Przydomowy ogródek Eweliny, część III .

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Przydomowy ogródek Eweliny, część III .

Post »

Witam Ewelinko :wit
Bardzo fajnie, że piszesz, że działka już niedługo formalnie będzie mogła być Wasza. Jak przeczytałam, to się rozmarzyłam, jakby to było, jakby i nam sąsiad sprzedał swoją pustą działkę. Przypomniałam sobie, na ile roślin które mi się podobają, nie widziałam już u siebie dobrego miejsca i że mogłabym ponownie dać im szansę i wiesz, szczęściara jesteś bo też możesz teraz poszaleć i planować nowe nasadzenia ;:138
Widziałam taki filmik o przesadzaniu dużej, drzewiastej magnolii, która ma w ogóle hiperdelikatne korzenie. Była wykopana dookoła w dużą rynienkę, a potem nabrana z dwóch stron szerokim szpadlem i położona z całą mokrą bryłą na brezent. Może tak udałoby się Wam bez szkody przesadzić bez?
Piękne wschody ;:138
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Olu pogoda nas nie rozpieszcza ;:222 . U mnie pada teraz taki lekki kapuśniaczek i niebo trochę się przetarło więc jest nadzieja ;:224 . Taka pogoda jest dobra do przesadzania więc dzisiaj na pewno coś zmieni miejscówkę . Czekam tylko żeby temperatura trochę podskoczyła ;:108 . Mam obecnie 7 stopni więc niedługo idę po rydel i heja ;:333 . Ja też nie lubię takich wydatków i dlatego nie mam zbyt wiele kory w ogrodzie :oops: . Za te pieniądze wolę kupić chociażby rośliny. Maty na pewno wyglądałyby o niebo lepiej niż szopka u sąsiada . My posadzimy tuje i na efekty trzeba będzie poczekać kilka lat, jednak myślę, że warto bo te budynki mnie denerwują :evil: .

Wiolu wiosna chyba zabłądziła ;:306 . No ale nic, czekam dalej cierpliwie na lepszą pogodę bo co innego mogę zrobić ?? Niestety na pogodę wpływu nie mamy :( . Dzisiaj mimo drobnego deszczyku przesadzę ten bez i kilka innych. W taką wilgotną pogodę to nawet wskazane jest przesadzanie roślin. Zobaczymy może przeżyje a jak nie to trudno.

Seba ja już wcześniej myślałam o tych tujach ale wiesz szkoda mi było miejsca bo tam jest wąsko i w dodatku mamy wjazd więc nic poza tujami nie mogłabym posadzić. Teraz plany się pozmieniały i nie szkoda mi miejsca . Te budynki sąsiadki wkurzają mnie bo widzę je od razu po wyjściu z domu ;:222 . Za kilka lat liczę na ładniejszy widok :tan . Śniegu Ci nie zazdroszczę, u mnie był rano ale tak minimalnie utrzymywał się tylko na kopczykach. Teraz nie ma po nim ani śladu ;:333 .

Kasiu wiedziałam, że ten pomysł jest dobry ;:224 . Pogoda jest beznadziejna i szkoda, że popsuła Ci plany. Ja się nie dam kapuśniaczkowi i zaraz lecę przesadzać rośliny ;:108 .

Agnieszko takie 10 arów daje sporo możliwości ;:173 . Sama sobie zazdroszczę ;:306 . Jednak zanim ogarnę ten teren minie kilka lat. To oznacza, że będę miała pracy na kolejne sezony a to mnie cieszy . Ciekawy sposób przesadzania ten magnolii. Mój bez ma dopiero rok więc może nie ma jeszcze takich olbrzymich korzeni. No zobaczymy jak mi pójdzie, trzymaj kciuki ;:196 .
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

