Na łące

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MartisM
Przyjaciel Forum - silver
Od: 14 mar 2016, o 14:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Na łące

Post »

Ja też jestem fanem aronii :) Może owoce prosto z krzaka nie są bardzo smaczne, ale za to jaka to skarbnica witamin i minerałów! U mnie też lada dzień zakwitnie. Owoce ponoć najlepiej zrywać po pierwszych mrozach. Wydaje mi się to teraz bardzo odległa przyszłością :D
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Asiu uzupełniłam jagódki, są teraz po dwa Atuty i dwa Duety, ale oczywiście zakwitną przy dobrych wiatrach dopiero za rok.
Martuś nawet nie mówmy o jesiennych przymrozkach, bo wiosenne dopiero się skończyły (oby!). Spróbowałabym tej nalewki z aronii, ale może też dżemu z jabłka z aronią, prawie wszystko mocne w smaku łagodnieje przy jabłku. Ja na przykład bardzo lubię pigwę z jabłkiem.Może aronia tez przejdzie :wink:
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p
Od: 5 mar 2013, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziewczyny, moja ulubiona nalewka z aronii, super smaczna i na pewno prozdrowotna :):
słój 4,2l, aronia ile się mieści, spirytus nalewkowy (lub spirytus wódką pół na pół) ile się zmieści,
laska wanilii, 10 szt goździków, szczypta cynamonu, skórka z cytryny,
to wszystko umieścić w słoju i zostawić w ciemnym miejscu na 6 tygodni,
po 6 tyg odlać zalew do osobnego słoja czy butli a owoce zasypać cukrem 0,75kg i zostawić na 6 tygodni,
po 6 tyg odcedzić owoce, nalewy zmieszać, owoce upiec w cieście :).

A tak wygląda moje poletko truskawek ozdobnych, mniejszego się nie dało :wink: , ale w tym roku mam ambitny plan na prawdziwe truskawki ale na agrotkaninie.

Obrazek
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wygląda jak grządka permakulturowa :wink: Ja sadziłam truskawki w tym roku z sadzonek typu "frigo" (sadzonki przechowywane tak, by owocowały w pełni w tym roku), kusiło mnie ściółkowanie słomą, ale ostatecznie położyłam czarną agrowłókninę. Za to mam w słomie ziemniaki i wkopaną do rozluźnienia mojej piasko-gliny pod niektóre warzywa. Ale z kupnem słomy poszalałam i pod dachem stoi jeszcze 12 kostek :D
Agnieszka
Awatar użytkownika
MartisM
Od: 14 mar 2016, o 14:47

Post »

Już wkrótce sezon truskawkowy! :D Hiszpańskie nie umywają się do naszych ogródkowych.
Asia dzięki za przepis na nalewkę z aronii. Skorzystam za parę miesięcy po zbiorach aronii :D
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p

Post »

Agnieszka, słoma by się przydała ale nie mam, siano mi zostało z zeszłego roku to może wykorzystam jako ściółkę do czegoś. Ziemniaki widziałam, fajne :).
Marta, nasze truskawki najlepsze a najlepsza dla mnie to senga sengana :).

Sezon ogórkowo, dyniowo, arbuzowo, melonowy rozpoczynam :). Kiełkowanie bezpośrednio na ziemi. Jak nasiona wykiełkują to zasypuję.

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Asiu. Oho no to zaczęło się ;:108 . Świetny patent na te nasiona mnie by się nie chciało :oops: . Ogólnie w tym roku do wszelakich wysiewów mnie coś zniechęciło ;:222 . Zapowiada się u Ciebie pięknie, kolorowo i do tego smacznie i zdrowo. Super ! Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu fajny sposób, na pewno nie uszkodzi ich przenoszenie czy sadzenie (co mi się zdarzyło przy jednej dyni). Kubeczki były na czas podkiełkowywania czymś przykryte?
Agnieszka
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p

Post »

Ewelino, w tym roku ilość sadzonek mnie trochę przytłoczyła chociaż wcale nie jest więcej niż w zeszłym, a może? No nie wiem. Obiecuję sobie, że za rok wysieję tylko po kilka sztuk wszystkiego a nie kilkadziesiąt, albo nie wszystko chociaż, tylko wybrane roślinki. Ale kto wie...

Agnieszko, kubki były przykryte, trochę folią a trochę tekturą, pudełka z kubkami piętrowo stoją. Nasionka wykiełkowały ładnie, ale chyba później przysypałam za grubą warstwą ziemi i wychodzą kiepsko, może to i dobrze, bo nie będzie problemu z upchnięciem na grządkach :).

Pozostałe sadzonki już na balkonie, może wysadzę za tydzień, pomidory, miechunki, papryki, okry, karczochy, jarmuże, kalafiory romanesco, brukselki i do tego wszystkiego akcent kolorystyczny czyli aksamitki.
Mszyce zaatakowały bób, został mi mospilan rozmieszany w zeszłym roku i tak sobie stał w opryskiwaczu w domku narzędziowym przez zimę, ale popryskałam i zobaczymy.

A to mięta w biodegradowalnej :) doniczce ze skórki grejfrutowej.

Obrazek
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

;:oj super doniczka ;:215
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p

Post »

Katarzyna :D . Miętę już trzeba posadzić razem z biodegradowalną doniczka. Doniczka zaczęła się biodegradowac :D
Schowałam dziś wszystkie sadzonki z balkonu. W nocy było zimno i papryki oklapły, okra też, pomidorki mają fioletowe nóżki :( . Dziś w nocy ma być jeszcze zimniej. Może nawet przymrozek. Cóż, na razie trzeba będzie mieszkać w dżungli ;:333.
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Asiu nie strasz! moje papryki na zewnątrz i po tej nocy dzielnie się trzymają. W nocy ma być +4 i nie dopuszczam innej myśli ;:306
Awatar użytkownika
andzia458
500p
500p
Od: 19 sty 2014, o 18:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Doniczka zajefajna ;:215
Ja warzywka nie nakryłam więc mam nadzieję, że nie przymrozi dzisiaj.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie :)
vanilia
200p
200p
Od: 5 lut 2016, o 10:30

Post »

U mnie pomidorki już w czwartek wysadzałam, a papryka w balkonowej szklarni wygląda ok. ;:173 U mnie chyba troche cieplej, o 23 było 6 stopni i rano kolo 7 też, nie wiem jak w nocy. ;:224
Jak może być jeszcze lepiej??? :D
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu fajna doniczka, szkoda że dłużej tak nie chciała postać bo wygląda świetnie ;:oj . I pewnie bardzo dla mięty zdrowa, z ekstraktu z grejfruta jest naturalny środek na grzyby i bakterie biosept (ja namiętnie tym pryskam na zmianę z HT i olejkiem drzewa herbacianego), pewnie taka skórka pod korzeń też roślinkom służy.
Agnieszka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”