Tymczasowy ogród Margo_margo cz. IV

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
kurakao
200p
200p
Od: 13 maja 2015, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo cz. IV

Post »

Witku !
Nie. Masz mnie za co przepraszać, rozumiem że nie miałeś czasu i cierpliwie czekałem na odpowiedź bo coś czułem że jak się pojawisz to mi odpowiesz, z czego bardzo się cieszę ;:138 :heja .
A czy Palermo jest odmianą heterozyjna? A jak nie to czy można się do Ciebie uśmiechnąć po nasionka, albo odkupić oryginalne?
A wracając jeszcze do tej odmiany to czy to jest to samo co sweet palermo, bo gdzieś w internetowym sklepie taką widziałem.
Ja miałem w tym roku ramio i coro di toro (żółte) z akcji, plus roberte ze sklepu. To coro di toro była dla nas najlepsza (soczysta i slodka) do jedzenia na surowo, nawet moja roczna córka potrafiła zjeść kilka pasków, grubości 1cm przez całą długość, z resztą starszej też nie trzeba było namawiać 8-) .
Dawno tu nie zaglądalem a tu taki ruch się zrobił :D .
U mnie też już pomidory i papryki wyrwane, jakby ktoś chciał to zapraszam na czerwone cayenn :lol: , z resztą na dynię też, bo mi ładnie obchodziły.
Jakby ktoś chciał to mam nasiona cukinii okrąglej Tondo scuro di piacenza, żółtej ok krynki i Asrta polka, z dyni na pewno Thelma Sanders sweet potato, North georgia candy roaster, Solor, Hokkaido, Kamo kamo, Burges butercup, Golden hubard, Sonca i chyba tyle, oczywiście KZ.
Strasznie się rozpisałem ;:180 .
Witku życzę Ci szybkiego powrotu do zdrowia!
Pozdrawiam wszystkich Marek!
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

No i jak tam Małgoś po weekendzie? ;:303 Plan wykonany? :) Jakaś fotorelacja by się przydała, bo jestem ciekawa coś tam zdziałała? ;:173
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Eeee ..Małgoś pewnie zatoki leczy, bo bez kapelutka pracowała, ja też jestem ciekawa co zdziałała. :)
Widzę, że ciężko pracujecie, ja miałam gościową przerwę w ogrodowaniu, a jutro na grzyby jadę. :heja
Jabłkiem się poczęstujcie. :D

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

:wit
Skoro takie zakupy byś robiła Małgosiu to winogron i koperek miałabyś w gratisie a ten drugi w większej ilości pęczków żebyś zamroziła na zimę.Ja tak już z nim postąpiłem. ;:108 Melony"machniom jak najbardziej,też mam dwie odmiany których Ty pewnie nie masz.Przyjdzie pora to będziemy działać.
Kurdybanek,czy jak mu tam na przezwisko ;:306 jest ciężki do wytępienia.Albo dalej mozolnie będziesz go tępić mechanicznie,albo użyjesz środków.Sama musisz zdecydować.Z drugiej strony patrząc to zioło w dodatku często odwiedzane przez pszczoły. ;:173
Marysiu nie o takim wolnym myślałem bo pomimo odpoczynku leczenie potrwa niestety jeszcze długo,dłużej niż sądziłem.Żeby się nie okazało że śnieg mnie zastanie a prace posezonowe w ogóle prawie nie tknięte.
Aniu na winogrona już w tym roku za późno,ale w przyszłym powinno być więcej bo to młoda winorośl.Chociaż przyrosty w tym były spore.
Marku tak Palermo jest odmianą F1.Nie spotkałem oryginalnych nasion tej odmiany.W lutym kupiłem w markecie dwa owoce,nasiona pozyskałem,wysiałem.Palermo cechy powtórzyła jak większość dotychczas uprawianych u mnie chociaż nasiona F1 już nie były.Robię tak od dawna od pierwszej jaką siałem w gruncie a była to z oryginału Red Night a w roku następnym już z pozyskanych.U papryki nie ma z tym większego problemu.Nasiona Palermo mam pozyskane w razie W,ale jak w zimie znów pozyskam z marketowych owoców to Ci wyślę,nie ma problemu.Poza tym będą świeższe a im świeższe nasiona tym zdolność kiełkowania lepsza.Sweet Palermo to kuzyn Palermo i jest z tej samej firmy,podobnie jak identycznie wyglądająca jak Palermo czerwona,tylko różniąca się kolorem(żółta) o nazwie Palermo Yeliber.
Miłego wieczoru i tygodnia życzę Wszystkim. :wit
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Pozostał dokładnie miesiąc do końca Roku...
Warto ten czas poświęcić na przemyślenia
i wykorzystać go jak najlepiej.
Pozdrawiam Wszystkich W. ;:4