Pomysł z tujami bardzo trafiony. I nie będziesz musiała ich jakos strasznie ciąć, bo mogą sobie rosnąć na wysokość "ile fabryka da" :wink: Ale Ci zazdroszczę takiej ilości nowego miejsca ;:173 I tego planowania :)
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Ewelinko, świetny pomysł z tymi tujami, ładnie odgrodzą od tego stodołowego widoku.
Fajna ta gitarowa rabatka!
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p
Od: 5 mar 2013, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U Eweliny to widzę, że dnia przybywa a trawnika ubywa ;:306 .
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Ewelina, u mnie też lało jak z cebra, a żeby było śmieszniej wczoraj słuchałam prognoz i tak zachwalali, ze przed nami cieplutki tydzień i faktycznie według wszelkich mapek pogodowych w czwartek ma być nawet do 17 stopni.. więc może warto wybaczyć ten dzisiejszy deszcz - będą nam rośliny lepiej rosły.
Szykuje się u ciebie niezła rewolucja nasadzeniowa. Faktycznie perspektywa powiększenia rabaty na całości brzmi bardzo obiecująco, a skoro będziesz miała miejsce w postaci nowej działki to nawet bym się nie zastanawiała tylko sadziła porządnie zasłaniające ogrodzenie ;:108 ;:333
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pogoda dzisiaj jest bardzo niezdecydowana a może zmienna jak kobieta ;:306 ?? Raz pada kapuśniaczek, raz leje a chwilami się przejaśnia . Dałam radę przesadzić kilka roślin a w tym lilaka, bez czarny, astry i wykopałam odętkę, która zaczęła za bardzo panoszyć się na rabacie ;:222 . Podzieliłam ją i wsadziłam w dużą donicę. Może teraz nie będzie tak szalała . Teraz znowu leje ;:306 . Pewnie zaraz przestanie i będę mogła jeszcze przesadzić chryzantemę i kilka innych . To jest ten plus przydomowego ogródka ;:173 .

Aniu na razie mi nie zazdrość bo zanim zaczną powstawać rabaty to będzie jedna wielka masakra z koparkami, robieniem podjazdu itd. Potem możesz mi zazdrościć ;:306 . Nie no żartuję :oops: . Niczego mi nie zazdrość bo masz kawałek na prawdę fajnego ogródka ;:196 .

Basiu gitarowa rabatka jest ale może w przyszłym roku będzie likwidowana. To zależy od tego kiedy uporamy się z pewnymi pracami. Zamiast niej będzie trawka ale tamta rabata przy siatce będzie dużo szersza i dłuższa :tan . Coś za coś ;:173 . Tuje od razu mieliśmy sadzić ale wstrzymywaliśmy się z tym bo szkoda mi było cennego miejsca . Teraz jednak nie ma się nad czym zastanawiać tylko sadzić żeby już rosły ;:108 .

Asiu dobre ;:306 . Rabat nigdy dość a trawy jeszcze będę miała aż nad to ;:306 . Dnia przybywa ale żeby chociaż tak słońce pojawiało się częściej ;:173 .

Sabinko jeśli faktycznie będzie 17 stopni to jakoś przeboleję tą dzisiejszą pogodę ;:108 i nawet marudzić nie będę ;:306 . Już nie zastanawiamy się tylko faktycznie będziemy sadzili tuje ;:108 . Dzisiaj zrobiłam im miejsce ;:333 . W przyszłym tygodniu muszę kupić kilkanaście sztuk. Tą rabatę powiększę dopiero jak wjazd zrobimy z drugiej strony. Jeśli uda się nam to zrobić na wakacjach to jeszcze w tym roku zacznę ją poszerzać :tan . Już nie mogę doczekać się tego wszystkiego . Kurczę mam nadzieję, że nie zapeszę takim pisaniem. Myślę, że już teraz sąsiadka nie powinna się wycofać ;:218 .
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

