Lewkonia
-
- 50p
- Od: 13 mar 2014, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Lewkonia
Tutaj na forum już czytałam, że można kupić nasiona tylko pełnej
. Podobno nie wychodzą pełne na 100%, ale inżynieria genetyczna jest tak zaawansowana, że z chęcia bym sprawdziła :P. Wydaje mi się, że takie właśnie widzialam. Sprawdzę następnym razem ;).

Doczytałam, że siewki pełnych lewkonii mają jasny kolor, zbliża się czas pikowania moich maleństw i chciałabym na tym etapie oddzielić pełne od... niepełnych(?;), problem w tym, że w ogóle nie widzę różnicy w kolorze...
Zaciemniłam je zupełnie na 12 godzin, ale nadal nie widzę różnicy. Druga sprawa - siewki mają po dwa "spore" listki, ale to chyba nadal liścienie... Chciałabym je już teraz przepikować, czy koniecznie trzeba czekać na liście właściwe?

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Prawidłowo to siewka musi wydać przynajmniej jedną parę liści właściwych,
bo w przeciwnym wypadku "padnie".
bo w przeciwnym wypadku "padnie".
W takim razie zdecydowanie poczekam jeszcze z pikowaniem;) Dziękuję.
W końcu popikowałam lewkonie. W tym roku mam białe i wiśniowe oraz pierwszy raz wielopędowe. Parapety mam teraz pełne.
- meluzyna
- Od: 8 sie 2009, o 10:43
A u mnie kwitną na balkonie dwie lewkonie przechowywane w donicy, tyle, że strasznie "wyciągnięte". Tak sobie poeksperymentowałam 

- Soniya
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 17 kwie 2012, o 17:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
A czy jest spora różnica w wyglądzie lewkonii tej ,,zwykłej" w porównaniu do wielopędowej? Zastanawiam się czy dokupić tą drugą 

- Świnka
- Przyjaciel Forum
- Od: 8 mar 2009, o 17:39
Wielopędowa sama się rozkrzewia, nie trzeba jej w tym celu obcinać kwiatostanów. Chyba wszystkie nasiona w sklepie są już teraz odmian wielopędowych? Ja nie widziałam innych.
Pozdrawiam, Ilona
Ile par liści właściwych mają już Wasze lewkonie? Wysiewałam 1 raz i nie wiem czy 3 pary to ok, czy też skromnie?
Przy której parze liści można zacząć zasialnie nawozem do kwitnących, jeśli wysiew był do podłoża "do wysiewu"?
Przy której parze liści można zacząć zasialnie nawozem do kwitnących, jeśli wysiew był do podłoża "do wysiewu"?
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Masz dobrą ziemię.
Poczekałabym z nawożeniem.
Poczekałabym z nawożeniem.
- sylwana85
- 500p
- Od: 21 lut 2011, o 10:00
Jaswoje lewkonie postanowiłam porozkrzewiać. Połowie sadzonek pourywałam czubki i ładnie się rozkrzewiają
zobqczymy jak z kwitnieniem, opóżnione nwpewno będą.

Sylwio, a ile par liści miały Twoje lewkonie?
- sylwana85
- 500p
- Od: 21 lut 2011, o 10:00
Trzy pary liści właściwych. I je pouszczykiwałam została jedna, dwie pary zależy na której sadzonce.
Mam jeszcze dwa pytania - W jakiej rozstawie sadzicie lewkonie do gruntu i jaką wysokość w praktyce osiągają?
Posadziłam kilka do doniczek, ale obawiam się, że będzie to niewypał z racji wsokości no i za gęsto pewnie...
Posadziłam kilka do doniczek, ale obawiam się, że będzie to niewypał z racji wsokości no i za gęsto pewnie...
-
- 50p
- Od: 13 mar 2014, o 22:02
Millie, widziałam gdzieś na zdjęciach w necie lewkonie w doniczkach, więc chyba można. Sama chciałabym co nieco do donicy i też się zastanawiam
.
Moje na razie wyglądają tak, maleństwa

Nie wiem czy są pełne, czy pojedyncze, bo nie mogę odróżnić koloru, wysadzę wszystkie
.

Moje na razie wyglądają tak, maleństwa

Nie wiem czy są pełne, czy pojedyncze, bo nie mogę odróżnić koloru, wysadzę wszystkie