Guciowe storczyki - gucia

Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2008, o 23:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Bożenko ! to życzę udanych zakupów :D i odwiedż mnie jeszcze, to Cię bardziej pozarażam :D
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Guciu - kwitnienia piękne a nowe nabytki baaardzo interesujące.
Pytałaś o storczyki ogrodowe - niekwaśne podłoże, dobrze zdrenowane i obok Twojego stawu jest miejscem idealnym dla rodzimych gatunków, np. kruszczyka albo daktylorhizy. :lol:
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Bożenko :) , wreszcie jestem !
O keiki Dendrobium zadbamy wspólnie. Juz sie cieszę :D ! Moje mają już malutkie przyrosty, tzn, że się ładnie przyjęły.
Jeden z nich miał zaledwie 4 cm i tej samej długości korzonki.

Patrząc na Twoje nowe zakupy, chętnie bym z Tobą pobuszowała po tej giełdzie :) , a nabytki urocze !
Prawie czuję na odległość zapach tej "czekolady" :D
Super pomysł z koszyczkiem. A oprócz pięknych kwiatów zwracają uwagę zdrowe, jędrne liście.
x-k-a
200p
200p
Od: 11 wrz 2008, o 16:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Miltonidium - cudeńko, udane zakupy, oj udane :D
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27

Post »

Kasieńko, jak tylko Anka potwierdzi dostawę 'Liodoro', to dam znać :P
Ewuniu, z przyjemnością to zrobię, ale z miejscem niestety jest coraz gorzej, najtrudniej będzie zimą, ale jak spotkamy się u mnie, to może wspólnie coś wymyślimy :D
Dorotko, ślicznie dziękuję, zapisałam nazwy wszystkich odmian... są piękne :D, boję się tylko o słońce, bo jest to strona południowa...myślisz, że dadzą sobie radę :?:
Asieńko, już się nie mogę doczekać Twojego przyjazdu :lol: :lol: :lol: do Anki na giełdę koniecznie musimy się wybrać :D
Keiki Dendrobium ładnie rosną, mają w tej chwili po 20 cm i jeden ma już zaczątek korzenia :)
Koszyki w moich warunkach świetnie się spisują, drugi stoi w sypialni...strona południowa ok metra od drzwi tarasowych, więc światło dla tych już kwitnących powinno być wystarczające.
Liście u wszystkich tych starszych falków rzeczywiście są śliczne...światło i wysoka wilgotność w okresie wzrostu...zawsze o tym pamiętam :P

A dzisiaj wiosennie ... tylko moje kwitnienia....

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

cudne Phalaenopsisy. mają dużo kwiatów. jak u mnie powtarzają kwitnienia to nigdy nie mają za wiele kwiatów.
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37

Post »

Guciu - masz tyle roślin w ogrodzie, poszukaj troszkę cienia obok jakiegoś drzewa lub krzewu. :)
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Guciu, u Ciebie jak w rajskim ogrodzie ;:111
tyle cudowności kwitnie, a nowe nabytki zwalają z nóg :wink: na takiego jak na drugiej fotce też poluję ;:183 i Miltonidium mi się marzy ;:171 zwłaszcza po tym jak napisałaś że pachnie czekoladą ;:216
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dusiu, wiesz dobrze, że jakość kwitnienia zależy od kondycji rośliny. Jeśli zastosujesz odpowiedni poziom fosforu i potasu w okresie wzrostu pędów kwiatowych, to nie będziesz miała problemu. Wspominałam Ci w Twoim wątku, o składzie chemicznym nawozów, sprawdź jaki poziom N:P:K mają Twoje nawozy i działaj...jeśli masz wątpliwości, to pytaj :)

Dorotko, wspomniałaś wcześniej o odmianach do strefy bagiennej, czy u siebie też takie uprawiasz?
Z tymi cieniolubnymi sobie poradzę, ale tu przy oczku może być problem ze słońcem w ciągu lata ;:7

Joasiu, w ubiegłym roku zakupów zrobiłam niewiele, ale powtórzone kwitnienia zachęciły mnie do powiększenia "kolekcji", stąd kilka nowości :lol: Ostatnio dokupiłam tego dwupędowego i bidulkę za 10 zł ze złamanym pędem.
'Bidulka' ma piękne liście i zdrowe korzenie , a podsuszone pączki wskazują na sympatycznego "łaciatka"...tym sposobem miejsce na parapetach się skończyło i z zakupami k o n i e c :!:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Moje wątki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

nie znam się na nawozach. a pędy będą pewnie rosły jesienią.
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dusia, nie załamuj mnie...najwyższa pora poczytać to i owo, a do jesieni na pewno zdążysz :D
Moje wątki
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Bożenko, pięknie u Ciebie kolorowo i wiosennie, pomysł z koszykami bardzo mi się podoba tylko ja nie mam już miejsca na nic, a jeszcze się skusiłam na dwie Vandy od bandy co mi się trafi zobaczymy. Asi też teraz dużo kwitnie, a moje dopiero się szykują, trochę wolno im to idzie, ale mam nadzieję że to słoneczko wreszcie nam poświeci i ruszą z kopyta. Czekam na łaciatka zapowiada się imponująco.

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Prześliczne kwitnienia i zapowiedzi nowych kawiatków też wyglądaja b.ciekawie :)
gucia pisze:...tym sposobem miejsce na parapetach się skończyło i z zakupami k o n i e c :!:
Ile razy ja tak mówiłam :D ale nie udało się ... :roll:
Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 22:46

Post »

Gucia, sliczne kwitnienia :shock:
Mam pytanko o Phalaenopsisa, w szklanym wazonie, Czy on jest bez plastikowej oslonki wsadzony do keramzytu?
NL16
Pozdrawiam, Monia ;) --> Dzien bez kawy jest malo ciekawy...
Storczyki moni
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Bożenko, Mambo - pośmiałam się z tego ostatniego postu ;:191

Od tego zdjęcia (w trzech kolorach) na samej górze strony, nie mogę oderwać oczu - takie piękne kolorki i burza kwiatów :shock:
Dobrze Bożenko, że Twoje storczyki powtarzają kwitnienia, bo dzięki temu nie zniechęciłas się do nich i jesteś wciąż tu z nami,
a co za tym idzie - pokazujesz nam swoje piękności :)
Czekam na kwiatuszki łaciatka. Intrygujące te nakrapiane pączki.
Czy ta ZIMA za oknem (na zdjęciu), to u Was dzisiejszy pierwszy dzień WIOSNY ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”