Ja mam kawałek, a Ty będziesz miała kawał! ;:306

Jak sie patrzy z perspektywy czasu, to ogród zapełnia sie błyskawicznie. Mi samej sie wydawało jeszcze 4 lata temu, jak jeździły kopary i kopane były różne przyłącza (pokazywałam wszystko na początku mojego wątku), że miną wieki nim to wszystko będzie miało ręce i nogi, a juz na pewno póki powstanie coś, co będzie mozna nazwać ogrodem. A tu patrz, miejsca juz mi dawno zabrakło i zaczynam rozdawać moje ogrodowe dobra :D I chciałabym wiecej, duuużo więcej miejsca ;:173 Sama nie wiem kiedy ten ogród "się zrobił" :wink:
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu a no kawał ;:306 . Musisz to ugryźć z drugiej strony ;:108 . Pomyśl sobie co by było gdybyś mieszkała w bloku i nie miała nawet kawałeczka ziemi tylko balkon ;:oj . Czy to nie jest straszne ?? Ja wiem, że działka bardzo szybko zapełnia się a człowiek wciąż chce więcej i więcej. Musisz cieszyć się tym co masz ;:108 . Gdyby człowiek wiedział od razu jak wciągnie go ogród to kupiłby sobie od razu 20 arów działki prawda ?? Popatrz na Aneczkę ;:oj . Ona ma raj na ziemi a mieści to na małej działeczce . Oj, aż zaczynają mnie łapać wyrzuty , że akurat do mnie uśmiechnęło się szczęście :roll: .
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Ewelinko, trzymam kciuki za udaną transakcję i planowaną rewolucję w ogrodzie. ;:215 ;:215
Wiosna już pięknie się u Ciebie rozgościła, wszystko szaleje na potęgę a miskanty dobrze żeś wycięła, młode będą spokojnie wyrastać. ;:333
Teraz trzeba Ci życzyć dobrej pogody, zdrowia i siły, żeby spełniły się wszystkie plany domowo ogrodowe. ;:3 ;:3 ;:79 ;:79
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Ewelinko, widzę że masz nowe pomysły na ogród... tak trzymaj.. życzę powodzenia... ;:333
No i dowiedziałam się że mieszasz ziemię z piaskiem pod iryski... a ja sadziłam normalnie do ziemi... może w tym tkwiła przyczyna ?... kupię znowu... ;:224
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie wieczorkiem :wit .

Pogoda cały dzień była bardzo zmienna ;:219 . Po południu pokazało się słoneczko a potem nagle zacząć padać grad, tak intensywnie, że waliło po dachu bardzo mocno ;:oj . Trwało to zaledwie chwilkę . Na niebie zaczęła malować się tęcza ale warunki zmieniały się tak szybko, że nie pokazała się w całej okazałości .

Obrazek

Zrobiłam kilka fotek chociaż nic nowego na razie nie zakwitło cieszę się tym co jest ;:108 .

Czy one pokazują mi język ;:306 ??

Obrazek

Obrazek

Stasiu dziękuję bardzo ;:196 . Mam nadzieję, że transakcja niebawem dobiegnie końca ;:333 . Wiosna już jest, nie da się ukryć ale czekamy na więcej słoneczka. Bardzo dziękuję za życzenia i Tobie również życzę aby Ci zaświeciło. Pozdrawiam :wit .

Czosnki rozrosły się od zeszłego roku ;:215 .

Obrazek

Obrazek

To chyba puszkinia, czeka na więcej słoneczka ;:3

Obrazek

Gabrysiu dziękuję ;:196 . Nie tylko iryski dostają ziemię zmieszaną z piaskiem. Resztę cebulowych też tak sadzę ;:108 ,dzięki temu ziemia jest bardziej przepuszczalna i nie gniją. Masz rację, kup jeszcze raz i spróbuj, może tym razem się uda :) .

Obrazek

Obrazek

Dzisiaj mimo nieciekawej pogody słychać było śpiew ptaków ;:224 . Przyjemnie przesadzało mi się rośliny ;:138 . Ogród podlany ,teraz to już tylko słoneczka potrzeba a wszystko ruszy z kopyta ;:333 , chwasty zapewne też ;:306 .

Dobrego wieczoru Wam życzę :wit .
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

EWE,ładne iryski,ładne fotki :!:
Najlepsze /dla mnie / to pierwsze,z tęczą :!: Dobrze skadrowane ;:108
Wieczorne pozdrówki :wit
Slawek
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Ewelinko a bez przesadzasz czy wywalasz? Bardzo jestem ciekawa czy przetrzyma przenosiny... Ja dostałam kiedyś przekopany z innego ogrodu, ale nie rósł... niby żył, ale nie wypuszczał pędów. Może kiedyś kupię sobie sadzonkę, bo bardzo podobają mi się jego ciemne liście i te kwiaty... :)

Sadź już tuje, skoro wiadomo, że będzie dodatkowy kawałek działki, to niechaj już rosną... teraz dobry czas :)
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Zdecydowanie irysiki pokazują język! Moje jeszcze nawet nosków nie pokazały, mówię o miniaturkach, bo te większe, to i owszem, nosy wystawiają do słońca, co to go nie ma. Chyba wiosna wpierw gości u Ciebie, dziś patrzyłam na hiacynty, niektóre dopiero przebijają się przez ziemię, jeszcze ich nie widać, o tym, że żyją, świadczą tylko peknięcia.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”