Jagoda kamczacka cz. 3

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Dorja
500p
500p
Od: 23 wrz 2014, o 08:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jagoda kamczacka cz. 3

Post »

Ja co prawda mam owoce, ale wielkości pestek jabłkowych. :roll: Mam małą działkę i myślę,że chowanie przez 3 lata krzaków żeby posmakować winnych "pestek" to trochę za dużo na moje nerwy. Jeszcze spróbuję z Nimfą i Leningradskim Velikanem, ewentualnie wymienię krzaki, inaczej szkoda czasu , miejsca i zachodu. Najwyżej agrest posadzę.
Tomala3d
500p
500p
Od: 7 lip 2015, o 15:09

Post »

@kaLo a co może poradzić natura kiedy człowiek przejmuje jej rolę? Gdyby człowiek działał zgodnie z naturą to uprawa wyglądała by inaczej. Ludzie zajmujący się permakulturą próbują działać w ten sposób.
Truskawkę też stworzył człowiek bo przecież w naturze były tylko poziomki i jak widać ten owoc wspaniale nam służy. Z jagodą kamczacką może być w przyszłości tak samo. Już dzisiaj są dostępne wartościowe odmiany a z tego co widzę da się jeszcze trochę wycisnąć z tej rośliny.

@jabu u mnie mrozy nie poczyniły absolutnie żadnych szkód pomimo tego że niektóre jagody kwitły a niektóre miały już małe owoce jak było -6 w nocy. W tym sezonie przyrosty wegetatywne są też wyraźnie większe niż rok temu. Obawiałem się że małe owoce albo młode przyrosty na pędach padną po tych mrozach ale na prawdę rośliny dały radę.

@Dorja Nimfy bym dzisiaj nie kupił. Najmniejsza plenność, małe jagody i niezbyt dobry smak. To już niesławna Czelabinka ma to coś w sobie w porównaniu do Nimfy i wyraźnie więcej owoców.
Powtarzam po raz kolejny, po co kupować te słabe odmiany kiedy dzisiaj najbardziej polecaną odmianą na plantacje towarowe jest Aurora. Słodka, Duża i plenna. Sadzonki w p9 można dostać w necie po 6.50 bez problemu. Posadzić i zapomnieć a po kilku latach można się zdziwić jak krzaczek obrodzi. Najgorsze podejście do jk to czekać na te pierwsze owoce i skubać jak tylko zmienią kolor z zielonego na granatowy. Różnica w smaku jagód które dopiero co zmieniły kolor i takie które wiszą minimum tydzień jest kosmiczna.
W tamtym roku nawet Czelabinka którą skreśliłem na początku potrafiła zapewnić na prawdę przyjemne doznania smakowe kiedy przypomniałem sobie o niej kiedy już dojrzały polskie odmiany(one są sporo późniejsze).
Mówi się że jk jest pierwszym owocem ale tak na prawdę jej przydatność do spożycia zbiega się z terminem dojrzewania truskawek i czereśni.
paras
100p
100p
Od: 22 lip 2012, o 09:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cześć.
Chciałbym się Was zapytać czy wiecie co to za "coś" ;)
Mam 6 krzaków jk, każdy raczej inna odmiana. Tylko na Morenie są jakieś dziwne "krostki", co widać na zdjęciu. Dodatkowo, co też lekko widać na zdjęciu, liście są miejscami czarne, ewidentnie ubrudzone od czegoś. Może coś wycieka z tych krostek? Początkowo myślałem, że to może jakieś insekty, ale po zdrapaniu go, odchodzi łatwo od gałęzi i w środku jest coś w rodzaju białego proszku... Dodam, że na krzakach jest mnóstwo mrówek, ale one są na każdym krzaku, więc to też raczej nie wina mrówek :). Ogólnie jakoś bardzo się tym nie przejmuje, tylko chciałbym wiedzieć :). Z tego co kojarzę, to są one już na nim drugi albo nawet trzeci rok, a krzak jako jedyny rośnie jak szalony. Pozostałe praktycznie stoją w miejscu, a Morena rośnie w oczach :). Owoce też są na niej większe niż na reszcie o jakieś 3 razy :).
http://imgur.com/M4Nt2x3
Awatar użytkownika
Marconi_exe
1000p
1000p
Od: 10 kwie 2010, o 00:03
Kontakt:

