Wiejski ogród po sezonie cz. 33

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
jagusia111

Re: Wiejski ogród po sezonie cz. 33

Post »

Moja mahonia też nn. Dostałam od sąsiadki pod nazwą "taki krzew - choć sobie zobacz czy ci się podoba to ci odkopię :D ". Reszty musiałam dowiedzieć się sama. Jak wsadziłam tak stoi mam nadzieję, że na wiosnę ruszy.
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przywlokłam mahonię z lasu i taka płodna, że obdzieliłam już wszystkich znajomych, a zapach kwiatów wiosną jest niesamowicie mocny.Wywaliłam złotlina japońskiego i jagodę goji do dziury, za duże krzaczyska a sprzedać się nie dało ;:131 . Powinnam chyba już poprzykrywać roślinki ale jakoś mi się nie chce tam iść te 4 km. Na róże machnęłam ręką, będzie test, która wytrzyma zimę :wink: .Wodę zamrożoną w wannie miałam już tydzień temu jakoś chłodniej w tej mojej hanyskiej dziupli. Zainwestowałam wiosną w chryzantemy zimujące i tylko je będę musiała okryć bo małe krzaczki jeszcze a u Ciebie wspaniała ta drobna czerwona zgapiłam od Ciebie i też ją już mam :wink: Skandynawską chyba musiałabyś wsadzić gdzieś w krzaki np, krzewuszkę aby się nie pokładała ale faktycznie u mnie też nigdy nie trafię z podziwianiem jej pod śniegiem jak pisałaś :;230
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu, :roll: wiosna i jesień, a nawet lato w Twoim ogrodzie.
Pierwiosnki i chryzantemy, a nawet lewkonie i róże. ;:131 Wszystko kwitnie jednocześnie. ;:219
Krótko mówiąc: kolorów Ci jeszcze nie brakuje, ;:185 a takie wyłapywanie obiektywem tego, co cieszy oczy, :tan to sama przyjemność podczas oczekiwania na zimę. ;:333

Idą zmiany, idą. ;:108 A co najważniejsze, zaskakują pozytywnie. ;:63
Miłego świętowania i smacznej gęsi. ;:196
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Marysiu niebo miałaś ładne z rana ;:333
Chryzantema przepiękna ;:215 ;:215 to nie ta bordowa ?? prawda ?? :D
Pozdrawiam cieplutko ;:196 ;:196 bo u mnie już zaczyna mrozić .
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Skandynawska w śniegu będzie ładnie wygladała ;:224 Taki kolorystyczny akcencik na święta :lol:
Widzę Marysiu, że też szukasz ostatnich dzielnych w ogrodzie? Z dnia na dzień coraz trudniej ;:131
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witam!

No to gęś jest i jutro świętujemy...tylko Marcina nie mamy ;:306

Beatko co prawda koleżanka proponowała udział w Krakowie w świętowaniu, ale wcześniej umówiłam się z dziećmi, że gęś zjemy jutro bo nie ma miejsca w zamrażalniku żeby ja przechować do świąt :wink: Wszyscy pracują w różnych dniach i godzinach i tak trudno mi ich zebrać razem więc muszę wykorzystać okazję :D
Beatko odpocznij w ramach świętowania, bo wiem co to codzienne dojeżdżanie do pracy. Pozdrawiam Cie serdecznie i życzę pogody spacerowej ;:196

Iwonko szczec. nie wiem co masz do okrycia, bo ja głównie róże i parę innych podobnych, a te okrywa czy obsypuje dopiero gdy parę dni z kolei jest -5. Na razie nie ma takiej temperatury :D Może jednak masz coś wrażliwszego ;:168

Iwonko 1 kolory to głównie chryzantemy, bo te pojedyncze róże to trzeba wypatrywać ;:219 Chryzantemy rozrosły się więc tworzą fajne kolorowe plamy :D Cieszę się że pelargonia żyje ;:215 Już kiedyś dziewczyny na FO nazwały pelargonię Stellar Arctic Star, ale Lidzia poddała w wątpliwość tą nazwę i teraz nie wiem czy na pewno?

Aguś ja mam dwie mahonie i chyba one tak mają? muszę się pewnie dobrze ukorzenić żeby zacząć róść. Ta druga też jakiś czas nawet nie kwitła, po paru latach kwitnie, owocuje i ładnie przyrasta! Gdyby łatwo rosła to może w święta listopadowe gałązki kosztowałyby grosze?

Ewuniu Do jakiej dziury wyrzuciłaś krzaki? może za wcześnie je wykopałaś? Wiem iść 4 km, a w dwie strony razem 8 też pewnie w takie dni miałabym opory żeby pokonać. W lecie czy nawet na wiosnę dzień długi to inaczej. U mnie dopiero teraz woda chwycona ale miejscami, bo mam dwie beczki jedna ma szkiełko, a druga nie ;:185 Szkoda, że nie powiedziałaś o chryzantemach wysłałabym a może jakieś wysłać Ci na wiosnę ;:168 Skandynawska na mur pójdzie pod płot tylko to nie przyspieszy jej kwitnienia, a jedynie ustawi do pionu ;:306

