Tu jestem szczęśliwa cz.II
- Biedronka641
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 cze 2012, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Tu jestem szczęśliwa cz.II
Moje -Twoje w sobotę też poszły do skrzyneczek.
Sporo wysiałaś Lili ale to Twoje ulubienice . Niech ładnie rosną. Po jakim czasie liczysz na ich kwitnienie?
Sporo wysiałaś Lili ale to Twoje ulubienice . Niech ładnie rosną. Po jakim czasie liczysz na ich kwitnienie?
- wisia7
- Od: 8 lut 2012, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
PO trzech latach powinny zakwitnąć.
- stefcia
- 500p
- Od: 2 gru 2012, o 18:08
Wisiu zaraziłaś mnie nasionkami lilii - zamówiłam - teraz zmartwienie - jak siać - może podpowiedz 
Pozdrawiam

Pozdrawiam

- wisia7
Stefciu , zależy jakie masz odmiany , wszystkie oprócz martagonów siejesz normalnie , od razu do doniczek , czy skrzyneczek , martagony wymieszaj z wilgotną ziemią i wsyp do foliowej torebki, postaw na parapecie i czekaj aż się pojawią maleńkie białe cebulki i dopiero te cebulki wsadź do skrzyneczek, martagony najpierw mają cebulki , a dopiero po pewnym czasie wypuszczają listki , pozostałe lilie najpierw wypuszczają listki, a dopiero potem wytwarzają cebulki. Ja w tym roku robiłam próbę na swoich nasionach lilii ( nie matagonów) i też wsypałam je do torebek foliowych w wilgotną ziemię , bardzo szybko puściły listki i przesadziłam je do doniczek.
- daysy
- Od: 13 lut 2014, o 12:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wisiu, ale masz piękną kolekcję nasionek lilii, bardzo ciekawy sposób na ich wysiew. Nigdy by mi do głowy nie przyszło, że w taki prosty sposób można je rozmnożyć. Brawo Ty
Wczoraj po cichutku pospacerowałam po Twoim pięknym ogrodzie, masz piękne rośliny, lilie, hortensje, róże, byliny, no mogłabym wyliczać je w nieskończoność. Moje ulubione przylaszczki, których się nie mogę dochować, w swoim ogrodzie, śliczne zawilce itp, itd. Kolekcja orchidei imponująca, wielki szacun dla Ciebie
Pochwalisz się co jeszcze dorzuciłaś do koszyczka?

Wczoraj po cichutku pospacerowałam po Twoim pięknym ogrodzie, masz piękne rośliny, lilie, hortensje, róże, byliny, no mogłabym wyliczać je w nieskończoność. Moje ulubione przylaszczki, których się nie mogę dochować, w swoim ogrodzie, śliczne zawilce itp, itd. Kolekcja orchidei imponująca, wielki szacun dla Ciebie

Pochwalisz się co jeszcze dorzuciłaś do koszyczka?
- wisia7
Kupiłam : Nahemę , Dolce Vita ( pomarańczową) , Amnesty Internatinal i Lawinię.
- dorotka350
- -Moderator Forum-.
- Od: 26 maja 2014, o 20:18
Na Amnesty Internatinal miałam chrapkę w ubiegłym roku, ale zamiast niej wzięłam Amelie Nothomb 

- ewka36jj
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
Też w tym roku zamówiłam Amnesty, będziemy mogły porównywać.
Wytłumaczcie mi : czy lilie się sieje? Wydawało mi się, że to cebule, które wsadza się do ziemi i czeka...., jakoś nigdy nie nazwywałam tego sianiem a raczej sadzeniem. Pewnie to żadna różnica, ale czy jest coś o czym nie wiem? ( Mówię o liliach i sianiu, bo tak w ogóle to o wielu rzeczach nie wiem, szczególnie o tym, co się dzieje z moją wypłatą!, była i nie ma
).
Wytłumaczcie mi : czy lilie się sieje? Wydawało mi się, że to cebule, które wsadza się do ziemi i czeka...., jakoś nigdy nie nazwywałam tego sianiem a raczej sadzeniem. Pewnie to żadna różnica, ale czy jest coś o czym nie wiem? ( Mówię o liliach i sianiu, bo tak w ogóle to o wielu rzeczach nie wiem, szczególnie o tym, co się dzieje z moją wypłatą!, była i nie ma

- wisia7
Dorotko, ja do Amnesty przymierzałam się kilka razy, a znając siebie żałowałabym, że jej nie kupiłam, zobaczymy jak zakwitnie ,czy było warto , ale jak nie spróbujesz to nie wiesz.
Ewuniu , masz rację , sadzi się cebule lilii i one od razu kwitną , ale można też pobawić się siejąc , tylko że na kwiaty trzeba czekać około trzech lat, ja w ten sposób wyhodowałam sobie mnóstwo martagonów i innych lilii, a ponadto są ludzie , którzy robią krzyżówki lilii i w ten sposób można doczekać się okazów, których nie dostanie się w sklepach.
Pierwsze oznaki wiosny
( aż mi ręce zadrżały z radości i rozmazało się zdjęcie):

Ewuniu , masz rację , sadzi się cebule lilii i one od razu kwitną , ale można też pobawić się siejąc , tylko że na kwiaty trzeba czekać około trzech lat, ja w ten sposób wyhodowałam sobie mnóstwo martagonów i innych lilii, a ponadto są ludzie , którzy robią krzyżówki lilii i w ten sposób można doczekać się okazów, których nie dostanie się w sklepach.
Pierwsze oznaki wiosny

- wisia7
Ewuniu, zakupy kwiatowe opłacam przez internet, wychodząc z założenia, że czego oczy nie widzą tego sercu nie żal i dlatego nie ubywa mi z portfela , to taki sprytny kamuflaż 

- Beaby
- Od: 16 lut 2014, o 13:16
Wiesiu, u Ciebie już widać, że wiosna się zbliża.
Ręce drżą i serce drży na takie widoki
Ręce drżą i serce drży na takie widoki

- wisia7
Beatko, tylko przykro , że jest jeszcze tak zimno i nie można pogrzebać trochę w ziemi , ale od poniedziałku zapowiadają ocieplenie do +14 stopni
, ciekawe jak na długo.

- Beaby
- Od: 16 lut 2014, o 13:16
Na tydzień na pewno, a co potem to zobaczymy - osobiście bazuję na tygodniowej prognozie pogody, która sprawdza się co do joty. Ja nawet dach planowałam remontować wedle tych prognoz. U mnie w weekend też ma być ponad 14 stopni
Dobrej pogody życzę.

-
- Od: 10 wrz 2015, o 20:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wiesiu, przyszłam do Ciebie zachęcona różą Paul Ricard, którą pokazałaś u Ewy. Co za cudo
Jak dla mnie doskonała. Masz u siebie różne różności, dużo tego
Wrócę na pewno bliżej zapoznać się z Twoim ogrodem