
200p
Od: 16 lut 2015, o 10:47
Kontakt:

Post »

Haha :;230. Mąż by mnie chyba zabił za akwarium ;:124
Jest 12 neonow, 3 skalary, 2 paletki
5 kirysów glonojad i coś podobnego do molinezji ale to cos innego. Aaa i kosiarka. Ja mam storczyki on ma akwarium . Ale tobie naprawde kibicuję
Może gdybym miała większy metraż.... ;:173.
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hehe a to chyba, że to męża to nie ruszaj :;230 ja miałam 8 pielęgnic papuzich o wielkości bez płetwy większych od dłoni :wink: jak wystawiam na OLX, że oddaje je za darmo to w 5 min miałam 3 oferty i po 3 h był Pan, który przyjechał do mnie 200 km, żeby je zabrać ;:215 ja byłam szczęśliwa i on też ;:333 miałam dwie opcje albo je na patelnię albo oddać ;:306
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marta do orchidarium polecam tez fitonie, są w różnych wersjach kolorystycznych przez co ładnie ożywią Ci orchidarium, a bez problemu rosną w nim pod warunkiem, że dostają często pić
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ooo super Kasiu bardzo dziękuję za sugestie. Właśnie szukałam informacji, co można jeszcze dać do orchidarium oprócz storczyków, żeby zrobić różnorodność ;:215
Awatar użytkownika
iskraiskra
200p
200p
Od: 26 lis 2017, o 12:43

Post »

Marto.. scindapsusy i epipremnum (mogę przesłać epipremnum bo mam zdrowe :) ) hoye nawet możesz wsadzić (dziś widziałam w hydro i też mam zdrową jak coś ;) ) możesz kupić małego fikusa robionego na bonsai (w lidlu po 12zl dziś widziałam ) i wsadzić w doniczce malutkiej lub przesadzić do hydro...podobnie w obi były miniaturowe skrzydłokwiaty.. paproć.
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tylko czy to o czym piszesz Iskra to wytrzyma duża wilgotność i zraszanie? Bo ja myślałam o roślinach typowo do terrarium, ale też chcę mojego skrzydłokwiata do hydro dać i umieścić go w orchidarium w ramach testów ;:333
Awatar użytkownika
iskraiskra
200p
200p
Od: 26 lis 2017, o 12:43

Post »

epipremnum ,scindapsusy i paprocie widziałam bardzo często w paludariach a pozostałe w hydroponice z tym że ponoć starsze fikusy czy palmy przenosi się ciężej do hydro bo trudniej im oczyścić korzenie z ziemi tak do "żywego"..no ale może jakby je moczyć długo ?
Może poogladaj zdjęcia paludariów i popatrz co Ci się podoba.
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cymbidium wspaniałe,też miałem ale Twoje ciekawsze i ładniej się prezentuje ;:138
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przyszedł czas pokazać co u mnie nowego kwitnie. ;:138

W pierwszej kolejności wcześniej już prezentowana mini hybryda Nr 61, gdyż coraz bardziej mi się podoba.

Obrazek

Obrazek

Rozwinął się pierwsze kwiat mojego Phal. Liodoro. ;:65 W sumie ładny zapach tylko szkoda, żeby go poczuć muszę wsadzić nos w kwiatka. Może będzie bardziej wyczuwalne przy obfitrzym kwitnieniu, bo na tą chwilę Cymbidium i Dendrobium Nobile zabija Liodoro zapachami.

Obrazek

Obrazek

Pięknie zaczął kwitnąć Dtps. Sin Yuan Golden Beauty. F ;:138 oto w różnym świetle.

Obrazek

Obrazek

Kolejny Phalaenopsis Optimistic Fantasy. Zaczął przedłużać pędy i rehabilituje się za skromne kwitnienie. ;:215

Obrazek

Phal. Purple Martin nie przestaje mnie zadziwiać. ;:209 Niestrudzenie przedłuża pęd. Kupiony w połowie listopada i nadal kwitnie. To już dziesiąty kwiat na tym pędzie i nadal zawiązuje kolejne pąki. Liczcie się więc z tym, że za nudzę Was jego widokiem.

Obrazek

Obrazek

Phalaenopsis Sorrento zaczyna też swój spektakl.

Obrazek

Oraz dziwna historia mojego Phal Black Swan. Miało być 20 kwiatów, jednak 6 pąków, które już były ogromne i gotowe do rozkwitu porostu opadły. :( Wyglądało to tak jakby roślina stwierdziła, że nie ma już sił na więcej i wycofała z nich jakby soki. I teraz od tego momentu mija ze 3 tyg i ja patrzę a ten skubany szykuje się w 4 miejscach do przedłużania pędów. No i teraz już sama nie wiem o co mu wtedy chodziło, że zrzucił te pąki. Coś go zabolało i można dywagować co...