Obrazek
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witku jak to miesiąc? w jakim sensie?
Jak ręka czy dobrze się goi? Pozdrawiam życząc zdrowia :wit
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Koniec Roku Miłosierdzia.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Faktycznie! :wink:
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

:wit
I znów mam zaległości Obrazek

Dziś berbeć skończył 4 lata, więc proszę się częstować

Obrazek

Kasiu, Marysiu W sobotę myślami byłam u Was a Wasza energia dawała mi "kopa" do pracy. Liści nie sprzątałam bo jednak nie sypnęło na wsi tak, jak w Krakowie ale za to wyplewiłam truskawki z pokrzyw i pierwszy raz przekopałam po sezonie warzywnik. Pogoda była cudna, ziemia wilgotna ale nie zbyt mokra więc praca szła jak marzenie.
Rabata nieco ogarnięta ale oprócz bylicy od Martusi nic nie przybyło.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie znam się na grzybach więc tylko podziwiam to, co natura sypnęła w ogrodzie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Chyba miałam dwa małe borowiki w miejscu, gdzie przedtem stał kompostownik ale zniknęły Obrazek

Kwitnień nadal sporo

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Taki piękny oset mi się wysiał Obrazek

Obrazek

"Obęckane" nektarem motyle grzały się na płotkach wiklinowych

Obrazek

A tu dyńki od Irenki ;:63

Obrazek

Obrazek

Aniu
Jak ja Cię doskonale rozumiem. Także cierpię na chroniczny brak czasu. Co nadrobię zaległości, to okazuje się, że jakoś niepostrzeżenie tydzień mija i znów zaległości. Dobrze, że miałaś chwilkę na "przeciąg" po FO Obrazek

Martuś Kasia nie wykładała wszystkich koloczyków żeby nie obeschły na słońcu ;:173 Praca wre i w ogrodzie i w kuchni. Nie wiem jak Ty ale ja powoli mam dość przetworów. To miło, że zaglądnęłaś choć na chwilkę.

Marku Wyguglałam sobie część Twoich dyń i wyglądają bardzo ciekawie ale najbardziej podoba mi się ta cukinia okrągła ;:108 Nigdy nie uprawiałam cukinii a w melonach jestem początkująca. Dynie pewnie pojawią się w następnym sezonie ale niestety nie mam miejsca na większą ilość. Papryki za to będzie więcej, niż w tym roku.
Masz może zdjęcia tych papryczek swoich?

