Na starym po nowemu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na starym po nowemu

Post »

Reniu - mam niską czarnuszkę, rośnie fajnie. Nawet z nachyłkami się dogadała.
Liatrę też wolę niską, moja ma max ok 60 cm - i taka mi właśnie pasuje.

Oj tak, Karola - rudbekie to takie rabatowe słoneczka ;:108
Teraz czekam też na budleję aż zakwitnie. Za niedługo przebarwią się hortensje. Kolejne kolorki, że tylko pomarzyć. ;:304

Kupiłam dzisiaj tę szałwię otwartą ;:138 - zobaczymy czy uda mi się tym razem zebrać nasiona.
Awatar użytkownika
Anah
100p
100p
Od: 26 maja 2016, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Beaby pisze:Aniu - ta szałwia otwarta na pewno jest bardzo łatwa, tylko najtrudniej jest zdobyć jej nasiona. Wprawdzie dopiero w drugiej połowie lata cieszy swymi cudnymi kwiatami. Ale kwitnie długo.
Za białą też poluję.
A w ogrodzie mam jak mam może tylko dlatego, że są to same łatwe rośliny i do pielęgnowania i do zimowania ;:108
No i jeszcze jeden sekret zdradzę ;:306 - każda roślinka ma swojego stróża, niektóre to nawet po kilku stróżów - mowa tu o chwastach.... :;230 Roślinki zapewni nie czują się opuszczone, szczególnie ostatnio ;:306
A o wypoczywaniu na łonie natury na razie nie ma mowy - praca zabiera mi 13 godzin z doby - prawie 5 godzinek to utrudniony dojazd... Ale na szczęście jestem jeszcze przed urlopem i wtedy sobie to odbiję....
Widziałam, że Legutko ma ją w swojej ofercie. Być może wiosną uda się ją upolować :) Chociaż teraz czytam, że Ty już teraz ją dorwałaś! Pochwal się koniecznie! :D

Co zaś się tyczy braku czasu, to rzeczywiście nie masz kiedy korzystać z uroków ogrodu. To sytuacja tymczasowa czy stałe rozwiązanie? Ja mam inaczej - pracuję albo w domu, albo w różnych miastach w Polsce. W skali miesiąca wychodzi mi 2 tygodnie w domu, 2 tygodnie w podróży, przy czym delegacje staram się dzielić na max. 3-4 dniowe wyjazdy (żebym mogła sama ogarniać podlewanie roślin ;:306 Za to na urlop będę musiała sobie jeszcze trochę poczekać - najpóźniej wybiorę się na niego gdzieś w połowie września ;:145

Całusy, kochana! ;:196
Zapraszam na Anusiny balkonik :)
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anusia - to ja zacznę od całusów ;:196

Mimo, że mam tę szałwię to i tak nie pogardziłabym jej nasionami w przyszłym roku. Oczywiście, że spróbuję zebrać ale kupione też by się przydały. Zobaczymy.
Mam 4 te szałwie ale na razie są malutkie i czekam aż pięknie wyrosną tak jak to one potrafią. Ależ one miały branie w tej szkółce ....

A co do odpoczynku w ogrodzie - to ten system już taki pozostanie, mam fatalny dojazd do pracy. Wprawdzie na korzyść zmieniły mi się soboty, bo co drugą mam wolną, a czasami nawet jakiś i piątek się trafi, więc okazji do luziku w ogrodzie coś niecoś przewiduję. :tan
Obiecuję, że w sierpniu wypocznę co nieco i za Ciebie też ;:136