Lucynko ;:306 mówisz że tyle mam pór roku? Lewkonie już takie są! miałam kiedyś białe to tak samo się zachowywały, kwitną do mrozów i to większych. Dwa razy w roku mamy takie wyłapywanie, znikających i pojawiających się kwitnień :D
Lucynko flaga powiewa, gęś kruszeje, dzieci przyjadą będzie radośnie a o to chodzi w świętowaniu. Tobie również radosnego świętowania ;:196

Tereniu te stokrotkowate mam dwie różne a trzecia to Czechowsky. Porobię sadzonki każdej z nich najwyżej coś będziesz miała podwójnie. Jedynie przywiezione od Was mam w jednym miejscu ;:333
U mnie temperatura powyżej zera więc chyba nie ściśnie nad ranem. Dziękuję za kopertę ;:196 i pozdrawiam serdecznie ;:196

Małgosiu śnieg ja przygnie i przysypie i tyle ją będę miała ;:222 Nie jestem zadowolona, koniecznie muszę poczytać i pokierować tym kwitnieniem. Jak mi się uda to się podzielę doświadczeniami. Szukanie dobiega końca :uszy
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Maryś to jeszcze dużo znalzłas wogródku piekności. Ja róze np. całkowicie ściełam do wazonku i do suszenia. Jedynie w tym roku zostawiłam kwiatostany hortensji.
A to dąbrówka wyrywna że teraz chce kwitnąć.
Niebo masz wspaniałe, zapomniałam gdzie indziej pochwalić. Jestem tu codziennie ,czytam i podkształcam się.
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
jagusia111

Post »

A widzisz Maryś jakoś u nas nigdy nie widziałam w sprzedaży gałązek mahoni.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,czytam,że masz jutro gości i wielką ucztę rodzinną ,to miłe chwile,w Twoim ogrodzie jeszcze coś próbuje kwitnąć ,u mnie to róże się silą ze swoją urodą chryzantemy też przymroziło,ale dzisiaj znalazłam jedną dość ładną ,pracy w ogrodzie mam mnóstwo,ale najszybciej robię w głowie ,przelecę w myślach co do zrobienia i gotowe ;:306 ,pozdrawiam ,dobrej nocki i miłego świętowania jutro ;:196
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Marysiu :wit . Sporo kolorów uchwyciłaś jeszcze w ogrodzie ;:215 . Fajnie, że z lupą nie musiałaś szukać jak u mnie ;:306 . Chociaż nie, teraz mam okulary to lupy mi nie trzeba ;:306 . Coś tam jeszcze ma kolor ale to już same resztki. My Marcina też nie mamy ;:173 . Udanego świętowania życzę :wit .
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No i u mnie pogoda była nareszcie przyzwoita bo nie lało .Mocno się jednak ochłodziło ale nie przeszkadza mi to , niech sobie mrozi . Ja też przygotowałam się do jutrzejszego świętowania ,wprawdzie bez gęsi bo na dwie osoby to najwyżej gołębia można upiec ;:306 , ale co nieco przygotowałam i będę leżała odłogiem z dobrą lekturą ,no i uskutecznię jakiś spacerek . Marysiu a zatem , niech NAM WSZYSTKIM świeci jutro ;:3 ,goście dopiszą a na stołach nie zabraknie smakowitości .Pozdrawiam ;:167 ;:167 ;:167
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

No to miłego świętowania Marysiu :wit
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Misiu takie różyce jak widać często w cieple zasychają więc niech sobie rosną a do flakonika dałam resztki dalii i jakieś chryzantemy na próbę. Rozwiną się czy nie ;:oj Dzięki za pochwały ;:196 i zapraszam ;:180

Aguś może to miejscowe zwyczaje, bo u nas i na placach i koło cmentarzy są ;:215 a ja zapominam ściąć i zabrać ze sobą :uszy

Witaj Martusiu ;:168 mam tego bractwa trochę i zebrać wszystkich w jednym czasie trudno, jutro też nie wszyscy będą już wiem że niektórych choróbsko złożyło ;:19 ale większość będzie i to zostają na noc, więc fajnie będzie ;:162 Moje chryzantemy tylko jedne marnie wyglądają ale kwitną już dwa miesiące i ostatnio ich nie obrywam ;:224 To mówisz że trzeba przelecieć w głowie ;:215 dobry sposób ;:306 Buziaki i pogody ładnej życzę ;:196

Witaj !Ewelinko a widzisz ogród zobaczyłaś z innej strony! już nie będziesz narzekać na brak kolorów :D W końcu bez Marcina też można więc i Tobie pogodnego przedłużonego weekendu ;:168

Elu czytałam o tych pysznościach, które przygotowałaś! Taką galaretkę to zjadłabym z chęcią, ale miałam niedawno to muszę się bardziej stęsknić ;:306 Nas będzie 8 osób to chyba gęsi damy radę ...no może w dwa dni ;:306 zobaczymy jak nam pójdzie! spacerek to dopiero w sobotę i też dołączam się do życzeń niech nam świeci jurto i pojutrze ;:3 Pozdrawiam ;:168

Iwonko i wzajemnie ;:196
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Marysiu przyszłam się przywitać po długiej przerwie. Zaległości nawet nie będę próbowała nadrabiać, al nam nadzieję że uda mi się na bieżąco uczestniczyć w życiu forum.
Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj Danusiu :wit jak to się mówi kope lat ;:306 Dobrze że o nas pamiętasz! Pozdrawiam i zapraszam oczywiście na bieżąco ;:180
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”