Kasiu Plan wykonany choć na miejscu trzeba było modyfikować bo pogoda była cud- miód i łaziłam tam, gdzie właśnie grzało słońce ;:215

Irenko Odpukać, po ostatnim leczeniu zatoki są ok. Na wsi zamiast kapelutka mam czapkę z daszkiem. Co prawda bardzo już wypłowiała od słońca ale to moja ulubiona. Jak się rozpadnie, to zafunduję sobie kapelutek ;:306
Twoja jabłonka piękna i obwieszona owocami Obrazek

Wituś Koperku zawsze mi za mało. Jak tylko dopadnę jakiś ładny to kupuję więcej i do zamrażarki. Jako, że dodaję go niemal do wszystkiego, to ciągle mi brakuje. Ja w tym roku nie wysiałam, bo zapomniałam a w sklepie jest paskudny. Szkoda, że mam tak daleko do Ciebie Obrazek
Z tym kurdy...bankiem to u mnie masakra. Nie kwitnie ale obrasta każde wolne miejsce. Wlazł mi od sąsiada i teraz panoszy się wszędzie. Nawet trawnik zdusił w niektórych miejscach. Lubię go wyrywać- zaczynam w jednym miejscu i potem nawijam go na szpulkę i okazuje się, że pół ogrodu wyplewione Obrazek Tylko mam wrażenie, że im więcej go wyciągam tym więcej go wyrasta :roll:
Chemii na razie ;:185
Aleja wiosennych kwitnień czarująca Obrazek

PS
Przemyślenia mam na okrągło i dopadają mnie zawsze jesienią ;:218

Ściskam Was wszystkich mocno Obrazek

A i jeszcze jedno pytanie do Kasi i Beatki. Jak Wasze ziemniaczki? Wykopane?
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Małgosiu ściągnęłyśmy Cię myślami ;:196
Adasiowi dużo zdrowia i niech rośnie duży na pociechę ;:167
Ciasteczka dyniowe? Dzisiaj zrobiłam sernik dyniowy, ale zmodernizowałam bo białka ubiłam na sztywną pianę i dodałam pół łyżeczki sody. A to dlatego że mój piec szwankuje i bałam się zakalca. Wyszedł wysoki i boski!
Udało nam się sporo zrobić w sobotę i to na razie koniec bo leje, leje, leje! Ślicznie to pani wykombinowała ;:215
Pozdrawiam cieplutko i słonecznej soboty życzę ;:196
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O kurka ;:223 ziemniaki :roll: Zapomniałam o nich. Jutro zajrzę co u nich. ;:65

Rabatka cud miód. ;:173 Będzie pięknie na wiosnę. ;:215 Będę mieć dla Ciebie parę nowych trawek (z moich dzisiejszych zdobycznych :lol: )
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

Marysiu Czułam, że mnie wzywacie ;:196
Za życzenia dla berbecia bardzo dziękuję, przekaże jutro ;:168
Tak, ciasteczka dyniowe- fajnie dzieliło się na równe kawałeczki a i dzieciaki w przedszkolu dostały coś "zdrowszego" a jednak słodkiego.
Mnie on też bardzo smakuje i kolejny zrobię wg Twojego sposobu. Jednak ubite białka nadają lekkości.
Na ciasto wybrałam olbrzyma od Marty

Obrazek

Zrobiłam z 2 kg dżem pomarańczowo- dyniowy, upiekłam ciasto i jeszcze zamroziłam pulpę na dwa kolejne. Oj lubię tego dyniowca ;:215

No widzisz Kasiu jak Ci podszepłam? ;:306

Rabatka dopiero tworzy się w mojej głowie więc nic nie przyśpieszam. Muszę jeszcze gdzieś "upchnąć" cebulki przed zimą a na tą rabatę powędrują, jak nornice wytyczą ścieżki ;:306
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To dla Adasia
ObrazekObrazekObrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu, pytałaś o ziemniaki.
No cósik tam w worze urosło ;:109

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Małgosiu wszystkim w domu serniczek dyniowy podszedł i zniknął w oka mgnieniu ;:215 Będzie następny jak piekarnik kupimy ;:215 Marzą mi się też te delicje suszone co Iwonka przywiozła ;:224
Udanego przyjęcia i żeby Adaś cieszył się z prezentów ;:333 ;:167

Kasiu w sam raz na niedzielny obiadek młode ziemniaczki ;:215
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”