Wiejski ogród po sezonie cz. 33
Re: Wiejski ogród po sezonie cz. 33
Moja mahonia też nn. Dostałam od sąsiadki pod nazwą "taki krzew - choć sobie zobacz czy ci się podoba to ci odkopię
". Reszty musiałam dowiedzieć się sama. Jak wsadziłam tak stoi mam nadzieję, że na wiosnę ruszy.

- ewa w
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2012, o 14:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przywlokłam mahonię z lasu i taka płodna, że obdzieliłam już wszystkich znajomych, a zapach kwiatów wiosną jest niesamowicie mocny.Wywaliłam złotlina japońskiego i jagodę goji do dziury, za duże krzaczyska a sprzedać się nie dało
. Powinnam chyba już poprzykrywać roślinki ale jakoś mi się nie chce tam iść te 4 km. Na róże machnęłam ręką, będzie test, która wytrzyma zimę
.Wodę zamrożoną w wannie miałam już tydzień temu jakoś chłodniej w tej mojej hanyskiej dziupli. Zainwestowałam wiosną w chryzantemy zimujące i tylko je będę musiała okryć bo małe krzaczki jeszcze a u Ciebie wspaniała ta drobna czerwona zgapiłam od Ciebie i też ją już mam
Skandynawską chyba musiałabyś wsadzić gdzieś w krzaki np, krzewuszkę aby się nie pokładała ale faktycznie u mnie też nigdy nie trafię z podziwianiem jej pod śniegiem jak pisałaś 

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Marysiu,
wiosna i jesień, a nawet lato w Twoim ogrodzie.
Pierwiosnki i chryzantemy, a nawet lewkonie i róże.
Wszystko kwitnie jednocześnie.
Krótko mówiąc: kolorów Ci jeszcze nie brakuje,
a takie wyłapywanie obiektywem tego, co cieszy oczy,
to sama przyjemność podczas oczekiwania na zimę.
Idą zmiany, idą.
A co najważniejsze, zaskakują pozytywnie.
Miłego świętowania i smacznej gęsi.

Pierwiosnki i chryzantemy, a nawet lewkonie i róże.

Krótko mówiąc: kolorów Ci jeszcze nie brakuje,

Idą zmiany, idą.

Miłego świętowania i smacznej gęsi.

- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Marysiu niebo miałaś ładne z rana
Chryzantema przepiękna
to nie ta bordowa ?? prawda ??
Pozdrawiam cieplutko
bo u mnie już zaczyna mrozić .

Chryzantema przepiękna

Pozdrawiam cieplutko

-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Skandynawska w śniegu będzie ładnie wygladała
Taki kolorystyczny akcencik na święta
Widzę Marysiu, że też szukasz ostatnich dzielnych w ogrodzie? Z dnia na dzień coraz trudniej

Widzę Marysiu, że też szukasz ostatnich dzielnych w ogrodzie? Z dnia na dzień coraz trudniej