U mnie znowu deszczowo, bardzo deszczowo - ale w czwartek rzekomo ma powrócić lato. ;:3 Może wreszcie rudbekie zakwitną. ;:3
Nawet nie ma jak zdjęć pstrykać.
Oby do lata! ;:3
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Bea zdjęcia roślin w deszczu w kroplach wody są urocze :D
Siałam kilka różnych szałwii m.in z akcji ale większość chyba była źle podpisana, bo mam w większości szałwie trójbarwne. Poza tym same też się wysiewają ;:306
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu - oj tak, rośliny w kroplach deszczu są urocze, tylko, że mój aparat na to się nie nadaje.
A mi nie dosłali tylko tej biało czerwonej szałwii - zamiast niej mam niechcący kocimiętkę. Ot mała pomyłeczka z wysyłkowego :uszy
A była na targu to nie kupiłam bo przecież taką zamówiłam :roll:
Mam kilka odmian szałwii, wszystkie są świetne, a najbardziej zauroczyła mnie ta muszkatołowa ;:108
Trójbarwnej jeszcze nie mam. Podkreślam - jeszcze nie mam. ;:306
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Te letnie kwitnienia, rośliny są dla mnie cudne :D
Krwawnik piękny, u mnie był tylko raz latem..Po zimie juz się nie pokazał, szkoda, bo piękny jest.
Liliowce tez masz piękne ;:108 ;:108
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu - liliowce u mnie dopiero początkują, ale z czasem na pewno się fajnie rozrosną. W przyszłym roku mi już pewnie wszystkie zakwitną.
Lilie są z tego roku ale pięknie kwitną, ku mojej uciesze. Drzewiaste pachną na cały ogród.
Jutro będę w szkółce, gdzie ich główną ofertą są także liliowce - no jakoś to muszę przetrwać .... ;:306 Choć pewnie będzie bolało. :uszy
A to dziwne, że krwawniki Ci nie przetrwały - uważam je za bardzo silne i trwałe.
Dla mnie też od maja zaczyna się przepiękny sezon kwitnień - cudnie jest. ;:138
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Beatko jestem po urlopowej przerwie. ;:168
Super że udało ci się tą szałwię kupić. ;:333
Małe jeszcze / Nie kwitną?
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu - a ja u Ciebie siedzę ;:136
Tak, tak - czytałam, też Ci życzyłam miłego urlopu.
A teraz życzę Ci miłego pourlopowego.
Za tydzień zrobię Ci poprawkę urlopową - bo ja się z kolei wybieram na wypoczynek ;:138
Szałwie jeszcze są małe - a wiem jakie potrafią wielgachne urosnąć. Ma od jutra być już słonecznie, więc na pewno ruszą. Na razie mają po kilka kwiatuszków tylko. Ale ten kolorek to jest to!
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Gdzie się wybierasz kochana wypoczywać? ;:173
Ty u mnie a ja znowu buszuję u ciebie... Coś zgrać się nie możemy. ;:306
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja myślę, że właśnie się zgrywamy ;:306 Nie ma to jak zaufanie skoro ja Tobie a Ty mnie - zostawiamy klucze pod wycieraczką :;230
Wczasy mam już od dawna wykupione :uszy - w moim ogródku i w dodatku plewienie mam gratis! ;:306 Wykupiłam cały pakiet pielenia.
Mam nadzieję, że wypocznę bardzo ;:108
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Beatko pakiet plewienie z opalaniem w gratisie....
Super. Aż ci zazdroszczę.... ;:306
A tak na prawdę to dziś z takiego samego korzystałam... ;:333
Teraz masażysta by się przydał. Niestety ja takowego nie zamówiłam. Ty sobie zawczasu dopisz do pakietu.
Weź sobie taki 3 w 1. :;230
Ale pogodę to będziesz miała na 100 %. :uszy
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, pogodę będę miała na 100 % - albo będzie padało albo nie ;:306
Muszę mieć ładną pogodę bo czeka mnie wiele odwiedzin znajomych, mam nadzieję, że mi urlopu na to wszystko starczy.
Masaż poogródkowy - oj tak, nie raz by się przydał - skąś to znam :uszy
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Beatko wykupiłyśmy takie same wczasy tylko szkoda że tak oddalone miejsca od siebie, bo miło byłoby przed płot pogaworzyć a rano wypić wspólnie kawę czy herbatę ;:304 Mamy ten komfort, że walizek pakować nie musimy i mamy gwarancję ;:215 że niczego nie zapomnimy zabrać z domu ;:306 Zatem wspaniałego wypoczynku ;:168
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Ja tu do Ciebie gnam na złamanie karku, żeby się pochwalić, że kupiłam dzisiaj szałwię otwartą, a Ty już ją masz ;:oj Ale to super ;:215 Co prawda, jak teraz się przyglądam zdjęciom, to mam wątpliwości, czy to ona? Moja nie ma takich luźnych kwiatostanów, tylko takie bardziej skupione ;:218

Bea, Marysiu, to i ja się wpraszam na urlopową kawę przez płot ;:108 Co z tego, że daleko? Damy radę :tan A masażysta czasami mi się trafia :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”