Obrazek
Jeszcze nowe kwitnienie takiej hybrydy NN

Obrazek
I ciekawostka. Mój Phal Montreux postanowił przedłużyć pęd i z jednego oczka wyszły dwa bliźniacze pąki.

Obrazek

I teraz moje orchidarium. Powoli do przodu... Dno, boki gotowe i teraz zajmuje się meblami. Chyba muszę zrobić na środku jakiś sztuczny konar epifityczny tylko musi wyglądać naturalnie. Muszę się przejść do lasu i zobaczyć nazbieram kory dębowej.

Obrazek

Obecne mebelki przyniosłam z ogrodu. W ogrodzie znalazłam parę korzeni, które mogę umieścić w środku. Jednak niektóre są tak duże, że nie mam tak wielkiego garnka aby to wygotować i odkazić, żeby nic z tym nie przywlec. Na tą chwilę znalazłam mały korzeń, który kiedyś był w moim akwarium. Zakonserwiwany w roztworze soli przez te parę lat na dworze wcale się nie popsuł. Umyty i upieczony w piekarniku oraz dodatkowo wymalowany w roztworze Toposin i Previcuru.

Obrazek

Z drugim większym nie było tak łatwo. Okazało się, że ciut za duży by zmieścić się w piekarniku, więc piekłam go przy uchylonych drzwiczkach, ale udało mi się osiągnąć temperature 150stopni i delikatnie mówiąc każde "białko zwierzęce i niezwierzęce" się upiekło. Niestety mimo, że oczyszczałam go ze zwierzątek to w trakcie pieczenia okazało się, że rodzina mrówek i żuczków nie dała rady... ;:185
Niestety również okazało się, że korzeń należał do drzewa iglastego (jak go ciągłam do domu to nie chciał się przedstawić ;:222 ) jak go piekłam to w domu pachniało lasem. Z tego powodu nie będę mogła na nim bezpośrednio umieścić storczyków, ale jakoś to przeżyjemy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No to na tyle już skończyłam przynudzać :;230

PS jednak nie skończyłam nudzić ;:306 właśnie wracam z lasu. Zmęczona ale szczęśliwa. No i koncepcja mi się już zmieniła. Nie będzie jednak sztucznego pnia, bo mam korę dębową taką piękna, że coś z niej zrobię. Ledwo to dociągłam do domu a jeszcze miałam psa na smyczy i wózek z dzieckiem ;:306
Obrazek
Awatar użytkownika
*Kasia
500p
500p
Od: 27 sie 2009, o 09:28

Post »

Ojej, jakie ładne. Miniaturka super piękna, wygląda jak jakiś rasowiec. I ten drugi ciemny też niesamowity.
Sorrento mam i bardzo lubię za trwałe kwiaty, które długo utrzymuje. Optimistic Fantasy nadal w sferze marzeń - nie mogę go trafić ;:134 .
Botaniki mnie nie kręcą ;:131

Historyjką o spacerze mnie rozbawiłaś. Też tak się czasem ciągnę z dzieciakiem , jego plecakiem, trzema torbami i kwiatkami :wink: ;:306
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

Phal liodoro mocniej pachnieć nie będzie. :wink:
Natomiast rozbawił mnie ten konar w piekarniku, tak z ciekawości co na to mąż? :wink: :lol:
Musi być bardzo wyrozumiały, gdybym ja coś takiego zrobił to moja kobieta pogoniła by mnie z domu razem z tym konarem. :wink: :;230
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu my kobiety umiemy ogarnąć parę rzeczy naraz. ;:333
Miniaturka faktycznie wygląda na rasowca, ale nie mam pojęcia co to jest. Znalazłam takiego samego Phalaenopsis Taisuco Kobold z tą różnicą, że on ma obwódke żółtą a mój białą.
Phal. Optimistic Fantasy faktycznie również go dawno nie widziałam, ale kto szuka ten znajdzie.
Botaniki też mnie bardzo nie kręcą. Lubię je oglądać u innych, ale takich które ja chciałbym mieć nie jest wiele. Mam specyficzne upodobania.

Norbercie szkoda z tym Liodoro. Miałam nadzieję na większą intensywność zapachu. :(
A odnośnie piekarnika. Całą akcję przeprowadziłam podczas męża nieobecności. Jakby złapał mnie z tym korzeniem w piekarniku to moja głowa też by tam się znalazła. ;:130 Najgorsze było to, że ja sobie go pięke a nagle mąż dzwoni, że wcześniej wraca. ;:oj No to akcja - korzeń z piekarnika, szybko czyścić żywice bo z niego wyciekła i zalała piekarnik i wielkie wietrzenie domu z leśnego zapachu. I udało się - udało mi się usunąć wszystkie dowody zbrodni. ;:306 ;:304
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”