Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Soniu, zdecydowanie u Ciebie inny klimat :D Na mojej północy sasanki jeszcze głęboko śpią ;:196
chmielakowo
200p
200p
Od: 11 mar 2015, o 20:32

Post »

Matko jaki ogrom pracy wykonałaś dzisiaj to głowa mała ;:138

W zeszłym roku dostałam też dwie wielkie hosty, co prawda nie aż tak wielkie żeby taczką wozić, ale chyba mi się nie pokażą w tym roku , bo cos ich nie widać, w środę mam wolne to trochę pogrzebę pod ziemią w poszukiwaniu ich.

-
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Czy aby na pewno zjadły Red Barona
Ja nie miałam nornic i tez mi nie wyszedł/A obok rosna w najlepsze tulipany
Teraz bardzo żałuję, że nie wysiałam ostnic
Może jeszcze zdołam zebrac choć trochę nasionek
Chyba moje ostnice gruntowe wymarzły :(
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moje sasanki też jeszcze w fazie pąków. ;:131
Zastanawiam się, jakimi kolorami zakwitną. ;:218 W ubiegłym roku miałam białe, czerwone i fioletowe, a w tym roku wszystkie pąki wskazują na kolor fioletowy. ;:224
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

te sasanki to masz prześliczne a ten fiolet ;:167 w ogóle u ciebie wszystko jest w dalszym stadium niż u mnie :roll:
też bym chciała perwoskie ale nie mam pomysłu gdzie ją posadzić......
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj. Piękna sasanka ;:138 . Moja też zakwitła :tan . Jutro muszę porobić zdjęcia. A u Ciebie już pięknie i kolorowo .Pąki na tulipanach dodają optymizmu. Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Olu taka piękna pogoda, że żal spędzać czas w budynku. Popracowałam tak, że zasnęłam po dziesiątej i wstałam o siódmej. ;:306 Od dawna tyle godzin nie spałam, tak powietrze zadziałało. Ciężkie prace oczywiście M, ja bardziej do zarządzania. :wink: Przesadzanie małych bylin, to jednak lekka praca. Masażysta mile widziany. :D

Małgosiu dziś w aucie o szesnastej, termometr wskazywał 27 stopni. Było jak w pełni lata, rośliny już zareagowały. ;:215

Paulinko cały czas czekałam na prawdziwe ciepło. Jak się pojawiło, chciałam jak najwięcej zrobić. :tan Od jutra ma być deszcz, poza tym jutro już nie mam czasu na ogród. Hosta miała zbitą masę korzeni o średnicy 40 cm. Moje hosty w cieniu też tylko niektóre się pokazały, są malutkie, sadzone latem.

Małgosiu Red Baron przy bukszpanach ładnie już pokazuje kiełki. Ten przy garażu, był w ciągu tych kępek tulipanów, które zostały zjedzone. Jak zaczęłam kopać, to tunel miał ze trzy metry długości i prowadził aż pod Limelight. ;:202 Może siewki ostnic się u ciebie pojawią, choć już imponujące w tym roku nie będą. Może jeszcze wysiej, ostnica szybko kiełkuje w domu. ;:108 Moje w dużej liczbie przeżyły, tylko małe siewki przepadły.

Lucynko też dostałam nasiona odmianowych, ale raczej małe prawdopodobieństwo, że powtórzą cechy. Stale to powtarzam, ale eksperyment niewiele kosztuje, przekonam się. :)

Anitko planujesz bardzo formalny ogród, perowskia jest rozczochrana, musisz dobrze przemyśleć jej lokalizację. ;:108 Sasankowe poletko już zaczyna kwitnąć, jest tam ze dwadzieścia sztuk. :)

Ewelinko czerwone tulipany niskie już kwitną, ale zrobiłam zdjęcie jednemu temu w gruncie.