Post »

Wygląda jak tarcznik.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tarczniki. Wątpię jednak, że ten szybki wzrost i dobre owocowanie są ich zasługą.
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

To g.no szybko się rozprzestrzenia na inne krzaki niestety, szybko się mnoży i wysysa powoli i skutecznie krew :wink: Już komuś radziłem żeby spróbować usunąć gąbką z 'ludwikiem' do garów, część zejdzie, resztę się zaklajstruje...ale to chyba nie teraz.
Awatar użytkownika
Halski
200p
200p
Od: 26 maja 2012, o 22:58

Post »

Na moje oko, to są Miseczniki.
Zapraszam do komentowania: Przydomowy sad
paras
100p
100p
Od: 22 lip 2012, o 09:11

Post »

Dziękuję wszystkim za szybkie odpowiedzi:). Przeglądając zdjęcia w internecie bez wątpienia są to tarczniki tudzież miseczniki. Poczytałem trochę o tym dziadostwie i jedynie co to postanowiłem ręcznie usunąć insekty. Okazało się, że rzeczywiście w środku siedzą jakieś larwy i jest ich całe mnóstwo... aż dziwne, ze na pozostałych krzakach i drzewach nic nie ma.... Na jakiekolwiek inne zabiegi chyba zbyt późno, pozostaje usuwać je mechanicznie, a oprysk Promanalem na wiosnę. Może uda się zwalczyć robale ;)
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Miseczniki wytwarzają spadź, tarczniki najczęściej nie . Na oko trudno odróżnić. Jeżeli to rzeczywiście ruchome larwy, to bez chemii się nie obejdzie. Ręczne usuwanie niewiele da. Za rok mogą być też na innych krzewach, jeżeli pozwolisz im się rozprzestrzenić. Podobno neonikotynoidy kiepsko sobie radzą z tym robalem.
dedert
500p
500p
Od: 3 cze 2015, o 00:15

Post »

Czy jest ktoś w stanie po owocach zidentyfikować moje odmiany? Chciałbym się upewnić czy w szkółce się nie "pomylili". Nazwy na zdjęciach - Wojtek (dłuższe owoce) i Duet (kuliste).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29

Post »

dedert Mam Duet zakupiony w szkółce. To te pierwsze, wydłużone.
Pozdrawiam Lucyna
dedert
500p
500p

Post »

Teraz patrząc po zdjęciach w internecie widzę że Wojtek powinien mieć długie a duet właśnie zaokrąglone. Chyba że i w kamczatkach szkółki mają bałagan. Widzę też że Duet ma sporo zielonych owoców, tylko niektóre wybarwione, a Wojtek ma wszystkie już wybarwione.
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p
Od: 5 mar 2013, o 09:27

Post »

Te okrągłe na pewno nie są Wojtkiem, u mnie tak wygląda Brązowa - jeszcze zielona a Wojtek już fioletowy i jest podłużny. (Brązowa zielona hehe)
Nie wiem jak z duetem ale może jutro będę na działce to sprawdzę :).
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
dedert
500p
500p

Post »

No nie są bo Wojtek opisany jest przy podłużnych :) Trzeba by sprawdzić zdjecia z jakichś wiarygodnych źródeł. Widziałem na Clematisie i wszystko się zgadza. Wojtek podróżny, Duet okrągławy
Tomala3d
500p
500p
Od: 7 lip 2015, o 15:09

Post »

dedert ja tu niestety nie widzę nigdzie Wojtka. Na ostatnim jest albo jakaś z serii Zielona, Brązowa, Czarna albo Borealis albo jeszcze coś innego. Wojtek ma dłuższe owoce i zakończone czubeczkiem a nie takim wklęsłym lejkiem.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”