Witajcie,
jak myślicie, 3 rzędy krzaków pomidorów po obu stronach nie wejdą? A jakbym np. przesunął trochę ścieżkę i dał z jednej strony 3, a z drugiej 2 rzędy?
Ja mam 2,25 i kiedyś dawałam z każdej strony po 2 rzędy, ale z przesunięciem, tzn. każdy pomidor z rzędu przy ścieżce był pośrodku pomidorów przy ścianie (chyba każdy wie, co mam na myśli), do tunelu długości 4 m pakowałam 25-30 sztuk. Musiałam bardzo pilnować, żeby wszystkie były prowadzone na 1 pęd, a i tak w pełni sezonu ciężko było prowadzić jakiekolwiek prace pielęgnacyjne, zwłaszcza pielenie. Od ubiegłego roku daję 3 rzędy - dwa pod ścianami po ok. 10-12 szt i ok. 8 szt w środku - też jest ciasno, ale mają lepszą wentylację.
Czy można zostawić już pomidory (w doniczkach) na noc na podwórku pod daszkiem? Czy jeszcze za wcześnie? O godz. 5 rano ma być u mnie +7 stopni. Stanie im się coś?
Moje pomidory to: Stupice, Indygo Rose, Carbon, Box Car Willie, Coustralee, Chocolate Stripes, Brandywine Red, Green Zebra, Opal Essence, Pokusa, Violet Jasper
Ja też nie mam możliwości otwierania tunelu rano, ale mam cały czas otwarte 6 okienek, po obu stronach, na długość namiotu 3 m. Dopiero otwieram namiot około 17 godz. To może lepiej zostawiać go otwartym na noc? Chociaż jedne drzwi (mam drzwi na przestrzał)?
Asia