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Witam!
No to gęś jest i jutro świętujemy...tylko Marcina nie mamy
Beatko co prawda koleżanka proponowała udział w Krakowie w świętowaniu, ale wcześniej umówiłam się z dziećmi, że gęś zjemy jutro bo nie ma miejsca w zamrażalniku żeby ja przechować do świąt
Wszyscy pracują w różnych dniach i godzinach i tak trudno mi ich zebrać razem więc muszę wykorzystać okazję
Beatko odpocznij w ramach świętowania, bo wiem co to codzienne dojeżdżanie do pracy. Pozdrawiam Cie serdecznie i życzę pogody spacerowej
Iwonko szczec. nie wiem co masz do okrycia, bo ja głównie róże i parę innych podobnych, a te okrywa czy obsypuje dopiero gdy parę dni z kolei jest -5. Na razie nie ma takiej temperatury
Może jednak masz coś wrażliwszego
Iwonko 1 kolory to głównie chryzantemy, bo te pojedyncze róże to trzeba wypatrywać
Chryzantemy rozrosły się więc tworzą fajne kolorowe plamy
Cieszę się że pelargonia żyje
Już kiedyś dziewczyny na FO nazwały pelargonię Stellar Arctic Star, ale Lidzia poddała w wątpliwość tą nazwę i teraz nie wiem czy na pewno?
Aguś ja mam dwie mahonie i chyba one tak mają? muszę się pewnie dobrze ukorzenić żeby zacząć róść. Ta druga też jakiś czas nawet nie kwitła, po paru latach kwitnie, owocuje i ładnie przyrasta! Gdyby łatwo rosła to może w święta listopadowe gałązki kosztowałyby grosze?
Ewuniu Do jakiej dziury wyrzuciłaś krzaki? może za wcześnie je wykopałaś? Wiem iść 4 km, a w dwie strony razem 8 też pewnie w takie dni miałabym opory żeby pokonać. W lecie czy nawet na wiosnę dzień długi to inaczej. U mnie dopiero teraz woda chwycona ale miejscami, bo mam dwie beczki jedna ma szkiełko, a druga nie
Szkoda, że nie powiedziałaś o chryzantemach wysłałabym a może jakieś wysłać Ci na wiosnę
Skandynawska na mur pójdzie pod płot tylko to nie przyspieszy jej kwitnienia, a jedynie ustawi do pionu
Lucynko
mówisz że tyle mam pór roku? Lewkonie już takie są! miałam kiedyś białe to tak samo się zachowywały, kwitną do mrozów i to większych. Dwa razy w roku mamy takie wyłapywanie, znikających i pojawiających się kwitnień
Lucynko flaga powiewa, gęś kruszeje, dzieci przyjadą będzie radośnie a o to chodzi w świętowaniu. Tobie również radosnego świętowania
Tereniu te stokrotkowate mam dwie różne a trzecia to Czechowsky. Porobię sadzonki każdej z nich najwyżej coś będziesz miała podwójnie. Jedynie przywiezione od Was mam w jednym miejscu
U mnie temperatura powyżej zera więc chyba nie ściśnie nad ranem. Dziękuję za kopertę
i pozdrawiam serdecznie
Małgosiu śnieg ja przygnie i przysypie i tyle ją będę miała
Nie jestem zadowolona, koniecznie muszę poczytać i pokierować tym kwitnieniem. Jak mi się uda to się podzielę doświadczeniami. Szukanie dobiega końca 
No to gęś jest i jutro świętujemy...tylko Marcina nie mamy

Beatko co prawda koleżanka proponowała udział w Krakowie w świętowaniu, ale wcześniej umówiłam się z dziećmi, że gęś zjemy jutro bo nie ma miejsca w zamrażalniku żeby ja przechować do świąt

Beatko odpocznij w ramach świętowania, bo wiem co to codzienne dojeżdżanie do pracy. Pozdrawiam Cie serdecznie i życzę pogody spacerowej

Iwonko szczec. nie wiem co masz do okrycia, bo ja głównie róże i parę innych podobnych, a te okrywa czy obsypuje dopiero gdy parę dni z kolei jest -5. Na razie nie ma takiej temperatury

Iwonko 1 kolory to głównie chryzantemy, bo te pojedyncze róże to trzeba wypatrywać

Aguś ja mam dwie mahonie i chyba one tak mają? muszę się pewnie dobrze ukorzenić żeby zacząć róść. Ta druga też jakiś czas nawet nie kwitła, po paru latach kwitnie, owocuje i ładnie przyrasta! Gdyby łatwo rosła to może w święta listopadowe gałązki kosztowałyby grosze?
Ewuniu Do jakiej dziury wyrzuciłaś krzaki? może za wcześnie je wykopałaś? Wiem iść 4 km, a w dwie strony razem 8 też pewnie w takie dni miałabym opory żeby pokonać. W lecie czy nawet na wiosnę dzień długi to inaczej. U mnie dopiero teraz woda chwycona ale miejscami, bo mam dwie beczki jedna ma szkiełko, a druga nie

Lucynko

Lucynko flaga powiewa, gęś kruszeje, dzieci przyjadą będzie radośnie a o to chodzi w świętowaniu. Tobie również radosnego świętowania

Tereniu te stokrotkowate mam dwie różne a trzecia to Czechowsky. Porobię sadzonki każdej z nich najwyżej coś będziesz miała podwójnie. Jedynie przywiezione od Was mam w jednym miejscu

U mnie temperatura powyżej zera więc chyba nie ściśnie nad ranem. Dziękuję za kopertę