Dzisiaj znowu trochę przeróbek uskuteczniłam. :D Przeniosłam żurawki Marmalade, a na ich miejsce przed jeżówkami Green Jevel posadziłam przywrotnik ostroklapkowy i białą szałwię. Kwitną wcześniej i mają zdecydowane kolory. Żurawki były mało wyraziste na korze. ;:131 Z bergeniami się definitywnie żegnam, chyba mam jakąś nieciekawą odmianę. Liście cały rok paskudne, nigdy nie są w pełni zielone. ;:222

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kwiatów mało, ale ptaki dzisiaj odwiedzały mnie w ogrodzie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobrej nocy i słonecznego dnia jutro. ;:3
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

Drozdy, szpaki i sójki...
Czy byłaś u mnie , czy u siebie w ogrodzie? ;:306
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga cieszę się, że u ciebie też ptaki buszują, ;:215 uwielbiam je podglądać. Czasem odkładam pracę, żeby podpatrywać i zrobić zdjęcie. Było jeszcze kilka innych, ale niektóre takie płochliwe, że tylko zbliżę się do szyby, a one już uciekają.
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p

Post »

U mnie one raczej koncertują i to od świtu do zmierzchu.
A na wiosnę tym bardziej :D
Uwielbiam to i tak jak mój M po całej działce rozstawia radia, tak ja je wyłączam... Lubię przyrodę.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam od północy zagajnik, tam od świtu szaleństwo zalotów mnie budzi. Wstaję o piątej i zamykam okno. :) M jeszcze bardziej zakręcony niż ja. ;:108 W wolne dni, biega z lornetką i ciągle mi przeszkadza w pracy, :wink: bo zawsze coś ciekawego wypatrzy.
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p

Post »

Ja też uwielbiam obserwować naszych skrzydlatych braci :D
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Soniu fantastycznie, że Em taki zakręcony. Bardzo to fajne. Może i mój jeszcze zbzikuje?
Wiesz, ja też chyba pożegnam się z bergenią. Dwa sezony nie kwitła. Liście nie są złe, ładne zielone ale zajmuje mi cenne miejsce i nie kwitnie. :oops:
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Kochana czy ja wiem czy taki formalny będzie? u mnie to raczej styl mieszany ;:173 a jak mi się coś podoba to muszę posadzić :)
Wysiewałaś te sasanki czy kupiłaś tyle sztuk? jak zakwitną wszystkie to efekt będzie taki że wow ;:167

-- 6 kwi 2016, o 08:19 --
aneczka1979 pisze:Soniu fantastycznie, że Em taki zakręcony. Bardzo to fajne. Może i mój jeszcze zbzikuje?
Wiesz, ja też chyba pożegnam się z bergenią. Dwa sezony nie kwitła. Liście nie są złe, ładne zielone ale zajmuje mi cenne miejsce i nie kwitnie. :oops:
Ja też swoją przesadziłam w takie miejsce gdzie jej nie widać jakoś nie przepadam za ta rośliną.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Cześć Soniu :wit
Doczytałam że już ciapnęłaś lawendę? Zawsze tak wcześnie? Też się zastanawiałam ale doszłam do wniosku że może jej to zaszkodzić. Podobnie santolina i perovskia. Waham się , choć mnie strasznie korci. Za to nie opanowałam się wczoraj przy cisach ;:306 Pięć dużych egzemplarzy zaczęłam formować na stożki :wink:
Cleome cudnie ci wzeszła. Moja to porażka, nic nie wzeszło od miesiąca. W jakich warunkach swoją trzymasz? Może ja coś źle robię. Przysypywałaś nasionka ziemią?
Generalnie masz zielone łapki do siewu. Podziwiam. Mi jak do tej pory wzeszło pięć kłosków stipy ;:306 szałwia błyszcząca i może z dziesięć siewek jeżówki purpurowej. Ale się nie poddaję ;:224
Szkoda mi tylko że ostnica taka mizerna, bo na rabacie chyba wszystko zmarzło ;:131 i do wycięcia. Również żurawki powypadały. I tu dopiero żal bo kupiłam pojedyncze egzemplarze, na rozmnożenie ;:174
Żal hiacyntów, dziwne że zeżarte. Ja mam masę nornic a hiacynty kwitną w najlepsze ;:219
A u Aneczki podejrzewam że może zasiedlił się gronostaj europejski, tak jak u mnie. Robi ciut większą norkę niż nornica. U mnie zasiedlił korytarze kreta, którego jesienią psy upolowały. Śliczne zwierzątko, obserwowałam je kilka razy przez okno. Niestety płochliwe i nie udało mi się zrobić fotki.

pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”