Na dzień dzisiejszy ma dość dużo liści i dużo młodych pędów

Za rok z pająku powstanie całkiem coś innego, z prawej strony na dolnym pędzie ma pierwszy pączek za miesiąc będą kwiatki.

- Jerzy, a mnie ciekawi czy gałązki, które wierzchołkami "zakotwiczyłeś" w podłożu, ukorzeniły się czy nie czy nadal są "dokarmiane" przez korzenie wyrastające z kaudexu - podstawy rośliny ?Jerzyk pisze:Za rok z pająku powstanie całkiem coś innego, / ... /
kinia34 pisze:Jak uważacie przesadzić do suchego podłoża?
- również zadałem sobie to pytanie, po przeczytaniu, że rośliny zostały już wcześniej przesadzone do podłoża o składzie odpowiednim dla Adenium, Do wypowiedzi mojego Przedmówcy dodam jedynie: rośliny, szczególnie w młodym wieku, nie lubią i nie znoszą gdy się przy nich zbyt dużo "grzebie - majstruje". Roślinom do prawidłowego wzrostu potrzebny jest "spokój", plus odpowiednie warunki wzrostu, których żadna z naszych roślin obecnie nie ma, mieszkamy w takiej strefie klimatycznej i z tym musimy się pogodzić. Częste przesadzanie tak młodych roślin powoduje, że opóźniamy ich wzrost, tz. każde przesadzenie wiąże się z utratą przez roślinę najcieńszych korzonków, które odgrywają podstawową - pierwszorzędną rolę w odżywianiu roślin, szczególnie tak małych - młodych.norbert76 pisze:Ale dlaczego chcesz go przesadzać? Z tego, co napisałaś wcześniej posadziłaś w podłoże przygotowane wg wskazówek otrzymanych w wątku. / ... /
- to jest to, co powinno cechować Opiekuna roślin, szczególnie początkującego w opiece nad roślinami, które w naszym klimacie są "gośćmi" i muszą przyzwyczaić się do warunków w jakich mają żyć.norbert76 pisze:Po prostu musisz uzbroić się w cierpliwość i niech roślina zbiera siły na okres wegetacji.
- podziwiam Twoje próby ze szczepieniem Adenium. Moje bardzo skromne próby (dwie) szczepienia, niestety zakończyły się fiaskiem (brak doświadczenia w tym temacie), ale nie powiedziałem jeszcze ostatniego słowa. Zobaczę jak będą wzrastać rośliny po przesadzeniu i w zależności od stanu roślin, będę coś decydował.Jerzyk pisze:Na tym obesum rozpocząłem w zeszłym roku pierwsze szczepienia nowych kolorów kwiatów.