Małgosiu śnieg ja przygnie i przysypie i tyle ją będę miała

- lora
- Od: 25 maja 2010, o 13:43
Maryś to jeszcze dużo znalzłas wogródku piekności. Ja róze np. całkowicie ściełam do wazonku i do suszenia. Jedynie w tym roku zostawiłam kwiatostany hortensji.
A to dąbrówka wyrywna że teraz chce kwitnąć.
Niebo masz wspaniałe, zapomniałam gdzie indziej pochwalić. Jestem tu codziennie ,czytam i podkształcam się.
A to dąbrówka wyrywna że teraz chce kwitnąć.
Niebo masz wspaniałe, zapomniałam gdzie indziej pochwalić. Jestem tu codziennie ,czytam i podkształcam się.
A widzisz Maryś jakoś u nas nigdy nie widziałam w sprzedaży gałązek mahoni.
-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Marysiu,czytam,że masz jutro gości i wielką ucztę rodzinną ,to miłe chwile,w Twoim ogrodzie jeszcze coś próbuje kwitnąć ,u mnie to róże się silą ze swoją urodą chryzantemy też przymroziło,ale dzisiaj znalazłam jedną dość ładną ,pracy w ogrodzie mam mnóstwo,ale najszybciej robię w głowie ,przelecę w myślach co do zrobienia i gotowe
,pozdrawiam ,dobrej nocki i miłego świętowania jutro 

- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witaj Marysiu
. Sporo kolorów uchwyciłaś jeszcze w ogrodzie
. Fajnie, że z lupą nie musiałaś szukać jak u mnie
. Chociaż nie, teraz mam okulary to lupy mi nie trzeba
. Coś tam jeszcze ma kolor ale to już same resztki. My Marcina też nie mamy
. Udanego świętowania życzę
.

- pela11
- Od: 24 sty 2015, o 00:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No i u mnie pogoda była nareszcie przyzwoita bo nie lało .Mocno się jednak ochłodziło ale nie przeszkadza mi to , niech sobie mrozi . Ja też przygotowałam się do jutrzejszego świętowania ,wprawdzie bez gęsi bo na dwie osoby to najwyżej gołębia można upiec
, ale co nieco przygotowałam i będę leżała odłogiem z dobrą lekturą ,no i uskutecznię jakiś spacerek . Marysiu a zatem , niech NAM WSZYSTKIM świeci jutro
,goście dopiszą a na stołach nie zabraknie smakowitości .Pozdrawiam

- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
No to miłego świętowania Marysiu 

- Maska
- Kontakt:
Misiu takie różyce jak widać często w cieple zasychają więc niech sobie rosną a do flakonika dałam resztki dalii i jakieś chryzantemy na próbę. Rozwiną się czy nie
Dzięki za pochwały
i zapraszam
Aguś może to miejscowe zwyczaje, bo u nas i na placach i koło cmentarzy są
a ja zapominam ściąć i zabrać ze sobą
Witaj Martusiu
mam tego bractwa trochę i zebrać wszystkich w jednym czasie trudno, jutro też nie wszyscy będą już wiem że niektórych choróbsko złożyło
ale większość będzie i to zostają na noc, więc fajnie będzie
Moje chryzantemy tylko jedne marnie wyglądają ale kwitną już dwa miesiące i ostatnio ich nie obrywam
To mówisz że trzeba przelecieć w głowie
dobry sposób
Buziaki i pogody ładnej życzę
Witaj !Ewelinko a widzisz ogród zobaczyłaś z innej strony! już nie będziesz narzekać na brak kolorów
W końcu bez Marcina też można więc i Tobie pogodnego przedłużonego weekendu
Elu czytałam o tych pysznościach, które przygotowałaś! Taką galaretkę to zjadłabym z chęcią, ale miałam niedawno to muszę się bardziej stęsknić
Nas będzie 8 osób to chyba gęsi damy radę ...no może w dwa dni
zobaczymy jak nam pójdzie! spacerek to dopiero w sobotę i też dołączam się do życzeń niech nam świeci jurto i pojutrze
Pozdrawiam 
Iwonko i wzajemnie

Aguś może to miejscowe zwyczaje, bo u nas i na placach i koło cmentarzy są

Witaj Martusiu

Witaj !Ewelinko a widzisz ogród zobaczyłaś z innej strony! już nie będziesz narzekać na brak kolorów

Elu czytałam o tych pysznościach, które przygotowałaś! Taką galaretkę to zjadłabym z chęcią, ale miałam niedawno to muszę się bardziej stęsknić

Iwonko i wzajemnie

- Tacca
- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Kontakt:
Marysiu przyszłam się przywitać po długiej przerwie. Zaległości nawet nie będę próbowała nadrabiać, al nam nadzieję że uda mi się na bieżąco uczestniczyć w życiu forum.
Pozdrawiam serdecznie.
Pozdrawiam serdecznie.
- Maska
- Kontakt:
Witaj Danusiu
jak to się mówi kope lat
Dobrze że o nas pamiętasz! Pozdrawiam i zapraszam oczywiście na bieżąco