Papryczka chili-jak pielęgnować cz.6
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.6
Ja rozcinam wacik na kilka kawałków. Na każdym kawalku kielkuje jedno nasiono. Jeśli przegapię odpowiedni moment i korzeń wrośnie w wacik, po prostu sadzę całość razem z wacikiem.
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
U mnie czasem leżą tydzień za długo. Taką mam pracę
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
Paprykę chilli dziś popikowałam do skrzynki, razem po 2, czasem 3 sztuki. Będą rosły jako rozsada rwana, lepiej mi tak je pielęgnować.
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Marconi_exe pisze:U mnie czasem leżą tydzień za długo. Taką mam pracę
Wyjeżdzasz na jakiś okres czasu? Wtedy się sieje do ziemi, bo zajmuje im dłużej wyjście.

Ja na wacikach wietrze praktycznie dwa razy dziennie. Jak widze rano zaczątek kiełka, to do ziemi wieczorem.
Miał ktoś odmiane Jigsaw ornamental peper? Chciałbym zobaczyć jak krzak u Was wyglądał.

-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Bywa i tak, że jakieś nadmiarowe nasionka zostaną na ręczniku, to rozwijają nawet liścienie a korzonki nie wrastają.
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
Do tego roku podkiełkowywałem na wacikach. W tym zacząłem na ręczniku papierowym i na tym sposobie pozostanę. Korzonki nie wrastają, a gruba warstwa papieru trzyma wilgoć. Czasami celowo pozostawiam skiełkowane nasionka żeby poczekały na te spóźnione. Robię tak z oszczędności miejsca na parapecie. Skiełkowane papryczki wsadzam do jednej doniczki koniecznie kwadratowej i maksymalnie przedłużam czas na pikowanie. Traktuje tak, mniej ostre odmiany, siane na końcu. Waciki są dobre jak sieje się po kilka nasion kilku odmian. Ja miałem około 150 nasion do ogarnięcia. Oczywiście rozłożonych w czasie.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Miałam w tym roku jednak nic nie siać i skupić się na zimowanych kilku krzakach, ale nie mogłam się powstrzymać.
W tym roku niewiele - nasiona wiekowo różne (od ubiegłorocznych po 3 letnie) więc zobaczymy co z tego wyjdzie...
Na ten rok : Marbles, Petit Becs, Medusa, Bulgarian Carrot, Rokita, Peperoncino Picante i żółta cayenne... w doniczkach mam do tego habanero white i big sun, Wild Tepin kilkuletni i ubiegłoroczne Penis Pepper...
Pomidorów też miałąm nie wysiewać w tym roku,ale odkopałam nasiona i już się boję
W tym roku niewiele - nasiona wiekowo różne (od ubiegłorocznych po 3 letnie) więc zobaczymy co z tego wyjdzie...
Na ten rok : Marbles, Petit Becs, Medusa, Bulgarian Carrot, Rokita, Peperoncino Picante i żółta cayenne... w doniczkach mam do tego habanero white i big sun, Wild Tepin kilkuletni i ubiegłoroczne Penis Pepper...
Pomidorów też miałąm nie wysiewać w tym roku,ale odkopałam nasiona i już się boję

-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
To zakop te nasiona i nie zapomnij podlać 

- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Akurat z pomidorami już mam częściowo z głowy bo okazało się ,że jakieś zgniłki musiały wpaść do doniczek z chili - i mam piękne bujne, powyciągane sadzonki pod każdą papryką w doniczce 

- RingoJelcz
- 200p
- Od: 1 mar 2012, o 19:46
Moje hoty na ten sezon, od wczoraj pod nową lampą.
Puszczają już liść właściwy. Jak zawsze papryka u mnie wolno rosła, to w tym roku nie poznaję sadzonek...

Puszczają już liść właściwy. Jak zawsze papryka u mnie wolno rosła, to w tym roku nie poznaję sadzonek...

- BobejGS
- Kontakt:
U mnie papryki rosną wyjatkowo dobrze. Chyba to zasługa drugiej świetlówki.
Chociaż niektóre pokazały, że je przelałem.przed ostatnim wyjazdem ale ogólnie jest ok. 
To moja Thunder moutain longhorn:

Aji white fantasy:

Trifetti:

To moja Thunder moutain longhorn:

Aji white fantasy:

Trifetti:

- Marconi_exe
- 1000p
- Kontakt:
Teraz już powoli można ocenić czy to Jalapeno Purple czy Hungarian Black. Zdjęcie młodej papryczki tegorocznej:Saute pisze:Ty masz właśnie najprawdopodobniej Jalapeno, sądząc po fotce, bo w obu opisach Hungarian Black pisze , że liście mają czerwone żyłki, tu nawet na jednej fotce widać http://www.peperoncino.org/il-peperonci ... rian-black , a tu w opisie też pisze o czerwonych żyłkach w liściach http://www.pepperseeds.eu/black-hungarian.htmlMarconi_exe pisze:Ja się trzymam tego, że Hungarian Black przebarwia się z ciemnofioletowego na czerwony, a w Jalapeno Purple nie wierzę.

Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
- BobejGS
- Kontakt:
Nie umiem odpowiedzieć co Ty masz ale podeśle fotke mojej papryki opisanej Hungarian black. 

- Marconi_exe
- 1000p
- Kontakt:
Moje owocująca krzaki są pokazane na 19 stronie. Wydaje się, że to samo.
Marek
Marek
- BobejGS
- Kontakt:
Podobne ale jednak troszke inne. Twoje są krótsze i troszke grubsze. Moje dłuższe ale cieńsze.
Pytanie co jest co.